RONALD GORSIC Cropix
GRCI SU BIJESNI

Dinamovci se vraćaju u Zagreb, najstroža kazna UEFA-e ipak će se izbjeći, ali sljedeći put neće biti milosti

Kazne za Dinamo će definitivno biti, iako neće biti izbacivanja iz Europe
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 12:05

Utakmica je AEK-a i Dinama u kvalifikacijama za Ligu prvaka je odgođena, ali situacija u Ateni je i dalje napeta. Tamošnji mediji prenose kako policija vjeruje ubojicu već ima u svojim rukama, odnosno kako se među 98 već uhićenih, od kojih su 84 hrvatski državljani, izvjesno nalazi i osoba koja je usmrtila 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa koji je na smrt iskrvario nakon što mu je oštrica noža probila arteriju u ruci

U Grčkoj su bijesni, situacija je eskalirala u toj mjeri da je Ministar zaštite građana (pod čijom su nadležnosti policija, vatrogasci i civilna zaštita) Giannis Oikonomou odgodio službeni sastanak u Albaniji i hitno se vratio u Atenu kako bi pratio napredak istrage. Ne bez razloga, jer brojni grčki mediji u prvi plan ističu nespremnost i lošu rekaciju policije te traže "glave" odgovornih koji nisu na vrijeme spriječili krvavu noć. "Država, Vlada i policija nisu postojali i snose veliku odgovornost za ono što se dogodilo... Odgovorni moraju podnijeti ostavke ma kako god da se zvali", piše u tekstu portala Filathlos.

I čelnici AEK-a u kratkoj posveti preminulom navijaču objavljenoj na društvenim mrežama ne razmišljaju drugačije.

"Michael, AEK te nikada neće zaboraviti! Primjerna kazna za ubojice i odgovorne!".

Portal Enwsi.gr objavio je tekst sa vrlo sugestivnim i neprimjerenim naslovom "Izbacite fašiste zagrebačkog Dinama odmah!".

- Utakmica je odgođena, ali stanje je napeto i uzavrelo. Tražimo pravdu od UEFA-e i grčkih vlasti. Fašiste zagrebačkog Dinama odmah izbacite iz europskih natjecanja i kaznite njihove "zelene" pomagače - piše između ostalog u tekstu.

Dinamovci se nakon odluke o odgodi vraćaju u Zagreb, a službeno je potvrđeno da će se prva utakmica igrati u Zagrebu na Maksimiru 15. kolovoza. Druga utakmica, za što još nema potvrde, trebala bi se igrati u Ateni, tri ili četiri dana nakon toga.

Iako se prvotno nagađalo kako bi Dinamo za ovakav epilog mogao biti kažnjen drakonski, čak i izbacivanjem iz Europe, iz izvora bliskih UEFA-i doznajemo kako se to ipak neće dogoditi. Da, kazne za Dinamo će definitivno biti, iako neće biti izbacivanja iz Europe, dakle drakonska je kazna izbjegnuta. Definitivno će biti financijske kazne, a moguće i utakmicom pred praznim tribinama. Ali, kako doznajemo, UEFA za Dinamo priprema posljednje upozorenje i u slučaju ponavljanja incidenta slijedit će trenutno izbacivanje iz Europe.

Linker
04. svibanj 2024 11:13