Damir Krznar i Željko Kopić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TRENERI POD POVEĆALOM

Evo što je Kopić donio Dinamu u odnosu na Krznara: ‘Ne vidim veliki pomak!‘; ‘Naslov prvaka briše sve minuse‘

Četiri su mjeseca prošla od rošade na klupi, dovoljno vremena za povlačenje prvih prolaznih usporedbi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. ožujak 2022. 08:28

Dinamo je svakodnevna i neiscrpna tema, polemike su neizbježne, a niti svi njegovi navijači, iako pušu u zajedničko jedro i “drukaju” za naslov prvaka, neće se složiti oko onoga što igrači i trener pokazuju na terenu. Ne samo Željko Kopić i ova momčad, rasprave su vječne, a kad je aktualni trenutak u pitanju, onda se javnost “glođe” oko toga treba li ovaj Dinamo “samo” osvojiti naslov ili pritom treba biti i atraktivan, uvjerljiv, igrati i za dojam a ne samo na rezultat, radi li Kopić sve kako treba s ovim igračima ili bi to sve skupa trebalo izgledati mnogo bolje?

Trofej je prioritet

Jasno je oduvijek da se u Dinamu traži “cijeli paket”, od rezultata, igre, golova, mladih igrača, reprezentativaca..., to se nikad u Maksimiru neće promijeniti, međutim, jasno je i da će na konačnu presudu ipak utjecati rezultat, nije isto hoće li se Kopićevom mandatu povlačiti crta s naslovom prvaka ili bez njega. Trofej je ipak prioritet!

image

15 utakmica vodio je Kopić uz skor 10-2-3

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Što je Željko Kopić napravio od svog dolaska na Dinamovu klupu, kad je, s prefiksom v.d., preuzeo momčad od Damira Krznara nakon ispadanja u Kupu od Rijeke (1:3) i samo tri dana prije velikog debija s Hajdukom. Situacija nije bila nimalo jednostavna, sve je moglo otići potpuno u slijepu ulicu. Dinamo je u samo tjedan dana mogao izgubiti i Kup i priključak u HNL-u i ispasti iz Europske lige, momčad je bila potresena i pred Kopićem nije bio lagan zadatak. Imajući na umu situaciju u kojoj je Kopić preuzeo Dinamo, današnja pozicija sasvim je zadovoljavajuća. Kopić jest izgubio u derbiju od Hajduka, ali je onda pobijedio u Londonu protiv West Hama (1:0), a na proljeće u dva sraza protiv Seville bio u igri do zadnje minute, Modri su odigrali dvije dobre utakmice, uz zajednički stav javnosti da su u Sevilli zaslužili više od 1:3 poraza.

Kad je Kopić preuzeo Dinamove nogometaše Modri su bili tri boda iza Osijeka, uz utakmicu manje, a nakon poraza od Hajduka pali su i na četvrto mjesto u HNL-u, uz šest bodova manje od Rijeke, pet od Osijeka, dva od Hajduka uz dvije utakmice manje. Dakle, nema sumnje, gledajući ljestvicu tad i sad, Kopić je definitivno napravio pomak, Dinamo ima pet bodova više od Hajduka i Rijeke, izjednačen je s Osijekom, od kojega još uvijek ima utakmicu manje. U usporedbi sa stanjem u prosincu, ovo je, nedvojbeno, puno bolja situacija. Matematika je egzaktna i tu Kopiću nitko ne može oduzeti zasluge. Dinamo je danas stabilnija momčad no što je bio tada, Modrima se više ne događaju utakmice poput one na Rujevici gdje uđu u susret s 0:3 pa onda ganjaju, doduše, uspješno, rezultat. Nema toliko oscilacija, Kopić je složio momčad koja ne skače od euforije do depresije.

image

48 utakmica imao je Krznar uz skor 29-11-8

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Recimo, Modri su jesenas uspjeli u samo nekoliko dana odigrati loše protiv Šerifa, a onda briljantno očitati lekciju Osijeku u Gradskom vrtu.

Damir Krznar, istina, imao je olakotne okolnosti, više smo ih puta istaknuli. Dugačka prošla sezona s vrhuncem na Euru, na kojemu je Dinamo imao puno igrača, pripreme na kojima trener ništa nije mogao uigrati, rani početak nove sezone, do zadnjeg dana prijelaznog roka nejasan status i odlasci bitnih igrača. Krznar čitavu jesen nije uspio pronaći niti idealnu momčad, niti idealan sustav. Sjećamo se lutanja s Franjićem na lijevom boku, pa pokušaja s trojicom u zadnjoj liniji, u formaciji u kojoj se pomalo izgubio Oršić. Krznar se također “borio” s Petkovićem, prebacio ga je na “desetku”, pokušavajući tu od njega dobiti više. Također, Ivanušec je lutao od krila do sredine, Leovac je bio u drugoj momčadi pa se vraćao, Moubandje prošao sličan put, onda Andrić koji je od otpisanoga postao prvi napadač...

S te je strane Kopić donio promjene. Odlučio se za jedan sustav igre i njega se drži, iako po mnogima nije uvijek idealan. Kopić ne rotira toliko momčad ako ne mora, ne mijenja previše igračima pozicije. Recimo, odlučio se za Franjića kao stopera i Franjić se ustalio na tom mjestu. Oršić je opet najbolji Dinamov igrač i strijelac, Kopić mu je, izgleda, pronašao idealno mjesto u napadu.

Problem u derbijima

Ono što je od Kopićeva dolaska također egzaktno jest da Dinamo prima manje golova, obrana je čvršća, momčad u tom segmentu discipliniranija. No, uza sve to, Dinamo još uvijek nema šampionski korak, hod prvaka, ne dominira igrom i pogocima, u tom smo pogledu kod Krznara ipak gledali raznovrsniji i atraktivniji nogomet.

Kopić još nije uspio probuditi ostale napadače, izuzev Oršića, a posebno se Dinamo muči u derbijima. U redu, protiv Rijeke su Modri zasluženo slavili, no protiv Hajduka i Osijeka nisu uspjeli niti zabiti gol, uz dojam da bi bod potpisali od prve minute (u Osijeku ga na kraju nisu niti osvojili). U tom je dijelu Dinamo ipak pod Krznarom izgledao bolje, hrabrije, napadački odlučnije, definitivno, efikasnije.

Rezultati i ljestvica, u usporedbi s Krznarovim Dinamom, Kopićev su saveznik, međutim, nije iščezao zaključak da ovaj Dinamo može još više i bolje i da je i dalje sam najveći krivac što se već nije osjetnije odvojio na vrhu HNL-a.



GORAN JURIĆ: Naslov prvaka briše sve minuse

Je li Dinamo na dobrom putu, je li Željko Kopić napravio ono što se od njega tražilo nakon odlaska Damira Krznara? Kako to vidi Goran Jurić, sjajni Dinamov energični stoper, reprezentativac?

- Dobro je, ali uvijek može bolje, tako je to u nogometu. Međutim, generalno, mislim da Kopić radi dobar posao. Dinamo je vodeći na ljestvici, ide prema naslovu prvaka, koji će, vjerujem, na kraju i osvojiti. Prvenstvo je ove godine vrlo neizvjesno, konkurenti su napredovali i to treba uzeti u obzir, a unatoč svemu, Dinamo je i dalje prvi i s najvećim izgledima za naslov. I, kad kažem da može bolje, naravno, uvijek tu ima stvari koje možda nisu onakve kakve smo od Dinama naviknuli, međutim, stava sam da naslov prvaka, trofej, briše sve minuse. Ako Dinamo bude prvak, onda nema više smisla pričati o neefikasnosti, realizaciji, što se mene tiče, neka sve do kraja bude 1:0, potpisao bih. Drago mi je da, s druge strane, obrana odlično funkcionira, a posebno me oduševljava mali Šutalo, taj dečko je klasa, užitak ga je gledati i vjerujem da će biti budućnost hrvatske reprezentacije - kaže Goran Jurić.



IGOR PAMIĆ: Ne vidim neki veliki pomak

Igor Pamić pomno prati Dinamo i događanja u HNL-u, on ovako gleda na Kopićev Dinamo i usporedbu njegovog i Krznarovog Dinama.

- Ako gledamo sam početak Kopićevog mandata, činilo se tada da je dobro krenuo i da će to biti dobar potez. Međutim, gledajući sad, ne vidim neki veliki pomak. Vjerojatno su svi očekivali više od Dinama, da će imati prednost na vrhu, no on sad prednost nema, prvi je s istim brojem bodova. O.K., u Europi je odrađen dobar posao, imao je Kopić i olakotne okolnosti kao što je baš ta Europa, zatim ozljede Ivanušeca i Ademija, Petković izvan forme, ali ipak sam mislio da će Dinamo izgledati bolje. Činjenica jest i da su ostali klubovi u ligi kvalitetniji, no to samo čini još težim Dinamu put do naslova. Stalno se priča kako je Dinamo iskusniji jer je naučio pobjeđivati, zna igrati pod pritiskom, no to i ne mora biti sasvim točno jer Dinamo nije navikao biti u situaciji kao sad, da je lovac i da nema prednost. Vidjet ćemo kako će se snaći, Kopić tu mora pronaći neko rješenje koje će mu donijeti taj naslov. U zaključku mogu reći da je Dinamo kod Krznara igrao bolje, ali ako Kopić uzme naslov prvaka, onda će ostvariti cilj zbog kojeg je došao.


Što je Kopić napravio u odnosu na Krznara u...

1) ...hrvatskom prvenstvu?

Kopićev Dinamo ulazi u travanj kao lider državnog nogometnog prvenstva, što je s obzirom na situaciju u kojoj ga je preuzeo ipak odličan posao za aktualnog Dinamovog trenera. To je, ujedno, bio i prvi zadatak kad je sjeo na trenersku klupu modre momčadi, Dinamo je tada bio tek treći, čak i četvrti nakon poraza od Hajduka u prvom derbiju.

Što je Kopić napravio u odnosu na Krznara u...

2) ...dizanju ključnih igrača? Kopić je imao peh da su mu se ozlijedili neki važni igrači poput Ademija i Ivanušeca, no stoji i da u njegovoj momčadi sad ima manje raspoloženih igrača, nego što ih je imao Krznar. Dinamova igra tu previše ovisi o Oršiću, Petković još traži formu, dok su kod Krznara i Ivanušec i Andrić bili vrlo bitni u važnim utakmicama, a i Menalo je imao dobar napadački učinak.

3) ...stvaranju novih igračkih vrijednosti?

Što se tiče novih igrača koje je iznjedrila ova sezona, tu je prvo ime apsolutno Josip Šutalo. Kad ga je Krznar “izmislio”, više ga nije micao, vidio je u njemu standardnog stopera. Kopić je krenuo više šansi davati Bulatu i Špikiću, no Bulat se ozlijedio, ali je zato prekomandirao Franjića opet u stopera i tu djeluje bolje nego na boku. Pogotovo u kombinaciji sa Šutalom.

4) ...uvjerljivosti u izvedbama?

Ono što spada u sferu dojma, ali s čime će se većina složiti, jest da Dinamo nije dominantniji na terenu nego što je bio jesenas. Dinamo jest sigurniji, prima manje golova, momčad je stabilnija, kad povede ne gubi utakmice. Međutim, napad pati, Dinamo mnogo manje zabija, a to u velikoj većini radi Oršić. Kopić nikako da pronađe još jednog raspoloženog igrača.

5) ...europskim nadmetanjima?

Dinamo je na europskoj sceni pod Krznarom prošao puno turbulencija. No, Krznar je držao Dinamo u predgrađu još jednog europskog proljeća, s realnim šansama za drugo mjesto uoči zadnjeg kola. Kopić je na sjajan način dovršio posao, pobjedom kod West Hama. Cilj je ostvaren, a ispadanje od Seville, pogotovo na ovakav način, nitko ne smatra neuspjehom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:42