Josip Mišić

 TOMISLAV KRISTO Cropix
‘JEDINSTVEN KLUB‘

FOTO: Tako to izgleda kad Dinamo slavi rođendan! Pogledajte show u centru Zagreba, ova ljubav traje 113 godina

Brojni su navijači i simpatizeri maksimirskog kluba svojim dolaskom i druženjem obilježili obljetnicu kluba
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. travanj 2024. 21:15

U predvečerje dvoboja s Varaždinom, Građanski nogometni klub Dinamo u petak je na zagrebačkom Cvjetnom trgu proslavio 113. rođendan kluba. Brojni su navijači i simpatizeri maksimirskog kluba svojim dolaskom i druženjem sa sadašnjim i bivšim igračima obilježili obljetnicu kluba koji je pod valovima političkih pritisaka mijenjao ime, ali uvijek je ostao purgerski ponos. Izdvojili smo dijelove prigodnoga teksta Dinamova kroničara Miroslava Tomaševića o bogatoj klupskoj povijesti, objavljenog na službenoj klupskoj web stranici...

“Gradjanski je osnovan 26. travnja 1911. godine i oko sebe je okupljao sve građane i staleže, a konstituirajuća je Skupština održana uz taktove hrvatske himne. Bilo je to doba kad su zagrebačkim nogometom vladali HAŠK (naslonjen na akademsku zajednicu) i Concordia, klub srednjoškolske omladine. Puni naziv novoga kluba bio je: I. Hrvatski gradjanski šport klub u Zagrebu.

Preoblikovan 1945. godine

Mjesec dana ranije zaživjela je ideja o osnivanju nogometnoga kluba sa snažnim mađarskim predznakom, imena Zagrabi Magyar torna klub. S obzirom na događaje koji su pratili ideju stvaranja mađarskoga kluba, način regrutiranja igrača i razne ucjene, uslijedila je žestoka reakcija građana i sportaša Zagreba. Pa je tako na krilima otpora mađarizaciji osnovan Gradjanski. Otpor, međutim, nije bio usmjeren prema Mađarima kao narodu, već je to bila reakcija na političke ucjene, te na samovolju pojedinaca i nekih institucija.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Pobjede protiv Barcelone u gostima, protiv Liverpoola, Intera, Milana, pa dvije protiv Juventusa, te brojni zapaženi međunarodni nastupi, a naposljetku i pet naslova prvaka u tadašnjoj Kraljevini SHS/Jugoslaviji – samo je djelić (pra)povijesti purgerskog kluba i njegovih ponosnih zagrebačkih i hrvatskih korijena.

Pune 34 godine kasnije, na Skupštini 9. lipnja 1945. godine, Gradjanski je bio preoblikovan i preimenovan u današnji Dinamo. Završetkom Drugoga svjetskog rata, naime, uslijedile su nove političke okolnosti, u kojima je naziv Gradjanski zabranjen zato jer je asocirao na društvo jedne klase. Neovisno o paradoksu da je sam klub stvoren baš na suprotnim načelima, na ideji zajedništva svih staleža.

Najprije je tadašnji ministar zdravlja, Aleksandar Koharović, raspustio uprave klubova koji su djelovali u vrijeme NDH i nisu mogli nastaviti s nazivima koji su imali naznake nacionalnog predznaka, da bi 9. lipnja bila organizirana Skupština na kojoj je osnovan Dinamo. Ta je Skupština održana u kino dvorani Zagrebačke električne centrale, a upravo je Gradjanski ondje imao svoju “bazu”, jer je tu bila zaposlena većina igrača purgerskoga kluba. Dinamo je predstavljen kao klub gradskih komunalaca, a u to su doba, dakle, većina igrača Gradjanskog, bili namještenici gradskih komunalnih poduzeća. Promjene su bile u imenu i ustroju, a Dinamov kontinuitet s Gradjanskim vidljiv je po istoj boji, stadionu u Koturaškoj, brojnim igračima prve momčadi, ali i juniorima, treneru, brojnim članovima uprave, maseru...

image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Napokon, današnji Dinamov grb, osmišljen još 1969. godine i službeno prihvaćen godinu kasnije, upravo je po uzoru na poznati grb iz doba Gradjanskog. Zbog svega navedenog Dinamo je još prije 11 godina, na 100. obljetnicu osnutka, promijenio prefiks iz NK u GNK čime je i na simboličnoj i identitetskoj razini ugradio drago i slavno ime Građanski kao “uvod” u jednako drago i slavno ime Dinamo”, napisao je Tomašević, istinski Dinamov kustos.

U međuvremenu je, također uslijed političkih mijena, Dinamu još dvaput bio promijenjen naziv. Najprije je, 25. lipnja 1991., ime Dinamo promijenjeno u nesuvislu i nespojivu negaciju HAŠK-Građanski i to je paradoksalno ime trajalo manje od dvije godine, do 24. veljače 1993., kad je klub preimenovan u Croatiju. Ali, ni to nije “sjelo” navijačima Plavih, koji su cijelo to vrijeme zazivali Dinamovo ime. I vraćeno je 14. veljače 2000. godine, ponosno je “malo d” u klupskome grbu opet osvanulo u Maksimiru!

Prefiks “građanski”

Prefiks “građanski” sve je više prihvaćen među Dinamovim navijačima, o čemu govori i odlična prodaja retro-dresova Gradjanskog. A izdvojimo na kraju zanimljivu i duhovitu opasku Miroslava Tomaševića:

- Naš je klub jedinstven po tome što je u svom punom nazivu spojio rođendan i imendan - slavimo rođendan Gradjanskog, jer je taj 26. travnja osnutak našega kluba, a 9. lipnja, kad se pojavio Dinamo, klupski je imendan...

Zajec: ‘Građanski je silan! Živio naš Dinamo!‘

Na Cvjetnom trgu se uz brojne navijače i igrače Dinama pojavio i predsjednik kluba Velimir Zajec. Nakon fešte, na društvenim je mrežama podijelio svoju čestitku.

"Sretan rođendan svim članovima i navijačima GNK Dinamo Zagreb s mjesta gdje je prije 113. godina osnovan "Prvi hrvatski građanski športski klub", preteča našeg kluba. Građanski smatramo dijelom svoje povijesti i održavamo spomen na njega. Zato mi je jako drago da je Grad Zagreb ispratio našu inicijativu i da je restaurirao ploču u spomen tog velikog dana u povijesti svih nas. Građanski je silan! Živio naš Dinamo!", napisao je Zeko. (psn)

Linker
26. travanj 2024 23:08