PAUL TERRY/JMP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Terry/jmp/Shutterstock Editorial/Profimedia
DINAMOV MERCATO

Hoće li Dinamo ovog ljeta opet okrenuti broj bivšeg Vatrenog? Veliki pehist HR nogometa otvoren je za sve opcije

Iz Hrvatske teško da bi ga zanimao itko osim eventualno Dinama...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. srpanj 2022. 10:01

Marka Pjacu spominjalo se ovih dana zbog dva gola Vardaru 20. srpnja 2016. godine u kvalifikacijama Lige prvaka. Te večeri je makedonski prvak i najveći klub te zemlje, koji je u međuvremenu pao u drugu ligu, odigrao vrlo dobru utakmicu na Maksimiru, dvaput vodio, ali je Dinamo ipak dobio 3:2. Tada je Goce Sedloski kao trener imao jaču ekipu od aktualne u Škupiju. Prvi gol za goste s tridesetak metara u mrežu Ježine zabio je kasniji dugogodišnji igrač Rijeke Darko Velkovski.

Pjaca je u ljeto 2016. igrao najbolji nogomet u životu, na Euru je dobivao pohvale, a činjenica da ga je izbornik Ante Čačić ubacio u igru u utakmici s Portugalom tek u 110. minuti bio je jedan od argumenata s kojima su ga kritičari napadali. Pjaca je slalomom u 120. minuti umalo spasio Vatrene poraza, ali to se nije dogodilo, kao što se u njegovoj karijeri kasnije puno toga nije zbilo što mu se najavljivalo.

Iako je u ogledu s Vardarom bio vrlo dobar, to zapravo nije bila velika utakmica niti njegova, a ne samo Dinamova. Oba pogotka zabio je iz jedanaesterca.

Šest godina kasnije Modri opet imaju Makedonce na putu prema Ligi prvaka. Tada su pod vodstvom Zlatka Kranjčara na kraju uspjeli, izbacili su Red Bull Salzburg i ušli u skupinu. Pjaca je u međuvremenu napravio najveći transfer iz Hrvatske potpisavši za Juventus, ali i prošao dvije operacije koljena nakon loma križnog ligamenta, oporavke i brojne klubove, da bi sad bio u neizvjesnosti kamo će dalje. Ugovor sa Starom damom vrijedi mu još godinu dana...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

U četvrtak s Juventusom leti u Ameriku na ljetnu turneju. Odradio je pripremni dio, a čekaju ih tri utakmice. Suparnici su meksička Guadalajara, te španjolski velikani Barcelona i Real. Po medijima nitko ne daje ozbiljne šanse opciji da ostane u Juventusu i dobije prigodu odigrati sezonu, iako ga zasad na treninzima trener Max Allegri tretira kao centarfora, drugu špicu, alternaciju Dušanu Vlahoviću. I najavio je da će to igrati u Americi... Može li si kojim golom podignuti rejting? Prvu utakmicu imaju 23. srpnja s Meksikancima. Bitno je da je sada zdrav...

Sampdoria je najviše zagrizla da ga dovede. Njezini čelnici emitiraju optimizam da će im to uspjeti, međutim, moguće je da će se morati strpjeti jer Marku se, nakon Fiorentine, Genoe i Torina, više ne igra u Serie A. To mu je zadnja opcija, kao nužno zlo. Postoji interes pojedinih klubova iz Španjolske, gdje bi se rado okušao, i iz Engleske. Najsretniji bi bio da mu Juventus ponudi prigodu jer samo u njegovom dresu bi istinski volio ostati na Apeninima, ali on stvara jaku ekipu koja bi trebala vratiti scudetto. Kroničari kluba ne vide Pjacu u toj priči.

Antonio Romei, dopredsjednik Sampdorije, u razgovoru za Il Secolo XIX kazao je sljedeće:

- S Juventusom razgovaramo o Pjaci, po onome što sada znamo uvjereni smo da možemo završiti taj transfer.

Oko hrvatskog igrača angažirana je i Salernitana, pa će se vidjeti...

Dinamo ovog ljeta nije zvao Pjacu, bio je jednom kontakt ranijih godina, ali tada nije došlo do konkretizacije. Sada su Modri popunjeni na njegovoj najjačoj poziciji lijevog krila, gdje i dalje igra Mislav Oršić, a često i Luka Ivanušec, iako bi on mogao napraviti transfer do kraja prijelaznog roka, ali i u sredini napada s Josipom Drmićem i Brunom Petkovićem. Bi li se Pjaca vratio da ga pozovu iz Maksimira? Šanse bi bile veće nego ikad jer otvoren je za sve opcije, najmanje za Serie A, iako nije isključeno da će ipak tamo završiti. Juventus više nije sklon posudbi nego prodaji, spominje se da bi tražio 5-7 milijuna eura, postotak od sljedećeg transfera i pravo otkupa u roku dvije godine ako Pjaca igrački eksplodira. Sampdoria bi ga zasad htjela besplatno, što sugerira da bi Juventus mogao popustiti kod nekih od tih uvjeta i da bi rasplet mogao bit korektan za sve.

Proteklu sezonu odigrao je u Torinu, klub Ivana Jurića imao ga je pravo otkupiti za sedam milijuna eura, što nije iskoristio. Po Transfermarktu vrijednost na tržištu pala mu je na 3,5 milijuna eura. U svibnju je napunio 27 godina, kad bi ga konačno ozljede ostavile na miru imao bi vremena revitalizirati karijeru, barem do neke razine. I u Torinu, baš kad je zabio tri gola i počeo dobivati na samopouzdanju opet se ozlijedio i morao na dužu stanku.

Mnogi su se igrači povratkom u Hrvatsku vratili u životu, sada to pokušava i Alen Halilović. Pjaca, zapravo, osim jedne nedorečene komunikacije s Dinamom, koji je tada razmišljao o prodaji Mislava Oršića, ali se ona nije dogodila, nije ni imao pozive iz HNL-a. Vjerojatno zato što svi nekako percipiraju da ga to ne bi zanimalo. Ovog je časa također realnije da će i dalje ostati u inozemstvu. Iz Hrvatske teško da bi ga zanimao itko osim eventualno Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:58