Dario Špikić

 MARKO TODOROV Cropix
PREPOROĐENI DINAMOVAC

‘Igram nogomet života i sanjam da postignem gol u Ligi prvaka! A prema Hajduku ne osjećam revanšizam...‘

Dinamovo raznovrsno desno krilo, jedno od nedvojbeno ugodnih iznenađenja modre sezone u intervjuu za SN
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2022. 14:03

Kako je biti igrač Dinama u tjednu u kojem se igra samo jedna, a ne dvije utakmice, pitali smo Darija Špikića?

- Neobično. To je pravi luksuz. Čak smo dobili i jedan slobodan dan, koji nismo imali jako dugo. Kad smo se vratili u svlačionicu, igrači su komentirati da nam se čini kao da je prošlo pet dana, toliko smo se već navikli biti zajedno - odgovorio je 23-godišnjak, koji je kod trenera Ante Čačića prvi izbor na desnom krilu.

Kako se osjećate? Je li dosadašnji ritam ostavio traga, ima li umora? Ponovno vas čeka jak tempo.

- Malo smo se osvježili i bit ćemo spremni za ono što dolazi. Međutim, vidjeli ste da tijekom sezone rastemo, da na početku nismo bili dobri kao sada. Bit ćemo sve bolji, forma je u usponu, i ja se osjećam sve bolje i spremnije. Kao i svi ostali. Ne možemo raditi puno intenzivnih treninga, pa napredujemo kroz utakmice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kad zasvira himna...

Što je bilo u posljednjih pola sata osnovnoga dijela utakmice s Bodo/Glimtom? Umor ili nešto drugo?

- Bodo/Glimt je jako ozbiljna momčad. Normalno je da će nam u nekoj fazi zaprijetiti, da će imati svoje razdoblje. To je bilo 20-30 minuta. Mislim da to nije bio umor, nego naš lošiji period. Zato se dobio takav dojam.

No, pred vratima je spektakl, u utorak na Maksimir dolazi Chelsea i sad je to jedino bitno. Osjećate li već uzbuđenje?

- Da, iskreno rečeno. Kad zasvira himna Lige prvaka to je nešto posebno, to su najjače ekipe iz najvišeg ranga. Normalno da sam uzbuđen što ću igrati to natjecanje. Jako sam ponosan i sretan. Jedva čekam da krene, da vidim gdje smo. Optimističan sam jer mislim da imamo jako dobru momčad, koja može još napredovati i pokazati da je sposobna sučeliti se s najboljima.

Kako vam djeluje skupina?

- Jaka je, nema slabog protivnika, ali borit ćemo se. Svi sve znamo o Milanu i Chelseaju, tu je i RB Salzburg, koji je malo manje slavan, ali je vrlo ozbiljna ekipa. No, protiv svakog ćemo dati 100 posto, pa ako je ikako moguće i više od toga.

Chelsea nije u osobitom trenutku, još se nije do kraja posložio, najopasniji je preko Sterlinga, a Southampton je pokazao da je posebno ranjiv po svojoj desnoj strani. Opet, pitanje je može li Dinamo to iskoristiti?

- To je Premier liga, svi jure 200 na sat. Ne bih komentirao jesu li dobro ušli u sezonu, to je malo preduboko. Znamo kakvu ekipu imaju, ne bih predviđao... Njihovi su igrači ekstra individualci, koji mogu svakog časa riješiti utakmicu.

Sviđa li vam se netko posebno u ekipi Bluesa?

- Kovačić. Njega baš obožavam. Top igrač, poznato je što je sve napravio, kako igra, kakav status uživa u Chelseaju, mogu reći samo sve najbolje. Uostalom, u Hrvatskoj svi znamo sve o njemu. Teško se sa Chelseajem boriti...

image
MARKO TODOROV Cropix

Dinamo je igrao velike europske utakmice bez publike uslijed korone. Ovaj put imat ćete potporu s tribina.

- I sad protiv Ludogoreca i Bodo/Glimta osjetili smo navijače. Tjerali su naprijed. Pogotovo kad nam krene, guraju nas još jače. Dobili smo od njih snagu da izborimo Ligu prvaka. Gledateljima moramo priuštiti da uživaju u Ligi prvaka koliko je god to najviše moguće...

Prva utakmica je Rijeka u petak. Lider Dinamo dočekuje zadnju momčad s Rujevici. Godinama nije bio takav jaz između ova dva kluba.

- Rijeka je malo slabije ušla u sezonu, ali nikoga ne podcjenjujemo. Svaku utakmicu želimo pobijediti. Sad smo fokusirani na taj dvoboj. Najbitnija su tri boda jer idemo osvojiti prvenstvo. Moramo kolo po kolu skupljati bodove. HNL je ključan, on nam omogućava da se borimo za Ligu prvaka i igramo te velike utakmice.

Prvo je ipak HNL

Rijeka, dakle, neće dobiti popust zato što vas čeka Chelsea? Hoćete li se moći usredotočiti na Bijele s Kvarnera?

- Hoćemo. Profesionalci smo, navikli smo na to da moramo prvo riješiti posao u HNL-u.

Vi osobno proigrali ste kod Ante Čačića. Prije njega niste dobivali takve šanse.

- Bilo mi je teško u početku, ali to je Dinamo, gdje je prevelika konkurencija i moraš čekati svojih pet minuta. Zahvalan sam treneru Čačiću na prilici. Hvala Bogu, sve se dobro posložilo i sad uživam u ovom trenutku. Želim još više napredovati i dati za Dinamo, te se dokazivati.

Igrate u životnoj formi. Slažete se?

- Imao sam odličnih utakmica u Gorici, ali dosad nikad nisam igrao na tako visokoj razini, pa rekao bih da je tako. Da, igram u životnoj formi. Ali, imam još prostora, još mogu napredovati i više se dokazati.

Dugo ste bili lijevo krilo, od Gorice ste desno. Biste li bili još bolji da ste na lijevoj strani?

- Meni je svejedno. Prije dok sam bio mlađi bila mi je prednost igrati na lijevoj strani, ali sad više o tome ne razmišljam jer sam se potpuno naviknuo na desnoj.

Zahvala Gorici

Volite atraktivne poteze, rabone i druge majstorije. Planirate li to ili kako utakmica donese?

- Ponese me igra, ali moram priznati da sam kao mlađi puno gledao takve poteze na internetu koje su izvodili vrhunski igrači. Volim to, kad osjetim trenutak učinim to instinktivno. Htio bih da bude i više rabona, ali nekad si ne možeš zbog jačine utakmice dopustiti da izvodiš neke ekshibicije. Iako, ljubitelji nogometa vole vidjeti dobar potez.

U Gorici ste tek počeli ozbiljno igrati u HNL-u.

- Hvala Gorici što mi je dala šansu da se naviknem na seniorski nogomet.

I tako do Lige prvaka. Neka u njoj bude barem jedan gol...

- To mi je san! Je, je, to mi je san - jasan je Špikić.

Revanšizam Hajduku? Ma ne, ne, ni govora...

Dva pogotka i tri asistencije imate u HNL-u...

- Uvijek se teži nečemu višem, žao mi je zbog pogotka Hajduku što nije priznat. Je li trebao ili nije ne znam...

Sporno zaleđe...

- Je, to mi je krivo. U nogometu moraš biti konstantan, prošlost se zaboravlja.

S obzirom da ste kazali kako najviše žalite što vam nije priznat gol Hajduk, imate li neke revanšističke pobude budući da ste nosili bijeli dres?

- Ma ne, ne, ni govora. To je najveći hrvatski derbi i kazao sam to zato što si sretan kad u njemu budeš strijelac. Međutim, da imam neke revanšističke motive, to nikako. Zadovoljan sam što sam se vratio u Dinamo, da nije bilo toga možda ne bih. Gledam na svoju budućnost. (da)

ŠPIKIĆ U DINAMU

Kod Damira Krznara...

13 utakmica i 505 minuta

1 pogodak i 0 asista

Kod Željka Kopića...

13 utakmica i 518 minuta

0 pogodaka i 0 asista

Kod Ante Čačića...

15 utakmica i 879 minuta

3 pogotka i 5 asista

Ne bih se razbacivao s prognozama

Smatrate da bi Dinamo mogao proći skupinu bilo kroz Ligu prvaka ili da nastavi u Europskoj ligi?

- Ne bih ništa unaprijed govorio, optimističan sam da ćemo dati sve od sebe, da ćemo se boriti s njima. Hoće li to biti dovoljno za nešto više ne bih se razbacivao s prognozama. To su sve preozbiljne ekipe, ali isto tako vjerujem u nas. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:14