Mislav Oršić

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
KRUŽI JEDNA GLASINA...

Kako su tekli pregovori oko Oršića i što je sve dogovoreno: ‘Brekalo stiže u Dinamo? Evo zašto to nije realno‘

Prvak Hrvatske ispunio je želju svojoj legendi i na kraju održao veliko obećanje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. siječanj 2023. 15:33

Mislav Oršić (30), Dinamova legenda odlazi u Southampton! Tijekom četvrtka otputovao je na liječnički pregled, nakon kojeg se očekuje potpisivanje ugovora. Dinamo bi na ime transfera trebao zaraditi 8 milijuna eura s bonusima. Šest milijuna eura trebalo bi pak vrlo brzo stići u plavu blagajnu. U cijelom poslu nije zanemariva niti činjenica da se plavi klub riješio plaće svog sjajnog igrača i hrvatskog reprezentativca, koja bi do isteka ugovora s Modrima u sljedeće tri godine iznosila 3,5 milijuna eura. Odlazak Oršića u Southampton je najveći transfer u povijesti jednog igrača Dinama koji je napunio 30 godina. Oršić će za Southampton potpisati ugovor na 2,5 godine s mogućnošću potpisa na još jednu godinu.

Ono što su Sportske novosti ekskluzivno najavile se i dogodilo, ‘MO 99‘ više ne stanuje u plavom domu. Kako se odvijala priča oko Oršinog odlaska u Premiership? Prije neki dan, njegov menadžer Branko Hucika u Maksimirsku 128 donio je ponudu Southamptona. U prvom trenutku Dinamova uprava bila je stava da je Oršić potreban momčadi Ante Čačića, te da ga želi zadržati. Međutim, Mislav se izjasnio da želi otići u Southampton, da mu je igranje u Premiershipu veliki izazov, da mu je to san. Također, njegov menadžer i Orša pozvali su se na obećanje Uprave od prije godinu dana koje je glasilo; ‘ako dođe dobra ponuda koja zadovoljava Oršićeve i klupske apetite može otići‘. Čelni ljudi modrog kluba nisu bježali od tog razgovora i obećanja. To je inače obećano kad je Oršić prije tih godinu dana imao ponudu Burnleya. Naravno, zbog toga što tada nije otišao u Burnley, Oršić je bio nagrađen iznimno lukrativnim ugovorom koji je iznosio nešto manje od 1,2 milijuna eura godišnje.

image

Mislav Oršić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Međutim, nije bilo lako doći do transfera. Kad se krenulo u razgovore sa Southamptonom, zapelo je. Inače, provlačilo se negdje u medijima da su predstavnici engleskog kluba stigli u Zagreb. Nije bilo točno, s engleskim klubom komuniciralo se telefonom i mailom. No, ponuda Svetaca nije bila ona koju je uprava maksimirskog kluba bila voljna prihvatiti. Naime, Southampton je ponudio 5 milijuna eura, sa sporom dinamikom isplate. To nije dolazilo u obzir, u Maksimiru su Englezima poručili ‘sorry‘... Ipak, a to su lukavi pregovarači u Maksimiru i očekivali, Sveci su baš zapeli za Oršića za kojeg očekuju da ih pomakne s dna ljestvice Premiershipa. Već drugi dan nakon Dinamove odbijenice stigla je nova ponuda, to je ona koja se pretvorila u konačni transfer. Southampton je poboljšao cifru i uvjete plaćanja, pa je uprava Modrih, primarno respektirajući veliku želju Mislava Oršića pristala na transfer. Tako je konačno zaključen transfer, nakon kojeg je Mislav spremio stvari i krenuo prema zagrebačkoj zračnoj luci. Inače, da malo objasnimo o kakvim se bonusima radi. Oni su vezani uz nastupe Oršića za momčad, te za ostanak u Premiershipu. Oni su dakle, realni, normalno jest da će Mislav igrati, a isto tako je moguće očekivati da će Southampton ostati u Premiershipu. Naravno, s obzirom na Oršićeve godine, sasvim je jasno da nije dogovoren bonus od sljedeće prodaje.

image

Mislav Oršić i Ante Čačić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Kako će Dinamo bez Oršića? Prije neki dan razgovarali smo ovdje u Rovinju s trenerom Antom Čačićem. On nam je rekao da se ne plaši odlaska najboljih igrača, hrvatskih reprezentativaca, vjeruje da ima dovoljno kvalitetan roster za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, bez obzira na moguće izlazne transfere. Na strani gdje je kraljevao Oršić, trener Modrih ima na raspolaganju ima Petra Bočkaja koji može igrati krilo ako mu leđa čuva Robert Ljubičić, Luku Menala, mladog Gabrijela Rukavinu, a tu poziciju može igrati i Darijo Špikić. Naravno, nisu to igrači klase kao što je Oršić, ali su svakako itekako vrijedni, konačno ne bi bili u Dinamu na nisu nogometna krema. Spominje se negdje i mogućnost velikog povrataka Josipa Brekala, bivšeg Dinamovca i hrvatskog reprezentativca. Brekalo je napustio Dinamo u ljeto 2016. godina, Wolfsburg ga je tada platio 10 milijuna eura. U međuvremenu njemački klub slao ga je na dvije posudbe, najprije u Stuttgart, potom u Torino gdje je kod Ivana Jurića odradio vrlo dobru prošlu sezonu, no povratkom u Wolfsburg nije uspio vratiti i status hrvatskog reprezentativca. Menadžer Josipa Brekala je poznati uspješni nogometni agent Andy Bara, koji nam se javio iz Saudijske Arabije.

- Uvijek je lijepo kad se uz ime bilo kojeg našeg igrača pojavi ime kluba kao što je Dinamo. Međutim, u ovom trenutku nije realan njegov povratak u Dinamo kraj svih ovih ponuda koje ima moj klijent Josip. Ali naravno, znate i sami kako je to u ovom poslu, nikad se ne zna što se može dogoditi - kazao nam je Barra

Dakle, po riječima menadžera nije realan povratak Breksija u Maksimir. No nikad ne reci nikad, možda ovo što sada izgleda nemoguće, za neko vrijeme postane moguće. Uz dodatak da je Brekalo skup igrač, bez obzira na to što je izgubio status hrvatskog reprezentativca, njegova kvaliteta je neupitna.

image

Josip Brekalo

MAX ELLERBRAKE Dpa Picture-alliance Via Afp

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. ožujak 2024 13:34