Što će večeras napraviti Ante Čačić?

 GORAN MEHKEK Cropix
PIŠE ROBERT ŠOLA

Ključni igrač Dinama u Ligi prvaka igra na ‘krivoj‘ poziciji! To je nenadoknadiv udarac za ofenzivnu igru Modrih

S njim bliže golu i s više slobode u igri, Dinamova završnica neusporedivo je drugačija i ubitačnija
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. listopad 2022. 10:06

Ima Dinamo puno važnih igrača. Petković nosi napad, Oršić zabija ključne golove, Mišić drži igru, Livaković čuva vrata... Međutim, postoji jedan igrač u Modroj svlačionici koji je drugačiji od ostalih. Koji je - kapetan!

Arijan Ademi (31) nije samo kapetan Dinama, on je puno više od toga. Ademi je vođa, igrač koji priznaje samo pobjede, neustrašiv, autoritet, toliko igrač odluke. Puno toga se u Dinamu promijenilo u 10 godina, ali Ademi je uvijek isti. Tu je kad ga najviše trebaš.

Dinamo će večeras jako trebati pravog Arijana Ademija. U Milanu i u Salzburgu to nije bio. Posto i objašnjenje zašto je tamo igrao ispod svojih standarda. Ante Čačić ga je spustio niže na terenu, pomaže Mišiću, njih dvojica su tandem "šestica". Čačić je to napravio jer drži da ga tu momčad najviše treba, a nema u svlačionici igrača tog profila.

image

Kapetan Arijan Ademi

KERSTIN JOENSSON Afp

Nažalost, Ademi na toj poziciji ne daje ono što daje kad igra malo isturenije. Daje Ademi sve što može i ima, to barem kod njega nikada nije bilo sporno, ali nije to pozicija na kojoj može doprinijeti na svoj prepoznatljiv način. Ademi je igrač energije, okomitosti, ulaska među suparničke linije i ulaska u njihov kazneni prostor u kojem se nazabijao golova u toliko važnih, često i presudnih golova. U ovoj koncepciji Dinama to ne radi jer je predaleko od gola.

I to se itekako osjeti u igri Dinama. S njim bliže golu i s više slobode u igri Dinamova završnica neusporedivo je drugačija i ubitačnija. Ademi sjajno osjeća prostor i trenutak kad treba krenuti, a kada on krene otvara se prostor za Petkovića i Oršića. Koliko li je puta Petković asistirao Ademiju? Ili koliko je puta Oršić zabio zato što bi mu Ademi utrčavanjem u kazneni prostor suparnika otvorio put do gola?

Takav Ademi veliki je faktor iznenađenja za svaku momčad. Naravno da Čačić to zna i da Ademija drži bliže golu kad igra standardnih 4-1-4-1. Međutim, u Ligi prvaka je u tri utakmice igrao 3-5-2. I u toj formaciji mu je Ademi očito neophodan uz Mišića. Što je - s druge strane - nenadoknadiv udarac za ofenzivnu igru Modrih.

Vidjet ćemo što će Čačić večeras napraviti. I može li se za Ademija pronaći barem donekle ofenzivnija i slobodnija uloga u veznom redu. Što Ademi bude bliži suparničkim vratima, to će Dinamove šanse za pobjedu rapidno rasti...

Linker
18. travanj 2024 19:48