Mirko Barišić, Tomislav Butina, Igor Cvitanović

 NENAD DUGI/CROPIX
NOVA ULOGA

Legenda Dinama pred novim izazovom: ‘Ovo je baš ono što želim raditi, ali zbog drugih to dosad nisam govorio‘

Negdašnji veliki vratar Modrih i hrvatske reprezentacije osvrnuo se na promjenu u zagrebačkom klubu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. siječanj 2022. 21:48

Prije neki dan Tomislav Butina (47) postao je direktor Dinamove nogometne škole. Upisao je za Dinamo 223 službena nastupa kao vratar za vrijeme profesionalne aktivne karijere, a ukupno je prikupio 401 nastup u dresu Plavih. Ujedno je član uže UEFA-ine stručne skupine, čiji je zadatak organizirati edukacijske procese i pripremiti teren za uvođenje diploma za trenere vratara, a koja nosi naziv ‘’UEFA Goalkeeping Advisory Group’’. Zadužen je za edukacijske procese kompletne jugoistočne Europe.

Popularni Bućo je i bivši hrvatski reprezentativac, za Vatrene je ubilježio 28 nastupa.

- Biti šef škole je nešto što sam želio. Nikad to nisam javno izgovorio, čak niti u nekim privatnim razgovorima. Sve to iz poštovanja prema ljudima koji su taj posao prije mene obavljali, a tu mislim na Damira Krznara, s kojim sam prvo surađivao, te Željka Kopića. Ali, u meni je uvijek ta želja bila posebna. Isto tako sam znao da za tu funkciju ima vremena. Ne znači da mi se to u životu neće dogoditi, ali ja nemam ambiciju u životu biti trener vratara prve momčadi, reprezentacije... Ovo je baš ono što želim raditi - kazao nam je u uvodu Butina.

Dragocjeni savjeti

Osim što je član UEFA-ine stručne skupine, predaje i na našoj nogometnoj Akademiji...

- Mene prije svega zanima edukacija novoga kadra, mladih ljudi koji dolaze, nadogradnja sustava, škola ili akademija, svih tih edukacijskih procesa. Tu se vidim. U svim ovim promjenama u klubu predložio me sustav, te stao iza mene. Prema klupskoj procjeni taj sam koji može odgovoriti tim zadacima. Upoznat sam sa svim trenerima, sa svim kadrom u klubu, znam ime svakog igrača unutar škole. Gledao sam gotovo sve utakmice tijekom sezone, jako puno treninga, tako da imam uvid u ono što se u školi događa. Kad me Uprava predložila za šefa škole, nisam sebi mogao poželjeti ništa bolje. Automatski sam prihvatio funkciju.

image

Tomislav Butina

RONALD GORSIC/CROPIX

Do dolaska na novu funkciju Butina je bio direktor Dinamove vratarske akademije, te je radio s izlaznim juniorima i s generacijom ispod, ali “uskakao” je svuda gdje je trebalo. Koji će mu biti prvi potezi kao šefa Dinamove škole, što je isplanirao?

- Bit ću posve iskren. Moj rad u školi bit će nastavak onoga što su prije mene radili Damir Krznar i Željko Kopić. Treba se održati taj kontinuitet. Mi smo iznimno mnogo komunicirali na dnevnoj bazi, radimo to i dan danas. Čujemo se dnevno otprilike pet puta, vidimo se svaki dan. Jasno, još se upoznajem s cijelim spektrom onoga što ovaj posao nudi i što je potrebno. Dobivam informacije koje su krucijalne. Koliko god mogu misliti da sam iskusan i imam znanja, bez savjeta svih kompetentnih moj posao bi bio jako otežan.

Najveća europska rizina

Kaže da je sezona isplanirana još na ljeto...

- Plan postoji, a ono čime ću se ja baviti jest polako planiranje iduće sezone kako na proljeće ne bih imao puno upitnika.

Dinamova škola je ogroman izazov, kažu da je nakon prve momčadi najvažniji segment kluba. Konačno, u europskim razmjerima modra nogometna škola je često proglašavana među najboljima u Europi. Butini će biti cilj održati takvu visoku razinu.

- To i jest najveći izazov, održati školu na najvećim europskim razinama. Mnoga gospoda koja su radila prije mene, a neću ih imenovati da nekoga ne zaboravim, što bi bilo jako nepristojno od mene, kreatori su današnjeg izgleda škole. Nitko u godinu ili dvije ništa ne može iznjedriti. Imamo 12 generacija, B momčad, prvu momčad... To su, da se tako izrazim, tri olimpijska ciklusa, planiranje traje od danas do sutra. Sve to moraju biti dugoročni planovi u svakom trenutku. Mora se znati što rade djeca, zagići i limači na malim terenima, što rade pioniri, kadeti, juniori... Svi ti zahtjevi su već davno postavljeni. Moramo znati što to znače izlazni juniori ili u ovom trenutku B momčad. Sve to zbog toga kako bi igrači došli što spremniji u prvu momčad.

Napominje nešto vrlo bitno.

- Nogomet je samo jedan od segmenata s kojim se moram baviti. Jako je puno posla je menadžeriranje svega toga. Jedno je teren, nogometni zahtjevi, kreiranje nogometnih sadržaja, razvijanje sadržaja, rad na tehnici, taktici. Međutim, nogometna škola ima mnogo zaposlenih, moraš brinuti o svemu. Imamo ogromnu infrastrukturu, najbolju u Hrvatskoj, makar bi željeli da je još bolja. Ali, naravno, nogomet je najbitniji.

Životna škola

Kompletno vrijeme Butina je u sustavu, ima li brige za budućnost kad su mladi u pitanju?

- Cilj je prvo odvojiti zdrave i normalne sportaše, koji će igrati u Dinamu, ali i u drugim klubovima, koji će živjeti od onoga što rade i vole, te uživati u tome. Dinamo je nositelj kvalitete hrvatskog nogometa, mi stvaramo bazu za reprezentaciju, što je jako bitno. Svako to dijete u našoj školi je Dinamovo, ali i nacionalno blago. Kroz taj kontekst pristupamo toj djeci. Ne smijemo zaboraviti da mi nismo samo nogometna škola, već i - škola. Životna škola. Radimo na odgoju djece, načinu na koji komuniciraju, želimo djecu pripremiti za život što je više moguće. Vanjski faktor danas utječe na mlade više nego ikad.

Bivši šefovi škole Krznar i Kopić postali su treneri prve momčadi. Imate li vi takve ambicije?

- Nemam tih ambicija! Moja ambicija je isključivo ovo što sad radim. Najveća satisfakcija mi je sresti mlade ljude koji su uspjeli u nečemu što najviše vole, pa ti kažu: “Kako ste treneru? Hvala vam na svemu što ste napravili za mene!” - zaključio je Butina.

BUTININI KLUBOVI

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Samobor (Hrvatska)

Karlovac 1919 (Hrvatska)

Slaven Belupo (Hrvatska)

Club Brugge (Belgija)

Olympiacos (Grčka)

47

godina ima Butina, ex-vratar s 28 utakmica za Hrvatsku

223

službena nastupa ima Butina za maksimirskog prvoligaša

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 19:10