FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA
BORBA ZA KATAR

Livaković trenutno nije najveći Dalićev problem u Dinamu, njegov suigrač je već praktički - precrtan!

Hoće li Ivušić ili Kalinić istisnuti Dominika Livakovića s mjesta prvog vratara Hrvatske?
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. kolovoz 2022. 16:53

Ima tome točno godinu dana, kada je nakon dugog medijskog posta za Jutarnji progovorio Danijel Subašić. Brzo smo došli do vratarskog pitanja i, konkretno, Dominika Livakovića, na što je uzvratio:

- Livi brani izuzetno dobro, super, čujemo se non-stop i mislim da Hrvatska nema problema s vratarima. Samo želim da što prije ode. Vrijeme je da izađe iz HNL-a, kako bi svaki treći dan imao jaku utakmicu te da osjeti taj jedan level više. Mislim da je svojim radom i svojim prezentacijama u Dinamu to zaslužio, da napravi transfer, kako bi se nastavio tesati i napredovati.

Borba za Katar

Tada, a bio je to kraj srpnja prije godinu dana, bilo je, zapravo, izvjesno da će Dinamov vratar napustiti Maksimir i pronaći inozemnu destinaciju. No, na kraju, baš kao i 2019. s Montpellierom, sve je propalo, Livaković je ostao u Dinamu i - pao u formi, do te mjere da je izgubio i poziciju "vatrene jedinice". Ipak, nakon razdoblja krize, Zadranin se podigao i do kraja sezone branio u kontinuitetu dobro, vrativši ujedno, i to uvjerljivo, status prvog golmana "vatrenih", dijeleći doduše s Ivušićem mjesto među vratnicama u lipanjskom turnusu Lige nacija.

image

Dominik Livaković

ANTE CIZMIC Cropix

Početak ove sezone, pak, sve više djeluje kao onaj lanjski: istina, izvući će Livaković Dinamo u Razgradu u nastavku, no prvi gol, na njegovu vratnicu, teško mu se iz vratarskog kuta može oprostiti. Dodajte tome i ono izletavanja kod gola Shkupija u Maksimiru, općenito stanovitu neuvjerljivost, i priča o krizi zakotrljat će se sama od sebe. Postavljajući, eto, sa sobom i pitanja oko reprezentacije, uoči Katara, iako do Mundijala ima više od tri mjeseca.

Dominik Livaković odličan je golman sjajnog refleksa i slabijeg igranja nogom, što je u današnje doba osnovna pretpostavka vrhunskog vratara. No on je ujedno i vratar koji je Dinamu itekako nosio povijesne europske uspjehe, kao i golman u kojeg se vjeruje i u reprezentativnom okruženju. I, konačno, ima tri i pol mjeseca da podigne formu do Katara.

image

Dominik Livaković

NIKSA STIPANICEV Cropix

Pritom, pak, dobra je stvar što ima i sve žešću konkurenciju koja će ga gurati: Lovre Kalinić u velikom je stilu započeo ovu sezonu, a Ivica Ivušić izrastao je u nedvojbeno najjaču osječku kariku i prvo klupsko ime, za koje ne čudi inozemni interes. Svi oni ispred sebe imaju razdoblje u kojem Zlatka Dalića trebaju uvjeriti da ih primarno stavi na "listu 26", a onda da između njih bira i prvog vratara.

Dalićeve brige

Ako ćemo, konačno, po pravici, Dominik Livaković u ovome času nije najveći Dalićev problem unutar Dinama. Pokazao je, uostalom, već da se vraća, pa i iz težih situacija. Crvenim flomasterom podvučeni su više od Livakovića Luka Ivanušec, koji nakon ozljede, ali i taktičkih lutanja i odabira, traži samoga sebe, ali i Mislav Oršić, premda je njegova forma ionako dizelaška - teško krene, ali kada se "zalaufa", ne staje. A jedan igrač nije samo podvučen, već je praktički - precrtan. Bruno Petković, nažalost, nikako da izađe iz ambisa. Nažalost za Dalića, nažalost za Dinamo, ali najviše nažalost za - njega.

image

Bruno Petković

BORIS KOVACEV Cropix

Linker
24. travanj 2024 06:13