Mislav Oršić na rukama suigrača i navijača nakon simultanke protiv Tottenhama

 GORAN MEHKEK Cropix
MODRI DOC HOLLIDAY

Neka Tuchelu bude kao i Mourinhu: ‘Ubojica dječjeg lica‘ je u velikoj formi, najbolji nakon Neymara!

Najbolji Dinamov europski strijelac u povijesti pravi je ‘otrov‘ za momčadi iz Londona...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. rujan 2022. 13:57

Približio se taj 6. rujna, prva utakmica Dinama u ovosezonskoj Ligi prvaka, u Maksimir stiže Chelsea. Taj datum posebno je značajan zg-klubu i svima onima koji vole plavu boju. To je veliki, pobjednički datum. Tog dana, prije 55 godina, Dinamo je u uzvratu s Leedsom odigrao 0:0 i osvojio Kup velesajamskih gradova, jedini europski klupski trofej u povijesti hrvatskog klupskog nogometa. Protivnici su bili Englezi, kao i ovoga puta. Zar ne bi bilo grandiozno da na obljetnicu tog grandioznog dosega Modri u Maksimiru onako nešto “otrgnu” od Chelseaja?

Prva stranica almanaha

I dok uglavnom svi pričaju o dolasku momčadi Thomasa Tuchela, o velikim zvijezdama koje će igrati na Maksimiru, o Raheemu Sterlingu, Masonu Mountu, Kaiju Havertzu, Mateu Kovačiću, Jorginhu ili Thiagu Silvi, nama napamet pada jedno drugo ime. Najveća zvijezda Dinama, Mislav Oršić!

Najbolji Dinamov europski strijelac u povijesti s 26 postignutih pogodaka. Modri Doc Holliday, junak iz mitskog obračuna kod O.K. Corrala. Jer, baš poput Doca, došao je tiho iz Južne Koreje i ušao u legendu. Definitivno, popularni Orša je Dinamova živa legenda. Kad god se igra neka važna europska utakmica, sve oči moraju biti uprte u njega, tog magičnog igrača, ubojicu dječjeg lica. A kad smo kod Engleza, oni mu definitivno leže. Povijesna priča u kojoj je s hat-trickom srušio Tottenham Josea Mourinha u Zagrebu za četvrtfinale Europske lige 2021. je prva stranica svih Dinamovih almanaha.

Livi i Zagi ga čitaju

Kako li je samo s onom svojom “kiflom” postigao prvi, desnom nogom u suprotne rašlje. To je bio klasični “oršićevski gol”, puno puta viđen. Nakon utakmice je upravo Mourinho kazao kako je on već davno viđao te Oršićeve golove, da je na to upozorio svoje igrače. Ali što vrijede upozorenja kad mu takav udarac sjedne, nema pomoći, pa da je na vratima nekoliko najvećih svjetskih vratara, a ne onda samo jedan Hugo Lloris.

image
RONALD GORSIC Cropix

- Ne znam kaj bih vam pametno rekao. Znam di gađam, puknem po golu i to je to. Nekad sam i predvidljiv i dosta puta izgubim loptu na toj poziciji jer svi znaju kaj ću napraviti. Livi i Zagi me čitaju na treninzima, njima svaki petnaesti pokušaj zabijem - kazivao nam je Orša kad smo ga pitali kako zabija te fenomenalne pogotke.

Kod drugoga gola protiv Spursa, Dinamo je odigrao osam paseva iz prve, a povratnu loptu vratio mu je Atiemwen, Orša je zakucao u mrežu. Ako su prva dva gola bila već viđena, treći nije. Oršić je nanizao četiri igrača Spursa i onda zabio Llorisu u prvi kut. I sve to u 106. minuti...

- Ne znam odakle sam izvukao snagu. Kad sam dobio loptu, čuo sam da netko viče “leđa!” i osjetio sam igrača iza sebe. Prva ideja mi je bila da povučem prema naprijed da ne izgubim loptu baš na centru. Otvorio mi se prostor i samo sam nastavio. Nitko nije izlazio na mene, nitko nije zatvarao, a mislim da je Lloris očekivao da ću gađati suprotan kut - ispričao je Oršić o golu koji je Modre odveo u četvrtfinale Europske lige.

Drugi Englezi su pali u - Londonu. Opet je Orša bio na svojoj poziciji na desnoj strani. Gledali su igrači West Hama što će uraditi, iako su mogli pretpostaviti. A onda je Mislav izveo udarac, možda najbolji u svom nogometnom životu. Opet u suprotne rašlje, pljeskali su i navijači Čekićara. Dakle, “dva Engleza” su pala isključivo zahvaljujući Oršiću. Hoće li u utorak i treći?

Slomio i Atalantu

A s obzirom na to da je start Lige prvaka, treba podsjetiti i na 18. rujna 2019. godine. Tada je Orša u onoj fenomenalnoj utakmici u kojoj je Atalanta pretvorena u Atlantidu također zabio hat-trick u plavom trijumfu od 4:0. Olmo je povukao akciju za drugi gol Modrih i prvi Oršića. Izbacio je iz igre dvojicu suparnika i proigrao Leovca, lijevi bek Dinama sjajno je ubacio na 16 metara, a Oršić nevjerojatno preciznim udarcem pogodio malu mrežicu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Svoj drugi pogodak postigao je nakon još jedne fenomenalne akcije. Stojanović je ubacio na drugu vratnicu, Ademi maestralno vratio loptu u peterac gdje usamljenom Oršiću nije bilo teško zabiti. Kod trećeg pogotka, Olmo je dugo čuvao loptu, gosti su je uspjeli odbiti do Theophilea. Branič Dinama je nabio loptu u kazneni prostor, a ona je sletjela točno do usamljenog Oršića koji je zabio hat-trick i odveo Dinamo do najveće pobjede u Ligi prvaka.

Dakle, velike pobjede nad Tottenhamom i West Hamom, te velika pobjeda nad Atalantom na startu Lige prvaka imaju Oršićev potpis. Protiv Rijeke u petak je s golom i dvije asistencije najavio da je u velikoj formi. Tuchel je u Maksimiru imao svog špijuna, sigurno je zapamtio prezime Oršić. Ali o njemu je sve znao i Mourinho, pa mu nije pomoglo...

Kakva bi to samo priča bila s naslovom “Oršić srušio i Chelsea”... Sve je moguće kad je on u pitanju, ove sezone već je zabio osam golova i ubilježio šest asistencija. Neka samo nastavi niz i u utorak, neka i Tuchel kao i Mourinho nakon utakmice sipa hvalospjeve na račun MO 99 s tužnim izrazom lica.

Samo je Neymar učinkovitiji u klubu od Oršića ovog ljeta

Nakon što je protiv Rijeke dvaput asistirao i potom poentirao, Mislav Oršić došao je do učinka od ukupno osam pogodaka i šest asistencija u 15 odigranih utakmica ove sezone u svim natjecanjima. S tih 14 ‘bodova’ Dinamov se ofenzivac, uoči subotnjih utakmica diljem Europe, popeo na drugo mjesto najefikasnijih nogometaša Starog kontinenta ovog ljeta!

U redoslijedu igrača koji igraju u klubovima iz najviših europskih razreda po golovima i asistima u svim nacionalnim i europskim klupskim natjecanjima, uspješniji je od Oršića je samo brazilski superstar Paris Saint Germaina. Neymar, kojeg s Oršićem povezuje i 1992., obojici godina rođenja, zabio je čak devet pogodaka i šest puta asistirao suigračima u svojih prvih šest nastupa u ovoj sezoni.

Visoko u poretku, na diobi petog mjesta, nakon petka je bio još jedan hrvatski ofenzivac. Marin Ljubičić, 20-godišnji napadač LASK-a na posudbi iz Hajduka, postigao je deset golova i dvaput asistirao u osam ovosezonskih nastupa za austrijski klub. Ljubičić će u nedjelju imati priliku podebljati svoj konto jer njegov LASK u 7. kolu Bundeslige dočekuje Ried.

Najefikasniji igrači ove sezone iz elitnih europskih rangova u svim natjecanjima:

1. Neymar (Paris SG) 15 ‘bodova’ (9 golova, 6 asistencija)

2. Mislav Oršić (Dinamo) 14 ‘bodova’ (8 golova, 6 asistencija)

3. Adama Toure (Ferencvaros) 13 ‘bodova’ (10 golova, 3 asistencije)

4. Cody Gakpo (PSV) 13 ‘bodova’ (7 golova, 6 asistencija)

5. Marin Ljubičić 12 ‘bodova’ (10 golova, 2 asistencije)

Jean-Pierre Nsame (Young Boys) 12 ‘bodova’ (9 golova, 3 asistencije)

Vangelis Pavlidis (AZ Alkmaar) 12 ‘bodova’ (6 golova, 6 asistencija)

Mirko Ivanić (Crvena zvezda) 12 ‘bodova’ (3 gola, 9 asistencija)

Napomena: U obzir su uzeti dvoboji zaključno s petkom.

(Napisao Damir Dobrinić).

Linker
25. travanj 2024 16:20