RONALD GORSIC Cropix
Martin Baturina za SN

Nova Dinamova desetka: ‘Ludogorec ćemo proći, a reći ću vam i zašto su mi uzori igrači poput Hazarda i Neymara‘

‘Zahvaljujem treneru što mi je dao desetku i povjerenje, ali zahvaljujem se i Bruni Petkoviću...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 13:18

Martin Baturina (19), nova Dinamova desetka, najugodnije je iznenađenje na startu ove sezone. Trener Ante Čačić ponudio mu je veliku priliku koju je mladić zgrabio i koju ne pušta! Postao je dio udarne jedanaestorice, igrao je praktički kompletnu prvu utakmicu u Razgradu protiv Ludogoreca i bio je jedan od najboljih modrih nogometaša.

Za njega svi kažu da je velika budućnost Dinama, mladić koji će uhvatiti blistavu karijeru. Svi ga hvale, mediji, javnost, trener, suigrači... S pravom, naravno. Dok je na terenu goropadan, bez respekta prema bilo kome iako je u mladim godinama, privatno djeluje pomalo samozatajno. Još nije navikao na medijsku pozornost, kad s njim pričate imate osjećaj da je pomalo sramežljiv...

- Iskreno, ugodno sam se iznenadio kad mi je trener Čačić u ruke dao desetku. Zahvaljujem treneru što mi je dao povjerenje. Također, zahvaljujem se i Bruni Petkoviću, koji mi je prepustio tu desetku koju je on prije nosio. Stvarno mi je velika čast što nosim broj koji su na dresu nosili veliki Dinamovi igrači. Pokušat ću opravdati Dinamovu desetku - kazao nam je u uvodu Baturina.

Ove sezone već je igrao na sedam utakmica, imao je minutažu protiv Hajduka u Superkupu, u sve tri dosadašnje europske utakmice, dva puta protiv Škupija, jednom protiv Ludogoreca, u HNL-u je igrao protiv Slavena Belupa, Istre 1961 i Varaždina, nije nastupio samo protiv Lokomotive u 1. kolu. Zabio je pogodak Farmaceutima, bio je asistent protiv Puljana...

- Naravno da sam zadovoljan sa svojim početkom sezone, ali isto tako sam svjestan da je moglo i bolje, uvijek može bolje. I treba biti bolje...

image
RONALD GORSIC Cropix

Nekako je njegov početak kao bitne karike Modrih započeo na samom kraju prošle sezone u posljednjem kolu protiv Hajduka (3:1), kad je u samoj završnici donio trijumf Modrima, postigao je pogodak i asistirao.

- Moglo bi se kazati da je to bio moj početak... Ušao sam zadnjih desetak minuta, uspio sam pogoditi, asistirati, od tada je sve krenulo nabolje. Protiv Slavena Belupa mi je trener dao priliku u udarnom sastavu, iskoristio sam je, zabio sam pogodak za poravnanje, na kraju smo uvjerljivo pobijedili. Makar, moglo je biti i bolje kad se radi o mojoj izvedbi.

Protiv današnjeg je Dinamovog suparnika Ludogoreca na prvoj utakmici u Razgradu također dobio priliku od prve minute, bilo je to iznenađenje. U tako važnoj utakmici Čačić ga je gurnuo u vatru. I nije pogriješio, Baturina je igrao jako dobro.

- Bila je to moja prva europska utakmica u kojoj sam startao u udarnom sastavu Dinama, pa kao takva nikad neće biti zaboravljena. Bila je to jako teška utakmica za sve nas, pa tako i za mene. Bilo je to veliko, posebno iskustvo. Odmah sam vidio razliku, koliko je to samo bilo teže nego u HNL-u. Nisam dozvolio da me slomi neka trema, igrao sam svoju igru, a najbitnije jest da smo pobijedili. Moram kazati da su mi na toj utakmici u Razgradu jako pomogli suigrači. Imam zaista sjajne suigrače, iskusne. Govorili su mi što trebam raditi, davali su mi prave savjete. Slušam ih uvijek, orijentiram se prema njihovim savjetima. Jako sam im zahvalan na velikoj podršci koju mi pružaju. Hoću li igrati danas? Ne znam, trener nam još nije rekao sastav. Ako ću igrati, pokušat ću napraviti sve da budem pravi, da odigram dobru utakmicu. No, najvažnije jest da mi izađemo s uzdignutim rukama.

Ima sjajan prvi korak, odličan dribling, ideju u igri, dobar udarac. U kojim bi još segmentima igre htio i morao napredovati?

- Mislim da mogu napredovati u svakom segmentu igre. Kroz treninge se trudim poboljšati sve u svojoj igri. Uzori su mi igrači poput Hazarda, Neymara... Volim baš takve igrače jer napadaju okomito prema suparničkim vratima.

Danas je ne programu uzvratna utakmica s Bugarima. Kako je doživio Ludogorec, kako bi sve moglo izgledati na Maksimiru?

- Danas očekujem jako tvrdu utakmicu. Ludogorec je jako dobra momčad, mogao bih ustvrditi velike europske vrijednosti. Mislim da su najteži suparnik u ždrijebu kojeg smo mogli dobiti. Stvarno su dobri, mislim da su to svi vidjeli u Razgradu. Ali, imamo pogodak prednosti, vjerujem u nas, mislim da ćemo ih proći i igrati play-off Lige prvaka. Ali, jasno, moramo odigrati jako dobru utakmicu da bismo došli do trijumfa.

19

godina proslavio je Martin Baturina u veljači

3,0

milijuna eura već mu je vrijednost prema TM-u

Što misli, kako će se postaviti Ludogorec? Hoće li napasti? Ipak su oni u minusu...

- Mislim da će nas napasti! No, teško je kazati kada. Nisam baš siguran da će se odmah skroz otvoriti. U Razgradu su nas napali, pa smo im odmah zabili dva pogotka. Tako da bi i oni mogli biti ipak oprezniji. Nije lako govoriti o njihovoj taktici.

Nego, bez obzira što Dinamo ima pobjedničke rezultate, ima dosta kritika u javnosti na igru momčadi. Mnogi kažu da ne igrate dobro. Kako to doživljavate? Jesu li kritike opravdane?

- Dinamo je najjači klub u Hrvatskoj, pa se od nas očekuje da uvijek odigramo sjajne utakmice. Kad nije tako, onda svi nisu zadovoljni. Međutim, mi pobjeđujemo. Imali smo možda jednu ili dvije lošije utakmice, pa se onda odmah pojave kritike. No, kažem, najbitnije jest da pobjeđujemo.

Dobro, je li vas malo pred Ludogorec poljuljao onaj neodlučeni rezultat iz Varaždina?

- Definitivno, nije bilo ugodno. Bili smo možda malo i umorni, ali sad smo se osvježili i danas jurimo po pobjedu! Vjerujem da možemo do Lige prvaka.

Baturina očekuje da će plavi dečki imati veliku podršku s tribina...

- Na svim utakmicama ove sezone smo imali ogromnu podršku. Hvala navijačima na tome. Vrlo su nam bitni. Nadam se, vjerujem, da će danas tribine s puno decibela navijati za nas, da će nam biti vjetar u leđa, da će nas nositi prema pobjedi.

Obiteljski savjetnici

Što vam prije utakmice s Ludogorecom kaže obitelj. Vi ste prava nogometna obitelj, tata Mate je bivši nogometaš, brat Roko igra u Mariboru, sigurno s njima puno pričate o nogometu?

- Pa, iskreno, nije da mi previše govore o tome kako bih trebao igrati. Tu i tamo mi kažu nešto, daju neki savjet. Ali da, pričam s tatom i sa starijim bratom. Zadovoljni su s mojim igrama, vjeruju oni u mene - zaključio je Baturina.

Nemam potrebe ostajati nakon treninga

Pitamo Baturinu ostaje li nakon treninga vježbati udarce, “slobodnjake”?

- Radim dovoljno na treninzima, tako da nema potrebe ostajati nakon treninga. Na treningu baš dosta radimo završnice. Nema baš razloga da pucam nakon treninga...

BATURININA SEZONA

U SuperSport HNL-u...

3 odigrane utakmice

199 minuta u igri

1 postignuti pogodak

1 upisana asistencija

U kvalifikacijama LP...

3 odigrane utakmice

123 minute u igri

0 postignutih pogodaka

0 upisanih asistencija

U Superkupu...

1 odigrana utakmica

13 minuta u igri

0 postignutih pogodaka

0 upisanih asistencija

Linker
20. travanj 2024 12:50