GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
MODRI U ŠIBENIKU

‘On je Dinamov Cantona! Kad ima inspiraciju, onda je igračina, vjerujem da se konačno probudio‘

‘Znam kolika je kvaliteta u Dinamovoj svlačionici, Dinamo je još najbolji u Hrvatskoj‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. svibanj 2022. 08:35

Teško je naći boljeg sugovornika za utakmicu Dinama i Šibenika od Ferde Milina. Iz više razloga. Prije svega, bio je ove sezone pomoćnik Damiru Krznaru u Dinamu, zatim je tri utakmice vodio Šibenik, upoznat je sa situacijom u oba kluba.

No, krenut ćemo iz starije prošlosti. Milin je Zadranin, bio je svojedobno i igrač Hajduka, ali je bio u momčadi Zadra 2004. kad se slična utakmica poput ove nedjeljne na Šubićevcu igrala u Stanovima. Sjećamo se, Dinamo i Hajduk vodili su ludu bitku za naslov, prvenstvo se odlučivalo u Zadru, gradu koji je oduvijek disao za Hajduk. Zadrani su zaustavili Dinamo, bilo je 1:1, Hajduk je koji tjedan kasnije potvrdio naslov prvaka.

- Nisam igrao tu utakmicu, imao sam kartone. Ali, sjećam se, Niko Kranjčar zabio je za Dinamo, Brajković izjednačio iz slobodnjaka, Dinamo mogao na kraju pobijediti... Bio je pritisak, ludnica, danima se pričalo o toj utakmici, bilo je svega, ha-ha - sjeća se Milin, koji je siguran da se i igrači Šibenika danas nalaze pod sličnim pritiskom.

- Ma, znam da ih zovu sa svih strana, hajdukovci, dinamovci... Čitaju medije, zaustavljaju ih ljudi na ulici, nije im lako. Međutim, s druge strane, neka je takvih utakmica u HNL-u što više, neka se priča o nogometu, neka bude neizvjesno, za takve utakmice živiš.

Bio je na klupi momčadi sa Šubićevca, doduše, samo tri kola. Što se dogodilo? Šibenik se puno promijenio u odnosu na prvi dio sezone, od momčadi do vlasnika?

- Nisam puno pričao o tome, niti komentirao ni neposredno nakon odlaska, neću ni sad. Jedino mi je žao što nije prošla moja ideja da igra više mladih igrača. Recimo, ovaj Vidović je odličan, po meni, on je sad na 60 posto svojih mogućnosti, a šteta je što još neki nisu dobili priliku, poput Grdića ili Bolanče. Kad imaš komotnu situaciju i lišen si pitanja ostanka, onda je bila prilika razvijati mlade, a ne gubiti strpljenje nakon prvog poraza. Kad smo svojedobno u Zadru bili treneri Zebić i ja, gubili smo utakmice i po 5:0, ali iz te generacije izašli su Subašić, Perica, Santini... Tako je trebao i Šibenik istrpjeti mlade. Nije tajna da je Šibenik bio jači jesenas, neki su igrači otišli, prije svih Marin Jakoliš, klub je u svojevrsnoj tranziciji, ali nije to od danas. Šibenik je, zapravo, već godinu i pol dana u toj nekoj prijelaznoj fazi, samo što su igrači poput Bulata, Jurića, Jakoliša... igrali dobro, pa je rezultat pokrivao druge stvari. Svakome tko dođe treba šest mjeseci do godinu dana da uhvati konce i krene putem kojim želi. Recimo, žao mi je i što Šibenik nije s Antonijem Marinom napravio kao Istra s Beljom, da ima određen postotak od njegova transfera, jer Marin se u Šibeniku odlično razvija.

Može li taj "tranzicijski" Šibenik zaustaviti Dinamo?

- Jasno je svima da je Dinamo favorit, da Modri dolaze na Šubićevac riješiti sve svoje brige. Ako je točno da Šibeniku ne igraju Perić, Šimunović i Grezda, koji nije potpuno spreman, onda je to veliki hendikep. Međutim, znate kako je u nogometu, u jednoj utakmici svašta se može dogoditi, u tih 90 minuta sve je moguće, pa tako i da Šibenik iznenadi Dinamo. Ne bi bilo prvi put.

I tu opet dolazimo do poveznice Milina i Dinama. Baš je on bio na klupi kad je Zadar u Kupu 2012. usred Maksimira izbacio Dinamo. Na čijoj je klupi bio - Ante Čačić. Vjerojatno mu je to bio jedan od najtežih poraza u karijeri.

- Eto, ta je utakmica jedna od onih koje pokazuju kako su u nogometu moguća čuda i kako nema opuštanja. Dinamo je bio favorit i prije utakmice, a kamo li ne kad je poveo 2:0. No, mi smo izjednačili, izborili produžetke i zabili za pobjedu. Bili smo tada sigurno veći autsajderi nego Šibenik u nedjelju.

Ante Čačić bio je već tada iskusni lisac, no vjerojatno je i iz te utakmice izvukao pouku. Poznavajući Dinamove igrače, a Milin ih poznaje, kako će ući u ovu utakmicu? Naime, igraju dečki promjenjivo, solidni su s Goricom, loši s Lokomotivom, odlični s Osijekom. Što sad slijedi?

- Mislim da nema nikakvog opuštanja, da će Dinamo pristupom biti na razini utakmice s Osijekom. Svjesni su i igrači i trener da su blizu cilju, neće propustiti tu priliku. I svjesni su da će, ne bude li odluke ovog vikenda, Hajduk u Maksimiru biti u psihološkoj prednosti. Znam kolika je kvaliteta u Dinamovoj svlačionici, Dinamo je još najbolji u Hrvatskoj.

To svi pričaju čitave sezone, međutim, od početka se Dinamo muči. Uostalom, i Damir Krznar i njegov stožer u kojemu je bio i Milin morali su otići jer nije bilo dovoljno dobro. Zašto Dinamo ima takvu, turbulentnu sezonu?

- A da, baš je turbulentna. Ha, sve je počelo s pripremama. Imaš puno igrača, a nemaš reprezentativce koji su na Euru, uigravaš nešto bez njih. Sezona je rano počela, glavni igrači došli su bez odmora, onda su otišli Majer, Gavranović, Jakić... Vjerojatno je i pritisak odigrao ulogu jer u Dinamu nije nikad dovoljno samo pobijediti 1:0, treba i imati puno prilika, lijepo igrati. I sve to pomalo. Onda se dogodila ta utakmica s Rijekom, gdje smo ispali iz Hrvatskog kupa, iako smo, nakon one pobjede u Osijeku, odigrali možda i najbolju utakmicu, koliko smo imali "mrtvaca", udaraca. Tako se poklopilo. No, uzme li Dinamo naslov, uz dobar posao koji je napravio u Europi, bit će to opet jako dobra sezona.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Ako Dinamo osvoji naslov, dio zasluga ići će i Krznaru i njegovim pomoćnicima?

- Nisam o tome uopće razmišljao.

Petković? Probudio se protiv Osijeka, što je bio problem s njim dosad?

- To je jedna utakmica, imao je takvih i ranije, opet se vraćam na onaj Osijek, našu 2:0 pobjedu. Petković je takav igrač, kad ima inspiraciju, onda je igračina. Sad ćemo vidjeti u ove dvije utakmice je li se definitivno probudio, ja vjerujem da jest, da će i u Šibeniku biti važan Dinamov čovjek.

Inače je "devetka", no kod Krznara je igrao "desetku", sad je opet špica?

- On je igrao devetku, ali je i protiv Osijeka sve radio kao desetka, te dvije sjajne asistencije, još neki potezi. Uvijek kažem, Petković je Dinamov Cantona! Baš kao što je Francuz bio napadač, koji je volio igrati tu, drugačiju ulogu, takav je i Petković.

Dobro, još nije udario navijača...

- Ha-ha, da, to nije, ipak nisu toliko slični!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:16