ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PRISILNO RJEŠENJE

Sličan je Ademiju, ali u ovim trenucima može mu biti samo - pričuva! Evo zašto je Čačić donio logičnu odluku

Unatoč svemu, njegovo dovođenje kao veznog igrača sasvim je opravdana Dinamova investicija
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. rujan 2022. 22:24

Nakon utakmice s Lokomotivom, koju su Modri odigrali u nedjelju, razgovarali smo s Dinamovim trenerom Antom Čačićem. Između ostaloga, zanimalo nas je hoće li Robert Ljubičić i dalje igrati na poziciji lijevog beka?

- Da, Ljubičić će igrati na lijevom boku. To mjesto popunjava skupa s Bočkajem. Ja sam zadovoljan s ovim što je ponudio do sada. Da ne vjerujem u ono što radim, ne bih ga držao na toj poziciji - kazao nam je Čačić.

Gužva u sredini

Mjesec dana prije, također se na jednoj press-konferenciji u Maksimiru razgovaralo o toj temi...

- Dinamo želi biti konkurentan u Europi. Rekao sam pred svim igračima: “Mi objektivno u kadru nemamo lijevog beka”! Sve su to igrači koji su dovedeni za sustav 3-5-2, gdje se Bočkaj i Štefulj puno bolje snalaze nego kad se igra s četvoricom u zadnjoj liniji. Isto tako, Ljubičić nije lijevi bek, on je vezni igrač. U Ljubičića vjerujem zato što ovog trenutka s njim puno lakše idemo u izgradnju igre. On se zaista trudi da to mjesto pokrije - tada je kazao Dinamov trener.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kao što znamo, Dinamo je ovog ljeta doveo Ljubičića iz bečkog Rapida kao dinamičnog veznog igrača, koji može pritiskati suparnike i donijeti dodatnu energiju u veznoj liniji. Pojačanje pristiglo za 2,5 milijuna eura na otvaranju sezone u utakmici Superkupa protiv Hajduka postavljen je na lijevu obrambenu stranu, a na istom mjestu igrao je od 24 minute prvog kola nove HNL sezone, kada je Čačić vađenjem Bočkaja krenuo u spašavanje utakmice nakon zaostatka 0:2 protiv Lokomotive.

Nakon toga je Ljubičić sve Dinamove ključne utakmice, odnosno, one europske, u potpunosti odigrao na lijevoj bočnoj strani. A kao što vidimo po posljednjoj Čačićevoj izjavi na toj poziciji će igrati i dalje kad se radi o europskim i bitnim domaćim utakmicama. U drugima će lijevi bok popunjavati Petar Bočkaj, kao što je i dosad bio slučaj...

Trener Modrih je tijekom ove sezone, iako se Ljubičić, bez obzira na neke propuste pokazao kao dobro rješenje za lijevi bok, dobivao kritike od nekih nogometnih stručnjaka. Zamjeralo mu se zašto veznog igrača gura na tu lijevu bočnu poziciju. Međutim, postavlja se sasvim logično pitanje:

“A umjesto koga bi u Dinamovoj veznoj liniji igrao Ljubičić?”.

Modri u vezi imaju dva bazna vezna igrača, neprikosnovene Arijana Ademija i Josipa Mišića. Ispred njih igraju Luka Ivanušec i/ili Martin Baturina. Dakle, sva četvorica veznjaka su zapravo trademark Čačićeve koncepcije, bez obzira igra li u sustavu 4-2-3-1 ili 3-5-2. Na kraju krajeva, Ljubičićeve karakteristike su vrlo slične onima koje donosi Ademi, a jasno jest da je kapetan u prednosti, ne samo zbog svojih liderskih osobina, već i zbog činjenice da ima bolje kretanje u završnici. Konačno, Ademi je često bio presudni faktor u mnogim Dinamovim uspjesima.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Kapetanova potrošnja

Naravno, kapetan se jako puno troši, njegova igra je uvijek na granici maksimuma, pa zna imati i probleme s ozljedama, što je sasvim logično. Ljubičić bi na neki način trebao biti zamjena Ademiju u trenucima kad će biti istrošen tijekom naporne sezone. A za Dinamo su sve sezone naporne s obzirom na to da u svakoj igra iznimno zahtjevne europske utakmice.

Ljubičić ima ogromne trkačke kapacitete, može pokriti golemu površinu terena, može pratiti najjači tempo, tako da je njegovo dovođenje kao veznog igrača sasvim opravdana Dinamova investicija. Međutim, trenutačno bi u veznoj liniji mogao biti samo - pričuva. Zato je Čačićeva odluka da ga koristi na poziciji lijevog boka sasvim normalna, logična i svrsishodna.

Prisilno rješenje

Jest da je Ljubičić prisilno rješenje za lijevi bok, ali pokazao se - dobrim prisilnim rješenjem. Uostalom, kao lijevi bek Dinama dobio je pretpoziv u reprezentaciju Austrije, s kojom se Hrvatska za nekoliko dana sudara u Beču u okviru Lige nacija.

Kad je Ljubičić onako sjajno na lijevom beku odigrao utakmicu protiv Chelseaja, kazali smo mu da s obzirom kako igra, više možda nikad i neće zaigrati u veznoj liniji.

- Ha, ne bih htio o tome, morate to ipak pitati trenera - kazao je tom prilikom jedan od najvećih junaka jednog od najvećih Dinamovih trijumfa uopće.

Vjerojatno Ljubičić i nije najsretniji s pozicijom na kojoj igra, ali odrađuje je jako dobro. A po riječima Čačića, to će raditi i dalje. U sljedeće dvije toliko bitne utakmice u Ligi prvaka protiv Salzburga opet se očekuje njegov veliki doprinos na lijevoj strani. Bit će zanimljivo pratiti hoće li kao lijevi bek Dinama uskoro s pretpoziva skočiti i na onaj pravi poziv izbornika nogometne reprezentacije Austrije.

LJUBIČIĆ ZA DINAMO

8

odrađenih nastupa na

poziciji lijevoga beka

3

utakmice odigrao je

kao defenzivni veznjak

1

partija kao ofenzivni veznjak

1

dvoboj kao lijevi veznjak

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:42