BORIS KOVACEV Cropix
ODLUKA U SKOPLJU

VIDEO: Kakav šok na Maksimiru! Dinamo je bio na korak do pobjede, a onda su Makedonci utišali tribine

Modri su preokrenuli, uspjeli povesti, no nisu uspjeli zadržati vodstvo. Rješenje pada za 7 dana...
Piše: Davorin Olivari, Sportske novostiObjavljeno: 19. srpanj 2022. 22:57

DINAMO - ŠKUPI 2:2 (Ademi 44‘, Petković 86‘/Queven 25‘, Cephas 89‘)

ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 7920. Sudac: Radu Petrescu. Pomoćnici: Ghinguleac i Grigoriu. Četvrti sudac: Antonie (svi Rumunjska).

DINAMO (4-4-2): Livaković – Moharrami (od 77. Ristovski), J. Šutalo - (od 16. Theophile-Catherine), Perić, Ljubičić - Špikić (od 46. Menalo), Mišić (od 63. Baturina), Ademi, Ivanušec – Drmić (od 63. Oršić), Petković. TRENER: Ante Čačić.

ŠKUPI (4-3-3): Naumovski – Brdarovski, Dzelil, Margvelashvili, Sheji (od 69. Timovski) – Queven, Senghor, Alvarez (od 87. Cephas) – Hamidi (od 69. Gjorgiev), Danfa (od 78. Trapanovski), Adetunji (od 87. Ali Adem). TRENER: Goce Sedloski.

Žuti kartoni: Moharrami (41 – prekršaj), Sheji (44 – prekršaj), Ademi (72 – simuliranje), Cephas (89 – nesportsko ponašanje), Trapanovski (90 – nesportsko ponašanje).

Veliko iznenađenje dogodilo se večeras u Maksimiru. Modri nisu uspjeli pobijediti Škupi i sad ih na uzvratu u Skopju sigurno očekuje pakao. Bili su Čačićevi dečki bolji u drugom poluvremenu, bili su blizu trijumfa nakon pogotka Petkovića, ali je jedna velika greška Livakovića utakmicu odvela u remi. Ali kad se sve zbroji, Modri nisu niti zaslužili pobjedu. Igra je bila daleko od željene, nije to bio Dinamo kakav smo očekivali. Čačićeva momčad je kvalitetnija od Škupija, ali to je trebalo pokazati na terenu. Valjda će na uzvratu biti bolje, valjda se neće dogoditi velika senzacija.

image

Statistika dvoboja Dinama i Škupija

SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Dinamo je odigrao kriminalno prvo poluvrijeme, groznu sliku te dionice popravio je kapetan Arijan Ademi svojim ukupno 12. europskim pogotkom kad se činilo da će Modri u svlačionicu otići s minusom. Ne sjećamo se kad su Modri odigrali tako slabo nekih 45 minuta. Najbolji dokaz tome su zvižduci s tribina koji su postali jako glasni desetak minuta prije konca prvog poluvremena, s tribina se čulo; ‘kaj vam je, igrajte‘...

image
BORIS KOVACEV Cropix

Na sjeveru s BBB vikali; ‘hoćemo pobjedu‘... Poticajna atmosfera s početka utakmice postala je napeta, navijači su s pravom bili nezadovoljni. Ne znamo jesu li Modri potcijenili prvaka Sjeverne Makedonije, ali igrali su kao da radi o nekoj pripremnoj prijateljskoj utakmici. Nisu bili u stanju napraviti nikakav pritisak na zadnju liniju gostiju, daleko su stajali od protivničkih igrača koji su imali u kontrolu u sredini travnjaka. Kao da je Čačićevoj momčadi stalno nedostajao jedan igrač u vezi, a gosti su to itekako znali koristiti. Nisu dečki Goce Sedloskog igrali nešto posebno, lopta im čak nije putovala brzo, ali Dinamo je djelovao tako sporo da ništa nije uspio pohvatati. Naravno da je takva prezentacija domaćina dodavala energiju Škupiju koji se često prebacivao na polovicu Modrih. Nisu se gosti branili, željeli su se nadigravati kad su vidjeli da imaju suparnika koji izgleda kao da je na respiratoru. U prvom poluvremenu Modri su osim pogotka imali samo još dvije prilike, tamo na samom početku Ademi je iz povoljne situacije s nekih deset metara opalio preko grede, a u posljednjoj minuti prve dionice Petković je opasno pucao glavom, no Naumovski je obranio. U svom tom lošem izdanju, Modrima se dogodila još jedna nesreća, u 14. minuti ozlijedio se Josip Šutalo, dvije minuta kasnije zamijenio ga je Theophile. Imao je problema Josip na startu sezone, viroza, pa ozljeda koljena, jučer se izlazeći iz igre držao za bedreni mišić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Na startu drugog poluvrenmena Čačić je uveo u igru Luku Menala, a u svlačionici ostavio lošeg Špikića. Već na startu druge dionice Modri su imali priliku, Ljubičić se ubacio iskosa, ali nismo sigurni je li pucao po golu ili centrirao, uglavnom od toga nije bilo ništa, kao niti minutu kasnije kad je u dobroj situaciji bio Ivanušec. Bila je to najava boljeg Dinama, ubrzo je Menalo probio bok, ubacio, ali je Drmić zakasnio koji centimetar pospremiti loptu u mrežu. Čačić se onda odličuje za još dvije zamjene, vadi Drmića i Mišića, ubacuje Oršića i Baturinu. Minutu nakon tih izmjena vidjeli smo jednu sumnjivu situaciju, u šesnaestercu je oboren Petković ali je sudac stao nijem. VAR-a na ovim utakmicama pretkola nema... Dino Perić je dvedesetak minuta prije kraja imao priliku, dobro je pucao, ali je Naumovski obranio. U silnim naletima Modrih u konačnici utakmice, nakon ubačaja Ademija, odličnu šansu imao je Ivanušec, ali leđima okrenut golu nije pogodio iz blizine.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završio je ogled na Maksimiru, 2:2... Odluka pada za tjedan dana u Skopju, nisu Modri pobjedom otvorili europsko ljeto.

90+2‘ Pokušava Dinamo u nadoknadi opet povesti...

89‘ GOOOOL! 2:2 je! Škupi izjednačuje, Cephas je zabio... Nevjerojatan kraj. Gol-aut je izveden, prebačena je lopta na Cephasa, Livaković je otišao u prazno i to je pogodak... Cephas je zabio niti dvije minute nakon što je ušao u igru.

>>> POGODAK ŠKUPIJA ZA 2:2 POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
BORIS KOVACEV Cropix

86‘ GOOOOOOL! Evo ga!! Bruno Petković! Krasna akcija Modrih, Petković je pogodio, nakon Menalovog ubačaja s desne strane, Oršić je glavom spustio, Ademi je proslijedio za Petkovića koji zabija!

>>> POGODAK PETKOVIĆA ZA 2:1 POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
DAMIR KRAJAC Cropix

84‘ Udarac Oršića nakon sjajne akcije i ubačaja Baturine šalje loptu nebu pod oblake...

80‘ Posljednjih 10 minuta utakmice je pred nama. Mogu li Modri ipak izvojevati pobjedu na kraju ovog dosta tvrdog dvoboja? Kakva sada prilika za Ivanušeca! Ademi je to nabacio krasno Ivanušecu koji leđima okrenut golu ne uspjeva postići pogodak.

77‘ Ristovski ulazi umjesto Moharramija, posljednja je to izmjena večeras Ante Čačića.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

74‘ Dva dobra driblinga, a onda i lijepa prilika za Baturinu, nije uspio pucati Dinamov igrač s desetkom na leđima. Ali, iskazuje se kreativnost u redovima Modrih...

72‘ Nema jedanaesterca! Nakon kornera Ademi je pao u kaznenom prostoru, činilo se da ga je jedan igrač Škupija srušio, ali sudac Petrescu dao mu je žuti karton zbog simuliranja.

71‘ Nakon prvih izmjena u redovima Škupija, sjajna prilika za Dinamo! Petkovićev slobodnjak, pucao je lijevom nogom Perić nezgodno za vratara Naumovskog koji to odbija u korner. Lopta je na putu prema golu još i dirala jednog igrača gostiju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

67‘ E sada je ulaskom Oršića Dinamo konačno dobio na probojnosti i po lijevoj strani. S jedne on, s druge Menalo, a Ivanušec iza Petkovića garantiraju uspješnost Modrih u završnici dvoboja.

64‘ Baturina ulazi umjesto Mišića, a Mislav Oršić mijenja Josipa Drmića. Nove dvije Čačićeve izmjene večeras...

61‘ Dobar prodor Menala po desnoj strani, ali onda i nešto lošiji, malo predugačak ubačaj za Ljubičića na drugu stranu. U istoj minuti još veća prilika! Ivanušec to pokreće, oštra je, preoštra lopta bila prema Drmiću koji je u klizećem startu kasni pospremiti u gol.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

59‘ Zagrijavaju se Mislav Oršić i Martin Baturina, a na travnjaku leži Queven pa je igra zakratko prekinuta.

57‘ Na današnjoj utakmici je 7.912 gledatelja... Evo i nekoliko fotografija s tribina Maksimira.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
BORIS KOVACEV Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

55‘ Solidan udarac Adetunji je izveo lijevom, slabijom nogom sada... Prošao je Theophilea na malom prostoru i zaprijetio Livakoviću, međutim nije najbolje zahvatio loptu.

53‘ Dinamo ima inicijativu u nastavku, rekli bismo da je pitanje minute kada će Modri povesti. No, nedostaje onaj zadnji pas, prava lopta za napadače ili pak udarac izvana.

50‘ Ljubičić! Dobra prilika Dinamovog lijevog beka, dobio je dosta prostora na svojoj strani, ali u trenutku udarca lopta je otišla preko noge, a onda i pored vratiju Škupija.

image
BORIS KOVACEV Cropix

48‘ Rekao je Alen Peternac, pomoćni trener Dinama za HTV na poluvremenu da valja očekivati bolje Modre u drugom dijelu. Pa da vidimo... I dalje je na klupi Mislav Oršić, sigurno je da ćemo ga vidjeti do kraja dvoboja u igri, naročito ako ovaj (ili još gori po Dinamo) rezultat ostane još neko vrijeme...

46‘ Počinje nastavak dvoboja na Maksimiru. Umjesto Špikića u igri kod Dinama je Luka Menalo.

POLUVRIJEME: 1:1 je na Maksimiru. Izjednačio je Dinamo do odlaska na odmor, ali ostajemo pri tome da će trener Čačić imati štošta za prispodobiti svojim pulenima u svlačionici. Modri mogu puno bolje, primili su pogodak iz jedinog udarca Škupija u okvir gola...

image

Ante Čačić

BORIS KOVACEV Cropix

45+1‘ U prvoj od tri minute nadoknade Petković je na ubačaj Mišića iz slobodnjaka probao nisko, ali Naumovski je na pravom mjestu.

44‘ GOOOOOL! Ademi je zabio! Dobar ubačaj Moharramija, i to u trenucima dok se već krenuo pored terena zagrijavati Ristovski! Krasan gol Ademija, preletjela je lopta Petkovića. sletjela na Ademija koji je to zabio, odbila se lopta od poda i ušla iza leđa Naumovskog za 1:1.

>>> POGODAK ADEMIJA ZA 1:1 POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
DAMIR KRAJAC Cropix

43‘ Leži Danfa, napadač Škupija na Dinamovoj polovici, vrijeme ide u prazno, ali to bi rumunjski sudac Petrescu trebao nadoknaditi...

40‘ I dalje se čeka reakcija Modrih, imat će što za reći Ante Čačić na poluvremenu svojim momcima. Nije isključeno da odmah na početku nastavka vidimo i pokoju izmjenu.

37‘ Inače, Ludogorec je u utakmici koja se "križa" s ovom za 3. pretkolo LP/EL s konačnih 3:0 nadigrao Shamrock Roverse iz Irske i na taj način već praktički osigurao nastavak nadmetanja u Ligi prvaka.

34‘ Slobodni udarac za Dinamo s kakvih 25 metara, pucao je Mišić izravno u vratara Naumovskog. Ostaje 0:1 golom Quevena, i dalje gledamo slike slavlja Makedonaca...

image

Slavlje Quevena, strijelca gola za Škupi

DAMIR KRAJAC Cropix

32‘ Sada je pucao i Adetunji, nigerijski središnji napadač u redovima Škupija. Iznad grede to je otišlo, bilo je iz nešto veće udaljenosti, nije trebao Livaković reagirati.

28‘ Tko bi ovo očekivao? Veliki šok za Modre, ali dakako, ima se još mnogo za igrati. Podrška navijača sada je postala još glasnija...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

25‘ GOOOOL! Škupi vodi na Maksimiru! Pogodak Quevena, vodi makedonski sastav nakon greške Dinamove obrane. Nisu ovo očistili stoperi Modrih, nije obranio Livaković... Ubacio je dobru loptu Alvarez, ubacio se Queven između stopera i matirao Dinamova vratara.

>>> POGODAK ŠKUPIJA ZA 0:1 POGLEDAJTE OVDJE <<<

23‘ Sredinom prvog dijela izgubio se onaj ritam s početka dvoboja. Modri su tada prijetili, sve je kulminiralo onim promašajem Ademija iz 10. minute. Trebala bi i Dinamova lopta biti brža... Škupi stigne sve pokriti odostraga, a onda i kvalitetno prenijeti loptu na polovicu Modrih.

19‘ Da vidimo kako će sada zadnja linija Modrih izgledati s novim igračem. Do sada društvo ispred Livakovića nije bilo ozbiljnije testirano niti pretjerano zaposleno.

image
BORIS KOVACEV Cropix

16‘ Neće moći Josip Šutalo! Već je Kevin Theophile Catherine u igri...

15‘ Što je s Josipom Šutalom? Stradala je, čini se, desna noga. Pitanje je hoće li moći nastaviti...

12‘ Pokazuju domaći da su itekako opasni, gol je i dalje meta, a sad je Drmić ostao u zaleđu, prvom na današnjoj utakmici.

10‘ Ademi! Nema pogotka, ali evo prve prave prilike. Nije dobro zahvatio finu povratnu loptu Petkovića. Petković je spustio Ademiju, ali otišlo je preko gola s kakvih 7-8 metara... Šteta!

image
BORIS KOVACEV Cropix

9‘ Traže Modri novi način za izlazak u napadačku trećinu, dojam je da su Makedonci sada izašli iz početnog grča.

7‘ Brojni su uzvanici na tribinama...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

5‘ Sada je Mišić oprobao svoj šut iz daljine, i ovo nije opasnije zaprijetilo vrataru Naumovskom.

3‘ Evo i udarca Moharramija, nakon dobrog pasa s Ivanušecom odlučio je Iranac pucati, otišlo je to preko gola. Malo se Drmić naljutio, smatrao je da je on trebao dobiti loptu.

2‘ Dinamo je već probao ubačajem s desne strane Mohararmija, nije to našlo metu u sredini. Kreću Modri od prve minute opasno, odmah po gol...

21.00 Utakmica na Maksimiru upravo počinje!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20.45 Stižu nam i fotografije sa zagrijavanja... A i navijači se pripremaju za utakmicu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

>>> Analiza Čačićevog sastava // piše: Dražen Antolić

Dinamov trener Ante Čačić europsku je premijeru odlučio otvoriti s gotovo istim sastavom koji je započeo Superkup protiv Hajduka, jedina je razlika što se u međuvremenu, nakon omanje ozljede, vratio reprezentativni stoper Josip Šutalo, a tada je u početnoj postavi bio Lauritsen. Ponovno se radi o foramciji 4-4-2 u kojoj zajedno u napadu igraju Josip Drmić i Bruno Petković.

Najbolji Dinamov igrač u protekle dvije sezone i prvi klupski strijelac svih vremena Mislav Oršić i ovaj je put ostao izvan startnih jedanaest, dok je u međuvremenu s Lokomotivom igrao, ali je zamijenjen već u 58. minuti. Šansu je na njegovoj poziciji dobio Luka Ivanušec. Oršić je kasnije počeo s pripremama i postupno ulazi u sezonu što je sigurno jedan od razloga, ali u isto doba očito je da Čačić u svakoj verziji ekipe želi na terenu imati Petkovića. Kako je Drmić zabio dva gola u prvom kolu nije ga izostavio pa je to utjecalo na formaciju, da to bude raspored s dvije središnje špice. Samim time Modri će imati jednog igrača manje u sredini terena, a Ivanušec, koji je ovog časa spremniji od Oršića, zaigrat će na lijevom krilu što mu je, inače, najdraža pozicija ali se kraj Oršića na njoj nije naigrao.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Dinamo ima jak roster, bogat igrački kadar i trener može tijekom igre puno toga promijeniti rješenjima s klupe. U veznom redu će još startati Ademi, Mišić i desno Špikić. Pritom je zanimljivo da se potonji ustalio na desnoj strani.

Kad već Dinamo nema lijevog beka na kojeg bi se trenutačno mogao osloniti u obrani je postavljena najlogičnija varijanta jer Moharrami je nakon dobrog Superkupa opet dobio šansu, Ljubičić će još jednom zaigrati na toj lijevoj strani, a da su Joško Šutalo i Perić prvi stoperski par to se nameće samo po sebi. Koliko god neki drugi kandidati za te pozicije imali iskustva. Šutalo se iskazao i na mnogo većim utakmicama, a i Perić se vraća na scenu nakon brojnih problema. Prije ozljede križnog ligamenta bio je i on Dalićev izabranik, a vrlo kvalitetno odradio je ogled s Hajdukom 9. srpnja.

20.30 Na poluvremenu u Bugarskoj, Ludogorec ima 2:0 protiv Shamrock Roversa. Pobjednik tog dvomeča igrat će s pobjednikom između Dinama i Škupija u 3. pretkolu Lige prvaka, a poraženi s poraženim u 3. pretkolu Europske lige.

19.30 Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Sve je kod Modrih, baš onako kako smo i naveli u današnjem izdanju SN. Drmić i Petković napadaju Makedonce od prve minute, Oršić je na klupi.

Linker
18. travanj 2024 13:57