Bruno Petković i Denis Zakaria

 GLYN KIRK/AFP/PROFIMEDIA Glyn Kirk/afp/profimedia
GOL PETKOVIĆA ZA KRAJ

VIDEO: Dinamo se časno oprostio! Chelsea preokretom srušio Modre, Livaković briljirao u nastavku

Modri su poveli, ali Chelsea je brzo preokrenuo i odveo susret na Stamford Bridgeu u svoju korist.
Piše: Davorin Olivari, Sportske novostiObjavljeno: 02. studeni 2022. 22:51

CHELSEA - DINAMO 2:1 (Sterling 18‘, Zakaria 30‘/Petković 7‘)

LONDON – Stamford Bridge. Gledatelja: 40.000. Sudac: Francois Letexier. Pomoćnici: Mugnier i Rahmouni. Četvrti sudac: Stinat. VAR Brisard (svi Francuska). AVAR: Fritz: Njemačka). Delegatkinja: Ralkova (Bugarska).

CHELSEA: Mendy – Azpilicueta, Chalobah, Koulibaly (od 65. Thiago Silva), Chilwell – Mount, Jorginho, Zakaria (od 71. Loftus-Cheek) – Sterling (od 83. Pulišić), Havertz (od 64. Gallagher), Aubameyang (od 64. Broja). Trener: Graham Potter.

DINAMO: Livaković – Ristovski (od 70. Emreli), Šutalo, Perić – Moharrami, Ivanušec, Mišić, Ademi (od 83. Bulat), Ljubičić - Petković (od 83. Drmić), Oršić (od 89. Špikić). Trener: Ante Čačić.

ŽUTI KARTONI: Mišić (22., preoštar prekršaj), Koulibaly (39., preoštar prekršaj), Ivanušec (54., povlačenje suparnika), Moharrami (89., preoštar prekršaj).

Dinamo je u Londonu završio svoj ovosezonski europski put. Chelsea je ipak bila previsoka prepreka. Tako da pomoć Milana koji je odradio svoj posao i sredio Salzburg na San Siru nije bila od koristi, maksimirsko društvo završilo je na posljednjem mjestu skupine s četiri osvojena boda. Modri su u engleskoj prijestolnici odigrali solidnu, rekli bi i dosta dobru utakmicu, bez obzira na poraz. Još jednom su pokazali da im je mjesto bilo u Ligi prvaka.

image
MARK GREENWOOD/IPS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Mark Greenwood/ips/shutterstock Editorial/profimedia

Niti u jednoj od šest utakmica koje su igrali u ovoj skupini nisu bili nadigrani, nisu djelovali kao momčad koja je zalutala u ovo natjecanja elite. Čak nisu bili nito totalno pokoreni u onoj u kojoj su teško stradali od Milana u Maksimiru. Plasman u europsko proljeće izgubljen je u onom dvomeču s Salzburgom. Šteta, ali Čačić i njegovi dečki nakon svega nemaju se čega sramiti, ukupno su ponudili i više nego što se vjerojatno očekivalo. Danas su se dostojanstveno oprostili od Lige prvaka, u polusezoni koja još nije gotova, ali kojoj su u većem dijelu razveseljavali svoje navijače. Za nešto više u društvu s kremom europskog nogometa ponekad je nedostajalo nešto više hrabrosti i mnogo manje grešaka koje su ih koštale bodova.

image
FOCUS IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA Focus Images/ddp Usa/profimedia

Odlično je Dinamo krenuo na Stamford Bridgeu, u prvih petnaestak minuta Chelsea nije postojao. Modri su kontrolirali igru, imali su posjed, gurali točne pasove, a nakon jedne sjajne akcije brzo su došli u vodstvo. Nekako sedam-osam minuta nakon što se Petković naklonio i zabio, stigla je vijest s San Sira da je Milan poveo protiv Salzburga i priča je zaista izgledala dobro, jako dobro. Predobro da bi bila istinita. Jer Chelsea je nakon tih petnaestak minuta u kojima je dominirao Dinamo poravnao. Praktički iz ničega, Modri su zapravo poklonili gol domaćinima. Dogodile su se greške u izvedbi Perića i Šutala, lopta je dugo putovala po šesnaestercu, a onda je zabio Sterling. Bila je to najava teškog života Dinama. Chelsea je preuzeo kontrolu utakmice, ubrzo nakon toga Koulibaly je nakon kornera glavom zamalo promašio cilj, Sterling je ubrzo promašio čisti zicer. Čačićeva momčad više nije nalazila načina suprostaviti se jakim naletima gostiju. Žestoko su napadali domaćini, pogotovio s desne strane gdje se odlično osjećao Sterling. Bilo je pitanje vremena kad će Potterova momčad zabiti i drugi pogodak, te kreirati potpuni preokret.

image
JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/pa Images/profimedia

To se i dogodilo, Zakaria je pogodio nakon dobre kombinacije. Do konca prve dionice nije bilo nekih prevelikih uzbuđenja. Ostao je dojam da su Modri opet, kao i u nekim prethodnim utakmicama darivali suparnika. Sjetite se samo onih nepotrebno skrivljenim jedaanestercima protiv Milana i Salzburga, pa darivanje Milana u Maksimiru... Plavi dečki su ove sezone u Ligi prvaka primali uglavnom nakon grešaka, bili su zaista jako darežljivi. Ali valjda se tu i definira razlika između onih najboljih u Ligi prvaka i onih koji ipak nisu na toj razini.

Kao i početkom utakmice, Modri su i u drugom poluvremenu krenuli dobro, agresivno, ambiciozno. Nakon kornera Oršića odlično je glavom pucao Šutalo, ali je Mendy izvanredno obranio. Nije prošlo dugo kad je prvi put na utakmici prostora dobio Aubameyang, ali je njegov udarac završio na gredi. Nije prošla niti minuta, Havertz je bio u zgodnoj situaciji, ali ga je odlično blokirao Mišić. Nije se Dinamo predavao, pokušavali su plavi dečki sve ne bi li opet uspjeli doći do prilike za europsko proljeće. Ubilježili smo jedan opasan udarac Oršića, ali lopta nije htjela u mrežu kao prošle sezone protiv West Hama. Hrabri i odlučni su bili gosti u tim trenucima, čak su i stisli Chelsea, napadali su u valovima, držali posjed, uspjevali su i igrati visoki presing koja je stvarao i stanovite probleme momčadi Grahama Pottera.

image
GLYN KIRK Afp

Petnaestak minuta prije kraja ogleda, Dominik Livaković je pokazao zašto je najbolji hrvatski vratar, fenomenalno je zaustavio slobodni udarac Mounta koji je letio u rašlje. Do konca utakmice Chelsea je preuzeo inicijativu, svim silama su domaćini pokušavali postići i treći pogodak. Nije im uspjelo. Livaković je bio briljantan, skinuo je dva čista zicera. Da, bila je jedna sumnjiva situacija u sudačkoj nadoknadi, Modri su reklamirali ruku i jedanaestarac, ali sudac tako nije mislio.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotov je susret u Londonu! Chelsea slavi pobjedu od 2:1. Dinamo je poveo, ali domaćin je preokrenuo rezultat i tako samo potvrdio prvo mjesto u skupini. Milan je pobijedio Salzburg s 4:0, ali Modri neće nastaviti natjecanje u Europi.

90‘ Četiri minute sudačke nadoknade u Londonu. Za to vrijeme, Messias je zabio za 4:0, konačno rješenje u Milanu.

>>> GOL MESSIASA POGLEDAJTE OVDJE <<<

89‘ Moharrami ruši Pulisica i zarađuje žuti karton. Čekamo podatak o sudačkoj nadoknadi. Ulazi Špikić umjesto Oršića.

86‘ Nižu se prilike koje Livaković mora braniti, sada mu je jedan razoran udarac iz blizine uputio Gallagher. Pa onda i Thiago Silva koji pored Mišića nije mogao do lopte...

83‘ Posljednja promjena kod Chelseaja, umjesto Sterlinga ulazi Pulisic. Dvije zamjene kod Dinama, Drmić umjesto Petkovića i Bulat umjesto Ademija.

81‘ Novi šut Chilwella, otišlo je to pored gola, ali od bloka Šutala. Novi korner za londonski sastav...

image
MARK GREENWOOD/IPS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Mark Greenwood/ips/shutterstock Editorial/profimedia

78‘ Probio je Azpilicueta opet desnu stranu i oštro zavrnuo, no Perić je srećom zatvorio prvu vratnicu. Dinamo diše na škrge u obrani pred ulazak u posljednjih 10 minuta dvoboja.

75‘ Mount! Sjajan udarac Chelseajeva mladića iz slobodnjaka, išlo je to pod gredu, a Livaković je to iščupao. Novi udarac iz kuta za domaće...

73‘ Dobar ulazak Broje u kazneni prostor Dinama, na zadnjem pasu prema sredini opet je tu Josip Šutalo koji izbija u korner. A nakon kornera - Chilwellov ubačaj Thiago Silva šalje preko gola.

71‘ Izvan igre zbog ozljede je izašao Denis Zakaria, a umjesto njega je na terenu Ruben Loftus-Cheek.

69‘ Ristovski ide van, umjesto njega u igru će Emreli, a Čačić je prešao u igru s četvoricom u zadnjoj liniji.

image
JOHN PATRICK FLETCHER/ACTION PLU/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA John Patrick Fletcher/action Plu/actionplus/profimedia

68‘ Sprema i Čačić prva rješenja s klupe, u TV-kadru kratko je bio Mahir Emreli.

65‘ Trostruka promjena kod Chelseaja. Gallagher, Silva i Broja ulaze, izlaze Havertz, Aubameyang i Koulibaly.

63‘ Dvije akcije Bena Chilwella. U prvoj je sam zatresao vanjski dio mreže, u drugoj je na njegov centaršut malo zakasnio Aubameyang. Još jednom je Dinamo ispao nakon pogreške u dodanoj lopti na polovici suparnika, moglo je to biti kobno. U trećoj akciji Šutalo je blokirao šut Havertza.

61‘ Probudio se Dinamo uz bučnu podršku svojih navijača. Chelsea je opet prepustio inicijativu Modrima koji pokušavaju stvoriti novu kvalitetnu akciju.

59‘ Novi pogodak Milana, novi gol Girouda! Za 3:0 zabio je francuski napadač, čini se da su stvari na toj utakmici riješene.

>>> POGODAK GIROUDA ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE <<<

57‘ Oršić! Konkretna Dinamova akcija, Ljubičić je to donio, Ivanušec s lijeve strane dodao do Oršića, a ovaj gađa malo pored Mendyjeva gola. Prvi pokušaj gostiju u nastavku.

55‘ Trenuci teškog života za Dinamo. Sada je Chilwell opet napravio dar-mar po lijevom boku, Modri se loše snalaze kada ostanu malobrojni na širokom prostoru.

52‘ Sada dobra prilika i za Chelsea iz kornera! Sterling je ubacio, Chalobah šutirao, no ispriječio se blok, a u nastavku akcije Aubameyang nakon finog udarca gađa gredu!

image
JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/pa Images/profimedia

50‘ Sjajna obrana Mendyja! Oršić je ubacio iz kornera, Šutalo bio najviši u skoku, ali vratar Chelseaja se snašao i odbio rukom taj njegov udarac.

48‘ Novi pogodak u Milanu! Rade Krunić zabija za 2:0! Rebić je ubacio, Giroud prenio, a Krunić zabio za povećanje Milanova vodstva. Sada je sve na Dinamu...

>>> POGODAK KRUNIĆA POGLEDAJTE OVDJE <<<

46‘ Počinje drugo poluvrijeme na Stamford Bridgeu, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Poveo je DInamo, ali vodi - Chelsea. Sjajan pogodak Petkovića poništili su Sterling i Zakaria u razdoblju od svega 12 minuta! Hoće li Ante Čačić nešto mijenjati već na početku nastavka? Može li Dinamo zabiti još jednom i vratiti se u igru? Saznat ćemo nakon odmora.

image
TOYIN OSHODI/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Toyin Oshodi/prosports/shutterstock Editorial/profimedia

43‘ Miran period utakmice, čeka se kraj prvog dijela. Chelsea je kontrolirao loptu, a onda je sjevnula polukontra Dinama. Tada je najprije Moharrami, a onda i Ristovski dobro ubacio, ne bi li Azpilicueta izbacio u korner.

40‘ Prvi žuti karton za Chelsea, zbog prekršaja na Petkoviću zaradio ga je Kalidou Koulibaly.

38‘ Dvaput u kratkom vremenu dobra lopta na Petkovića, no nedostajao je malo finiji, ljepši zadnji pas na Dinamovu devetku...

36‘ Ne jenjava niti malo navijačka podrška s gostujuće tribine na Stamford Bridgeu!

image
JOHN PATRICK FLETCHER/ACTION PLU/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA John Patrick Fletcher/action Plu/actionplus/profimedia

33‘ Šteta! Dinamo je dobro otvorio dvoboj, poveo i imao kakvu-takvu kontrolu, a onda je Chelsea kaznio u dva navrata nepažnju modre obrane.

30‘ GOOOOL! Evo sada preokreta! Zakaria zabija na svom debiju. Londonski sastav vodi, ubacio je s desne strane Mount, a Zakaria je to otprve ugurao u gol.

>>> POGODAK ZAKARIJE POGLEDAJTE OVDJE <<<

image

Nogometaši Dinama nisu dobro reagirali kod oba pogotka

ANDREW FOSKER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Andrew Fosker/shutterstock Editorial/profimedia

29‘ Sterling! Uh, sada je Havertz po desnoj strani promiješao obranu Dinama i ubacio idealnu loptu na strijelca prvog pogotka, no ide to preko gola. Nema (barem zasad) preokreta na Bridgeu.

28‘ Još jednom je zabio Olivier Giroud u Milanu, ali pogodak je poništen zbog zaleđa.

26‘ Dobar ubačaj Chilwella iz prvog kornera za Chelsea, no nije Koulibaly uspio to naciljati u mrežu. Završila je ta lopta malo iznad Livakovićeve grede.

24‘ Četiri minute, između 14. i 18. bio je Dinamo na ljestvici uživo na 3. mjestu ljestvice. Sve dok Chelsea nije izjednačio...

image

Petkovićev pogodak u Londonu

GLYN KIRK Afp

22‘ Žuti karton dobio je Josip Mišić, novi problemi za Dinamo u sredini prvog dijela.

18‘ GOOOOOL! Raheem Sterling za 1:1. Nije Dinamo dugo izdržao, dubinska lopta Jorginha u prostor, otvorio se prostor za Sterlinga, nisu dobro Šutalo i Perić reagirao na dodavanje Aubameyanga za Sterlinga i to je 1:1.

>>> POGODAK STERLINGA POGLEDAJTE OVDJE <<<

16‘ Prva poluprilika pred vratima Dominika Livakovića, Sterling nije najbolje reagirao...

14‘ Poveo je Milan doma protiv Salzburga, zabio je Giroud u 14. minuti, Dinamo je u ovom trenutku na 3. mjestu u skupini...

>>> POGODAK GIROUDA POGLEDAJTE OVDJE <<<

13‘ Dinamo je sada taj koji je na lopti, koji diktira igrom. Duga lopta na Ivanušeca, Mendy izbacuje u aut. Može, može Dinamo još zaprijetiti Englezima koji su već osigurali prvo mjesto u skupini.

10‘ Sjajan početak Modrih! Velika akcija, nastavak bučne navijačke podrške u Londonu, a sad treba očekivati još jači pritisak domačih.

7‘ GOOOOOL! Bruno Petković! Pogodak za Dinamo! Sjajno je ubacio Moharrami s desne strane, Ademi je spustio, a Petković glavom zabio iz blizine.

>>> POGODAK PETKOVIĆA POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
GLYN KIRK Afp

5‘ Pressing Aubameyanga na Ristovskog, Chelsea će po svaku cijenu željeti čim prije ponovno osvojiti loptu nakon što je izgubi.

3‘ Dinamo je već stješnjen u svoju polovicu, gledat ćemo danas Chelsea koji će napadati, tražiti osvetu za maksimirski poraz, ali i mirnu utakmicu, za njih bez stresa...

21.00 Utakmica je počela!

>>> Na izlasku igrača na teren jasno se čuje podrška igračima Dinama! Dinamo Zagreb! - ori se Stamford Bridgeom...

20.50 Deset je minuta do početka dvoboja! Jasno, jednim okom bit ćemo i u na San Siru, gdje Milan igra protiv Salzburga.

>>> Još malo Dinamovih navijača i atmosfere sa stadiona.

>>> Denis Zakaria, švicarski reprezentativac, upisat će prve minute za Chelsea večeras, a došao je još ljetos, posljednjeg dana prijelaznog roka na posudbu iz Juventusa.

>>> Prvi navijač Dinama na Bridgeu večeras!

image
JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/pa Images/profimedia

>>> O sastavima // Davorin Olivari

Mason Mount i Trevor Chalobah startat će u prvoj postavi Grahama Pottera. Taj dvojac bio je dio Chelseajeve "ekspedicije" koja je u prosincu 2016. godine poražena protiv Dinama u dvoboju mladih momčadi u Premier LeagueInternational Cupu. Zagrepčani su u gostima slavili s 1:0 pogotkom Filipa Mihaljevića. Riječ je o prestižnom natjecanju za igrače do 23 godine, u organizaciji Premier lige. U sezonu je zakoračilo 12 engleskih sastava koji su plasman morali izboriti kroz nacionalno prvenstvo mladih momčadi te dodatnih 12 europskih koji dolaze na poziv Premier lige. A, taj su poziv organizatori uručili klubovima za koje smatraju da imaju najbolju nogometnu akademiju u Europi. Dinamo je redovit sudionik natjecanja. Zagrepčani su u toj sezoni bili pobjednik skupine. Za Dinamo je tada protiv Chelseaja, između ostalih, zaigrao i Dani Olmo, dok je na klupi sjedio Dario Špikić koji tom prlilikom nije ulazio u igru.

>>> Brojni se mediji pitaju kako će izgledati Chelsea večeras. UEFA ga je nacrtala u našoj formaciji (4-3-3), dok službena stranica Chelseaja i dalje ima 3-5-2 formaciju sa Sterlingom i Chilwellom na pozicijama krilnih bekova.

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Kod Dinama, sve očekivano, u Chelseaju - napadaju svim raspoloživim snagama. Naprijed su Sterling, Aubameyang i Havertz (vjerojatno kao lažna devetka), a Potter danas igra s četvoricom što je izvijesna promjena u redovima današnjih domaćina.

Linker
19. travanj 2024 12:15