BORIS KOVACEV Cropix
PORAZ MODRIH

VIDEO: Grci preokretom u 90. minuti šokirali Maksimir, Modri sa zaostatkom prema Ateni

Neočekivani rezultat u Zagrebu stavlja veliki pritisak na leđa momčadi Igora Bišćana
Piše: Dražen Antolić, Petar BekićObjavljeno: 15. kolovoz 2023. 22:20

DINAMO - AEK 1:2 (Bulat 39./Zuber 59., Galanopoulos 90.)

DINAMO (4-3-2-1): Livaković - Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Mihajličenko - Ljubičić, Bulat⚽ (od 71. Sučić), Mišić (od 84. Kaneko) - Špikić (od 46. Emreli), Ivanušec ? (od 71. Baturina) - Petković

AEK (4-2-3-1): Stanković - Sidibé, Vida, Moukoudi, Hajsafi ? - Szymański (od 83. Mantalos), Jønsson (od 67. Galanopoulos⚽) - Elliason (od 56. Amrabat), Zuber⚽ (od 83. Araujo), Pineda (od 83. Pizarro) - Levi García

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 13,311. Sudac: João Pinheiro (Portugal).

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


Dinamo je igrao samo jedno poluvrijeme, a tako se ne ulazi u Ligu orvaka, rezultat 2:1 za AEK znači da su jednom nogom u play-offu, na svojoj vrućoj OPAP Areni, pred navijačima željnih Dinamovog skalpa moraju samo potvditi oni što su pokazali u drugom dijelu kad su bili daleko bolja momčad. Rezultat je na kraju za Modre mogao biti i mnogo lošiji. Livaković je puno toga spasio. Dvaput je samo obranio udarace Domagoja Vide glavom...

image
SOFASCORE ZA SN

Zašto su se Modri raspali nakon dobrog prvog poluvremena u kojem su bili bolji? Jesu li fizički nespremni ili je suparnik prebacio u šestu brzinu kojoj nisu mogli parirati? Nije prvi put da su pali tijekom igre... Prvi je gol gostiju nedopustiva pogreška, kao da na pisti utrčite pred bolid Formule 1. Poklonili su loptu pred svojim golom ekipi kojoj je reaktivan nogomet najjače oružje.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Dinamo je dominirao u prvom poluvremenu, gradio akcije, stvarao šanse, jedinu prijetnju gosti su priredili nakon pogreške Moharramija. Modri su u ostalim situacijama kvalitetno izlazili iz presinga, povremeno i napucavanjem lopte od vratara, a isto su znali činiti i gosti kad bi domaćin njima pokušao oteti loptu presingom. No, jedno poigravanje u drugom poluvremenu u svojem kaznenom prostoru i pred njim koštao je Modre primljenog gola... Marko Bulat dao je krasan pogodak iz slobodnog udarca nakon prekršaja na Petkoviću, ali Dinamo je previše promašivao, vidjelo se koliko AEK može biti opasan kad je dodao gas...

image
DENIS LOVROVIC Afp

Dinamo je krenuo agresivni i žestoko, već u 23. sekundi Bulat je oprobao udarac, Modri su napadali, ubrzo je Špikić poslao loptu pred vrata koju su ipak gosti očistili...

Ljubičić je imao prodor, i pucao je, ali obranio je Stanković. Međutim u 16. minuti teška pogreška Moharramija, na kraju je Livaković spasio obranivši udarac Leviju Garciji.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Šut je oprobao Petković, golman je obranio ispod grede. Bizaran događaj zbio se u 26. minuti kad je Ristovski, nakon kornera, iz blizine i lijepe šanse pogodio u glavu Mihajličenka. Tako je Ukrajinac nehotično spasio Grke jer lopta je išla u vrata...

U 32. minuti pucao je Špikić, Stanković je još jednom obranio. Grci su počeli dizati tenzije, klupa je skočila zbog jednog sviranog prekršaja na Bulatu, isključen je jedan čovjek iz stožera, fizioterapeut Bonini.

image
BORIS KOVACEV Cropix

I potom gol. U 39. minuti Marko Bulat sjajno iz slobodnog udarca, pod gredu. To je prvi pogodak Dinama u Europi iz slobodnog udarca od 2016. godine kad je Marko Rog zabio Dinamu iz Tbilisija na gostovanju u Gruziji.

Prvi dio izvrsnom šansom zaključio je Mihajličenko, ali namještao se na udarac, na kraju je pucao desnom nogom, lagano za vratara... Šteta, propustio je veliku mogućnost za drugi gol. Bišćanova momčad u prvim dijelu nije naplatila odnos snaga na terenu.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Dinamo je u nastavak utakmice ušao s Emrelijem umjesto Špikića koji nije na pravi način zaključio nekoliko akcija. No, u AEK je zaigrao bolje, ofenzivnije, Dinamo je neko vrijeme bio prisiljen braniti se. U napadačkim akcijama gostiju opet su najopasniji bili nakon pogreške Moharramija koji je komplicirao s loptom u svojem kaznenom prostoru. U 54. minuti Mišić je napravio prekršaj na Leviju Garciji na gotovo istoj poziciji s koje je Bulat zabio. Udarac Sidibea blokirao je rukom Ivanušec, a novi iz veće blizine pogodio je živi zid. No, prvo što Dinamo nije smio napraviti još jednom je učinio, izgubio je loptu u crvenoj zoni i to tako što je htio šmekerski izaći iz presinga. Kiksali su i Moharrami, ponovno, i Mišić, a Zuber je to kaznio golom za 1:1. Steven Zuber odigrao je odlično utakmicu...

image
BORIS KOVACEV Cropix

Primljeni gol trgnuo je Modre koji su ponovno stvarali šanse, Bulatov šut obranio je Stanković, a Emreli je iz dobre pozicije glavom pogodio gredu. No, kratko je Dinamo igrao, nije više znao uhvatiti svoj ritam, gosti su bili opasni, mirisalo je na kazneni udarac za njih koji nije sviran, Pineda je zabio, iz malog zaleđa. Livaković je obranio težak šut Leviju Garciji, a u groznoj završnici za domaćina gosti su zabili i drugi gol te imaju golemu prednost.

image
BORIS KOVACEV Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Velika šteta za Modre, nakon dominantnog prvog poluvremena neočekivano su popustili u nastavku i prosuli važnu prednost. Ostaju četiri dana za oporavak, ništa još nije gotovo, treba se sabrati i odlučno nastupiti u uzvratu.

90.+6. ⚠ Curi na sve strane! Opet Vida pokušava glavom, a Livaković čudesno brani... Spasio nas je Livi i većeg poraza na Maksimiru, nije ovo dobro izgledalo u drugome dijelu.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

90.+5. ⚠ Vida je zamalo šokirao Modre! S pet metara glavom je gađao hrvatski branič, a Livaković iščupao ispod grede!

90.+2. Ljubičić šutira izvana, prolazi to pored gola.

90. ? Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90. ⚽ GOL.

Strijelac je džoker s klupe Galanopoulos.

Asistirao mu je drugi Almeydin adut s klupe Petros Mantalos, bila je to uigrana akcija u kojoj su dinamovci reagirali neshvatljivo inertno i AEK dolazi do preokreta.

89. Šutira Araujo iz daljine, od bloka Ristovskog odbija se to u korner.

85. ⚠ Novu veliku šansu brani Livaković! Uigranu akciju izveli su igrači AEK-a iz slobodnog udarca, šutirao je iz okreta Levi Garcia, a Livi maestralno skinuo taj pokušaj!

84. ⇔ Reagira odmah i Bišćan. Ušao je Takuro Kaneko umjesto Josipa Mišića.

image
BORIS KOVACEV Cropix

83. ⇔ Trostruka izmjena kod AEK-a.

Ulaze Mantalos, Pizarro i Araujo, na klupu će Szymanski, Pineda i strijelac Zuber.

81. Pineda šutira iz daljine, odlazi to visoko preko gola.

79. Sjurio se Levi Garcia prema golu, a Ristovski se uz manje poteškoće uspio riješiti neugodnog napadača iz Trinidada i Tobaga.

72. ⚠ NOVI GOL AEK-a PONIŠTEN JE, SREĆOM, ZBOG ZALEĐA.

Zuber je dodavanjem izbacio pola Dinamove obrane, a Pineda matirao nemoćnog Livakovića. Za manje od pola metra bio je Pineda u nedozvoljenoj poziciji...

71. ⇔ Ulaze Martin Baturina i Petar Sučić umjesto Luke Ivanušeca i Marka Bulata.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

69. Sidibe pada u šesnaestercu u duelu s Mihajličenkom, skočili su Grci i tražili najstrožu kaznu, no portugalski se sudac nije oglasio.

67. ⇔ Ulazi Galanopoulos umjesto Jønssona.

63. ⚠ Strašnu šansu imao je Ljubičić, međutim već je bio u zaleđu... U drugoj akciji Emreli skače visoko i udarcem glavom pogađa gredu! Dinamo je krenuo po novo vodstvo...

62. Uzvraća Dinamo! Moharrami je povukao i probio desni bok te potom vratio za Bulata čiji sjajan udarac čupa Stanković ispod grede!

58. ⚽ GOL.

Zuber zabija za izjednačenje.

Moharrami je riskantno dodavao Mišiću koji gubi posjed, nastao je neshvatljiv niz pogrešaka u Dinamovoj obrani koji koristi Švicarac Steven Zuber i pogađa za 1:1.

image
BORIS KOVACEV Cropix

57. ? Hajsafi zbog prigovora dobiva žuti karton.

56. ⇔ Izmjena u momčadi AEK-a, ulazi marokanski napadač Nordin Amrabat umjesto Elliasona.

56. Sidibe je opet izveo taj slobodan udarac, srećom od živog se zida odbija to u korner.

55. ? Pa je li moguće?! Sidibe je pogodio Luku Ivanušeca u živom zidu, veznjak Dinama je branio lice te ga je lopta pogodila u ruku, a portugalski sudac pokazao mu je žuti karton! Također, ponovit će se slobodnjak, i to s mnogo bliže udaljenosti.

image
BORIS KOVACEV Cropix

54. Garcia pod prekršajem iz daljine gađa pored gola. Mišić je bio u tom duelu i bit će to slobodnjak u zoni udarca.

50. I dalje traje inicijativa Modrih, iako nema onog visokog presinga kao od starta dvoboja. Čini se kako su Bišćanove trupe dobile upute da malo stanu na loptu.

46. ? Vraćamo se na Maksimir.

⇔ Bišćan je napravio jednu izmjenu, ušao je Mahir Emreli umjesto Darija Špikića. U momčadi AEK-a nema promjena.

► Posljednji put kada je za Modre u Europi netko poentirao iz slobodnog udarca bilo je u sezoni 2016/17. Bio je to Marko Rog u gostima kod Dinama iz Tbilisija, također u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a utakmica je završila pobjedom zagrebačkog sastava 1:0.

KRAJ PRVOGA DIJELA!

1:0 stoji na semaforu, a moglo je biti kudikamo više. Ali nećemo se žaliti, Dinamo igra vrhunski i prilike se redaju jedna za drugom. Modri su u nekoliko navrata pokazali sjajnu kombinatoriku, a Grci uzvratili nervozom zbog koje je isključen pomoćnik trenera Almeyde. Za spektakularnu zvučnu kulisu pobrinuli su se, dakako, BBB-i.

image
BORIS KOVACEV Cropix

45.+2. ⚠ Zicer Dinama! Ivanušec je dodavanjem prerezao obranu AEK-a i gurnuo Mihajličenka u prostor koji se majstorskim driblingom riješio svog čuvara Sidibea, no potom je ostao bez snage te je njegov udarac s desetak metara bez poteškoća obranio Stanković.

45. ? Dvije minute sudačke nadoknade na Maksimiru.

39. ⚽ GOOOL!

Strijelac je Marko Bulat, kakva golčina!

Preuzeo je na sebe odgovornost veznjak Dinama i pogodio neobranjivo, precizno i silovito u same rašlje... Prekrasno izveden slobodnjak za 1:0 Dinama!

image
BORIS KOVACEV Cropix

38. Jønsson radi prekršaj na Petkoviću u zoni udarca. Moglo bi ovo biti opasno...

36. ? Crveni karton dobio je netko od pomoćnika trenera AEK-a Matiasa Almeyde nakon duela Šutala i Levija Garcije za koji su Grci tražili prekršaj. Žestoko je protestirao taj pomoćnik zbog čega su ga portugalski suci udaljili s terena. Dugo je poslije toga trajao i Almeydin protest, međutim odluka se nije promijenila.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

33. I dalje traje Dinamov presing nošen grlatim bodrenjem s tribina. Ivanušec je šutirao s dvadesetak metara te prebacio čitav gol.

32. Opasan i silovit Špikićev šut uspio je nekako Stanković skrenuti u korner.

image
BORIS KOVACEV Cropix

30. Šutirao je Levi Garcia okružen trojicom dinamovaca, blokira ga na kraju Ristovski.

26. ⚠ Kakva šansa Modrih! Ristovski je potpuno sam i neometan nakon kornera šutirao s desetak metara po golu i pogodio - svog suigrača Bogdana Mihajličenka! Izgledalo je kao da je dobio udarac u glavu i da će mu trebati liječnička pomoć, no pridigao se naknadno Ukrajinac...

► BBB-i su na sjevernoj tribini poslali poruku odsutnima, a više o tome pročitajte OVDJE.

21. Stežu obruč dinamovci. Nakon kornera je opet vladala panika u gostujućem kaznenom prostoru, a Bulatov je završni udarac prošao preko gola.

20. Šansa za Modre! Petković je lijepo opalio s vrha šesnaesterca, išlo je to po sredini gola i uz puno muke izbacuje vratar AEK-a u korner.

image
BORIS KOVACEV Cropix

16. ⚠ Livaković brani stopostotnu šansu! Zuber je jednim dodavanjem izbacio cijelu Dinamovu obranu, a na suprotnoj se vratnici našao Levi Garcia kojemu 'jedinica' Modrih brani čisti zicer!

15. ⚠ Dvije šanse u jednoj minuti! Prvo se Špikić driblingom riješio svog čuvara, međutim njegovu povratnu nije dočekao nitko od dinamovaca. U nastavku je Ljubičić prošao gostujućom obranom kao kroz švicarski sir, ali Petković nije bio dovoljno koncentriran da njegov pas pospremi u mrežu...

image
BORIS KOVACEV Cropix

► Ori se Maksimirom: "Volim te, Dinamo!" Atmosfera je sjajna i modra publika od prve minute frenetičnim navijanjem bodre svoje ljubimce.

9. Ivanušec i Ljubičić napravili su pomutnju u redovima grčke momčadi, na kraju čisti obrana AEK-a ispred Bulata.

image
BORIS KOVACEV Cropix

5. Vratar AEK-a Cican Stanković morao je 'izboksati' jedan ubačaj iz kornera, trajala je kratko panika u gostujućim redovima jer dinamovci rade visok presing od prve minute.

Maksimir je minutom šutnje odao počast tragično stradalom navijaču AEK-a Michalisu Katsourisu. BBB su dostojanstveno šutjeli, bilo je sporadičnih povika sa zapadne tribine, potom sitno sa sjevera. Potom je krenulo gromoglasno navijanje...

Domagoj Vida dobio je pljesak maksimirskog stadiona kad je spiker pročitao nejgovo ime prilikom predstavljanja ekipa. BBB su inače momčad AEK-a dočekali zvižducima, ali blagim koji su brzo prestali.... Vida je igrama za Dinamo i za Hrvatsku zaslužio poštovanje publike. On se na terenu srdačno pozdravio s dinamovim igračima, pogotovo reprezentativnim kolegama...

Grčki mediji puno pišu o ovoj utakmici i svemu oko nje, međutim na utakmici su bila samo dva grčka novinara, od toga jedan s radija, te dvojica TV komentatora.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Igor Bišćan nije započeo utakmicu s Martinom Baturinom nego je u odnosu na medijske najave u startnih 11 bio Marko Bulat. Bišćan je govorio o tome da je Baturina imao temperaturu, da te treba vidjeti koliko je ostavila traga, na kraju je odabrao Bulata koji se ne tako davno vratio iz ozljede. To je bila i jedina intervencija Bišćana u odnosu na ekipu koja se mogla pretpostaviti. Iako je Bulat do ozljede igrao kod njega u prvoj postavi pa se ne radi o iznenađenju, moguće je to dijelom bila i taktička odluka trenera.

Trener AEK-a Matias Almeyda odabrao je Domagoja Vidu za početnu postavu. Njemu je odgovaralo što se Vide tiče odgoda prve utakmice jer dobio je tjedan dana više da se potpuno oporavi od ozljede. Postava AEK-a je, kao i Dinamova većinski bila očekivana.

1. I odmah prijeti Dinamo! Bulatov plasirani udarac s ruba šesnaesterca prošao je tik uz vratnicu!

1. ? Počela je utakmica na Maksimiru. Sretno, Modri!!!

Linker
05. ožujak 2024 22:56