SHAUN BROOKS/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Shaun Brooks/action Plus/Shutterstock Editorial/Profimedia
MODRA VEČER U LONDONU

VIDEO: Dinamo srušio West Ham! Pogledajte Oršićevo remek-djelo za proljeće u Europa ligi

Veliku pobjedu ostvario je hrvatski prvak u ključnoj utakmici sezone, prvu ikada u Engleskoj.
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 09. prosinac 2021. 22:52

WEST HAM - DINAMO 0:1 (Oršić 4')

London. Olimpijski stadion. Gledatelja 50.369. Sudac: Maurizio Mariani; pomoćnici; Stefano Alassio i Giovanni Baccini, četvrti: Daniele Chiffi; VAR: Massimiliano Irrati (svi Italija): AVAR: Jérôme Brisard (Francuska)

WEST HAM: Areola – Ashby, Baptiste, Alese, Longelo - Kral, Noble - Jarmolenko (od 86. Potts), Fornals (od 46. Benrahma), Vlašić - Perkins (od 86.Forson). Trener: David Moyes

DINAMO: Livaković - Šutalo, Theophile, Perić - Ristovski, Ademi (od 71. Bulat), Gojak, Štefulj (od 80. Dilaver) - Ivanušec, Oršić (od 64. Mišić)- Andrić (od 64. Jurić). Trener: Željko Kopić

Žuti kartoni: Ivanušec (44-preoštar start), Mišić 85-preoštar start)

Sjajan gol Mislava Oršića za sjajan trijumf! Dinamo je pobijedio, to je u zadnje vrijeme već samo po sebi vijest, a još kad pobijedi u Londonu, onda je to velika stvar, pobjeda koja se pamti, koja ulazi u klupske almanahe, jer Dinamo je prvi put u povijesti slavio u Engleskoj u službenoj, natjecateljskoj utakmici!

Pao je Moyesov West Ham (1:0), Dinamo nastavlja i na proljeće u Europskoj ligi, Maksimir će doživjeti barem još jedan europski spektakl. Na kraju i uvjerljivo, s 10 bodova sigurno i čvrsto drugo mjesto. Odmah svijet u Maksimiru izgleda ljepše, optimističnije, možda baš ovo bude početak pobjedničkog niza, prekretnica sezone.

Ni najpedantniji statističari teško bi izračunali koliko je puta nakon onih remek-djela protiv Tottenhama pokušao zabiti iz slične pozicije, u svakom slučaju, otad nije uspio zabiti takav 'oršićevski' pogodak. A onda je u Londonu sjela, savršeno, neobranjivo, možda i najljepše i najefektnije dosad, gola za 'eurovizijsku razmjenu'. Još jedna Oršićeva briljantna bomba engleskom klubu, kad bi mogao svaki dan igrati protiv Engleza...

image
MAREK DORCIK/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Marek Dorcik/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia

>>> ORŠIĆEV POGODAK U LONDONU POGLEDAJTE OVDJE

Već u četvrtoj minuti imao je Dinamo vodstvo, ušli su Modri u utakmicu vrlo motivirano, agresivno, odlučni da u Londonu izbore drugi krug Europske lige svojim rezultatom, a ne da čekaju što će se događati u Genku. Može netko reći da je na terenu bila druga West Hamova momčad, da 'čekićari' nisu igrali punim gasom, no, to su kombinacije i planovi Davida Moyesa, a poraz sigurno nije bio dio plana. Dinamo je, jednostavno, bio odličan, miran, od prve minute čvrst, nije West Ham puno toga pokazao u prvom dijelu. Modri su uglavnom pravovremeno presijecali sve domaće napade, bili konkretni u traniziciji, mogli voditi i većom razlikom. Prvo je Štefulj potegnuo s 20 metara, preko gola, pa je ubacio s lijeve strane, a Ademi dobro pucao glavom preko grede. Ispala je još jednom neiskusna Moyesova obrana, Oršić je bio blizu lopte, ali Areola je u zadnji tren istrčao i spasio. Kao što je i nešto kasnije u korner odbio opasan udarac Ivanušec. Minutu poslije opet je Ivanušec pucao, s ruba šesnaesterca, pokraj gola... Opasan je bio Dinamo, zaslužio i veće vodstvo od tih 0:1, a dobra je vijest došla i iz Genka, gdje je Rapid poveo. U tim trenucima Dinamo je već imao proljeće u Europskoj ligi, po dvije osnove i čvrsto ga je držao. West Ham je tek dvaput priprijetio, prvo je Ashby ubacio a 17-godišnji Perkins glavom pucao preko gola. Ashby je još jednom pokušao centrirati, ali lopta je krenula prema vratima, završila preko grede.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Slična priča i u nastavku. Presingom na početku drugog dijela Dinamo je opet natjerao obranu domaćina na nekoliko grešaka, a Oršić je mogao povisiti vodstvo, on i Ivanušec bili su posebno nadahnuti. Pucao je Oršić s 15-ak metara, Areola je postao West Hamov junak. Uspjeli su Londončani potom malo odahnuti i pritisnuti Modre, Kopić je zamijenio Oršića Mišićem, a igru je umjesto Andrića ušao i Deni Jurić, prvi put je zaigrao nakon 25. rujna i ozljede u Koprivnici. Uspjeli su Zagrepčani smiriti pritisak 'hammersa', imao je još jednu šansu Gojak, ali bio je na kraju dovoljan i taj gol Oršića za pobjedu i Dinamov ostanak u Europskoj ligi. Nikola Vlašić i 'svi u Hajduku', kako je sam rekao hrvatski reprezentativac koji opet nije odigrao neku zapaženu partiju, ipak se neće veseliti Dinamovu neuspjehu. A možda je i Vlašić tom izjavom dodatno motivirao Modre!

Kako god, Dinamo je odigrao odličnu predstavu i zasluženo osvojio London. Zadnji put Dinamo je iz Engleske došao neporažen 1999. nakon remija (0:0) na Old Traffordu. Damir Krznar imao je 'svoj' Tottenham prije devet mjeseci, Željko Kopić ima 'svoj' West Ham, vidjet ćemo koliko će ga to daleko dovesti kad je u pitanju mandat na Dinamovoj klupi


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Dinamo je pobijedio usred Londona i nastavit će put u Europskoj ligi.

90' Čeka nas još tri minute sudačke nadoknade.

86' Bio je to ipak Benrahma, ali Livaković je pokazao sigurnost i obranio taj udarac.

85' Žuti karton sada za Josipa Mišića, bit će to i slobodan udarac za West Ham iz dosta nezgodne pozicije. Vjerojatno će probati Jarmolenko.

83' Kruže Modri terenom, drže loptu što god dulje je moguće u nogama svojih igrača. Cijede sat, što bi se reklo...

80' Ulazi i Emir Dilaver u igru, a izašao je Štefulj. Još jedna gostujuća izmjena, ide se u potpuno zatvaranje.

image
JED LEICESTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jed Leicester/Shutterstock Editorial/Profimedia

78' Gojak! Kakva šansa nakon novog Štefuljevog ubačaja, Gojak nije dobro zahvatio loptu, akcija je propala... Šteta, jer mogli su Modri lako do novog pogotka.

73' Ostao je sada ležati Štefulj, dobio je jedan udarac u dvoboju s mladim Perkinsom, trebat će mu i liječnička pomoć.

71' Nova izmjena u ZG-redovima. Van ide kapetan Ademi, a u igru će Marko Bulat.

67' Četvrtina utakmice je pred nama, a sve upućuje na to da Dinamo ide na zatvaranje utakmice. Hoće li izdržati čuvajući ovih 0:1?

65' Izlaze Andrić i Oršić, a ulaze Deni Jurić i Josip Mišić. Prve su to dvije promjene u Dinamovim redovima.

63' Sve je opasniji West Ham, bilo je sada i udarca prema Livakovićevom golu, ali brani to naš reprezentativni vratar. Priprema Kopić dvije promjene...

image
ADRIAN DENNIS Afp

61' Fini pas Noblea za Jarmolenka, išla je lopta s jedne na drugu stranu kaznenog prostora, jednom je ubacio i Vlašić, ali izašao je Dinamo iz svojeg šesnaesterca. Pohvaliti valja Šutala pri tome, igra danas sjajnu utakmicu.

58' Oršić! Opet dobra akcija Modrih, povukao je Ivanušec, dodao Oršiću koji gađa isprve, ušlo bi to uz samu vratnicu, ali sjajno se bacio Areola i obranio to. U nastavku akcije - čak dva kornera, ali Oršićev prvi udarac bio je najopasniji u ovom naletu.

55' Dva puta je pokušao Andrić, oba puta bio je blokiran nakon novog dobrog odigravanja Ademija. Bit će i korner, Ristovskog i njegov ubačaj blokirao je Longelo.

51' Očekivao se, a i dogodio mini-pritisak West Hama, s obzirom na njihov rezultatski zaostatak. Ne treba dvojiti da će WHU i u ovakvom sastavu htjeti izbjeći poraz.

image
DALTON BOWDEN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dalton Bowden/Shutterstock Editorial/Profimedia

49' Pristup? Sličan kao i na samom startu utakmice, osim što su se sada, kako smo naveli, promijenili vremenski uvjeti na londonskom stadionu. Pada kiša sve jače i jače, vidjet ćemo kako će se Modri prilagoditi novoj atmosferi.

46' Kreće drugo poluvrijeme, počela je padati i kiša, a umjesto Pabla Fornalsa u igri za domaće je Said Benrahma.

POLUVRIJEME: Vodi Dinamo u Londonu sjajnim golom Oršića. Imali su gosti i još pokoju izrazitu priliku, a mi se prisjećamo onog izlaska Oršića pred Areolu...

image
DAVID LOVEDAY/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Loveday/tgs Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia

43' Još su jednom ova trojica West Hamovih prvotimaca složila priliku pred Livakovićem, udarac Noblea završava u bloku. Trebaju paziti Modri, kako potkraj prvog dijela ne bi došlo do nekog zalutalog metka. Inače, West Ham je i dalje bez udarca u okvir gola i sa samo jednim općenito na utakmici.

41' Opasnost i na drugoj strani. Ubačaj s desne strane Ashbyja pretvorio se u izravan udarac i skoro prevario Livakovića. No, bio je spreman vratar Modrih.

39' A nakon kornera - Ivanušec! S ruba kaznenog prostora, s lijeve strane, gađao je suprotni kut, ali otišlo je zamalo s krive strane vratnice.

37' Ivanušec! Iz okreta je ovo bilo, išlo visoko pod gredu, nakon nove sjajne Dinamove akcije, ali obranio je Areola i odbio to u korner. Dinamo opasno prijeti...

35' Još jednom DInamo iz tranzicije! Gojak je povukao, dao na desno za Ristovskog, ovaj šalje nisku loptu u kazneni prostor gdje natrčava Oršić, ali gađa preko gola.

image

Stefan Ristovski

ADRIAN DENNIS Afp

33' Ademi! Uh, kako je ovo blizu bilo. Sjajan ubačaj Štefulja s lijeve strane, Ademi je na drugoj stativi to poklopio glavom nakon visokog skoka, ali prozujalo je pored vratnice.

31' ​Prvi žuti karton danas dobio je Stefan Ristovski.

28' Poveo je Rapid! Austrijanci vode kod Genka u Belgiji golom Roberta Ljubičića, to je još jedan rezultat koji paše Dinamu, jer Genku treba pobjeda.

26' Sada je Oršić izašao jedan na jedan s Areolom nakon sudara dva West Hamova stopera, ali suparnički vratar bio je brži kod istrčavanja pa je stigao izbaciti loptu iz opasne zone.

23' Nije se zasad naigrao Nikola Vlašić na ovome dvoboju. Slabo dolazi do izražaja, ne vidi ga niti lopta, ali njegova kvaliteta uvijek utakmicu može usmjeriti na drugačiji kolosjek.

image
ADRIAN DENNIS Afp

21' Brzi su Modri u reakciji, u reposjedu... Čvrsti u duelu, traže loptu i igru... Događaju se pritom neke sitne, tehničke pogreške, ali ništa što bi moglo nauditi pogledu na semafor trenutno.

18' Opasan je sada bio West Ham! Ashby je po desnoj strani prošao, ostavio za sobom Štefulja i dobro ubacio na glavu mladoga Perkinsa koji je glavom promašio okvir Livakovićeva gola. Možemo reći da je ovo bila najbolja prilika za domaće do sada.

16' Dobar prodor Oršića, pa dodavanje na Gojaka i prijenos na Ristovskog čiji ubačaj domaći blokiraju... Nakon kornera, lopta na Andrića koji se ne snalazi najbolje u kaznenom prostoru pa je lopta otišla izvan granica igrališta.

image

Komnen Andrić

ADRIAN DENNIS Afp

13' Probao je sada i Štefulj vrlo atraktivno, otišlo je to preko gola nakon jednog dobrog ubačaja u kazneni prostor. Sve si je pripremio Štefulj na udarac, nedostajao je samo bolji završni dodir.

10' I dalje Dinamo drži kontrolu, ima loptu i nastoji graditi priču na ovome pogotku. Iznenadilo je to sve na stadionu. kao da nitko nije očekivao da će Oršić proraditi baš danas i to tako rano.

7' Prvo ubacivanje u kazneni prostor Dinama, Ademi je to blokirao pa su Modri, danas u žutim dresovima, otklonili opasnost.

5' Pogledajte Oršićevu bombu! Kakav pogodak na londonskom stadionu...

image
ADRIAN DENNIS Afp

4' GOOOOOOL! Mislav Oršić! Kakva bomba s lijeve strane. Nevjerojatan gol, s lijeve strane u suprotan kut Areole. Piše se i asistencija Štefulja.

2' Nastojat će Modri uspostaviti inicijativu i od početka prijetiti toj mladoj, neiskusnoj West Hamovoj obrani. No, mogu li imati tu stabilnost na terenu? Sada je prvi puta pokušao Komnen Andrić, no obranio je Areola.

21.00 Utakmica je počela!

20.30 Pola sata do početka dvoboja, pa da pogledamo još jednom Dinamov sastav. Može li hrvatski prvak izboriti drugo mjesto u skupini?

20.20 Nogometaši Dinama izašli su na zagrijavanje...

image
DAVID LOVEDAY/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Loveday/tgs Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia


image
DAVID LOVEDAY/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Loveday/tgs Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia

20.10 Podsjetimo, Dinamo bilo kakvim pozitivnim rezultatom prolazi dalje kao drugoplasirana momčad svoje skupine. Ukoliko izgubi, mora se nadati da Genk kod kuće neće pobijediti Rapid. Naravno, i taj ćemo dvoboj jednim okom pratiti...

19.50 Preostalo je nešto više od sat vremena do početka. Obilježimo to uz prigodnu poruku domaćina.

image
DAVID LOVEDAY/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Loveday/tgs Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia

19.40 Ovako dakle, izgleda West Ham čija zadnja linija prosječno ima 19 godina... Nismo imali previše prilike gledati tu četvorku, ali niti napadača Sonnyja Perkinsa, momka koji je 2004. godište.

>>> Stigli su sastavi! Samo su dva igrača West Hama iz prve momčadi. To su kapetan Mark Noble i Pablo Fornals. Igraju i Jarmolenko, odnosno naš Nikola Vlašić, koji bi se u tu, nazovimo je prvu momčad mogli svrstati.

Kod Dinama kreće Theophile, te Gojak u sredini terena, uz Andrića u vršku napada. Igra Dinamo s trojicom odostraga. To su Šutalo, Theophile i Perić. Na klupi su ostali, između ostalih, Lauritsen i Mišić.

Linker
11. travanj 2024 13:52