Japanski navijač Hajduka Akihisa Wada čestita Torcidi rođendan

 DUJE KLARIC Cropix
TO JE LJUBAV

Čovjek koji je sedam puta obišao Zemlju zbog Hajduka vratio se na Poljud! ‘Samo da osvojimo naslov...‘

Prevalio je 9500 kilometara i na Poljudu zapjevao te poručio: ‘Sretan nam rođendan!‘
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 28. listopad 2022. 11:06

Zbog 72. rođendana Torcide koji se obilježava danas u Split je stigao i veliki Hajdukov navijač, budistički svećenik iz Japana Akihisa Wada (30), za prijatelje Aki.

Prevalio je 9500 kilometara od svoje Yokohame i na Poljudu zapjevao te na japanskom i hrvatskom poželio:

- Sretan nam rođendan!

Wada je u grad pod Marjanom stigao prije sedam dana tako da uz Torcidin rođendan spoji i tri utakmice voljenog tima. Navijao je za „bijele” na derbiju s Dinamom na Poljudu tog dana, potom i domaćem ligaškom susretu s Goricom u srijedu, a u nedjelju planira otići i na gostovanje kod Lokomotive, piše Slobodna Dalmacija.

Navijači ga prepoznaju

Kada smo se našli na Poljudu navijači-prolaznici su ga prepoznavali. Neki su se čak poželjeli i fotografirati s njime, poput Vlatke i Domagoja Mujana iz Rogoznice.

Akijev prijatelj Svemir Tutnjević uskočio je pomoći kao prevoditelj, ali toliko je već puta Wada dolazio u Hrvatsku zbog Hajduka da je već sasvim solidno svladao hrvatski jezik, čak i brojne navijačke pjesme.

- Ovo mi je petnaesti put da sam u Splitu zbog Hajduka – kazao nam je Wada.

Malo mozganja, matematike. Ako naprijed-natrag za dolazak u Split prevališ 19.000 kilometara, a opseg planete je 40.000 kilometara...

image
DUJE KLARIC Cropix

To je ljubav

- Čekaj malo, onda si sedam puta obišao Zemlju zbog Hajduka?! - pitali smo. Odgovor je bio onaj koji Svemir nije ni trebao prevesti – smiješak.

- To je ljubav! - rekao nam je Aki na hrvatskom, nije ni to Svemir trebao prevoditi.

- Prije dvije godine bio je 70. rođendan Torcide. Otkad sam prvi put vidio navijanje Torcide želio sam doći na 70. rođendan, ali zbog pandemije Covida-19 nisam mogao. To mi je samo dodatno produbilo ljubav prema Hajduku – priča nam Wada koji za Hajduka navija od studentskih dana kada se „zarazio” gledajući na internetu proslavu stotog rođendana Hajduka.

- Ovo mi je treći put da sam u Splitu na rođendanu Torcide, ali još žalim što nisam mogao sudjelovati u svemu što je Torcida priredila za taj 70. rođendan. Zato sam odlučio da obvezno moram doći na 80. rođendan.

Rođendaska želja - titula prvaka

Što želiš Torcidi za rođendan?

- Želim da Hajduk bude prvak, uđe u Ligu prvaka...

Žao je Wadi što Hajduk nije slavio u derbiju s Dinamom. Na pitanje o atmosferi na tribinama tijekom tog susreta na kojem su zapaljene stolice, bacane baklje prema terenu, izvikivani diskriminirajući povici..., rekao nam je:

- U Japanu je nezamislivo da recimo zapališ stolice, da to radiš klubu kojeg voliš. U Japanu je mentalitet je takav da čak i gostujući navijači prije odlaska žele očistiti stadion. U nas se još od dječje dobi uči da gdje god da dođeš moraš prostor ostaviti ljepšim i boljim nego što si ga zatekao. No, u početku sam bio time iznenađen, sada sam se već navikao – ispričao nam je Aki.

HAJDUKOVA ČESTITKA TORCIDI

"HNK Hajduk od srca želi sretan 72. rođendan najstarijoj navijačkoj skupini u Europi, najboljim i najvjernijim navijačima, svim pripadnicima Torcide u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hajduk iznad svega, Torcida ispred svih!"

Linker
14. travanj 2024 02:31