VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
SJAJNI BIJELI

Dambrauskas je konačno pronašao formulu za udarni tandem, ali Hajduk je letio na krilima drugog dvojca

Je li ovo što smo vidjeli protiv Lokomotive formula za 10 utakmica - devet prvenstvenih i finale Kupa?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. ožujak 2022. 22:18

Valdas Dambrauskas pronašao je napokon način da na najbolji mogući način iskoristi tandem Marko Livaja - Nikola Kalinić. Izveo je momčad u sustavu 4-1-3-2, napunio sredinu terena s veznim igračima, te potpuno izdominirao inače dobru momčad Lokomotive. Livaja i Kalinić često su bili u posjedu lopte, otvarali su se na sve strane, tako da su ih Lokomotivini stoperi teško pratili. Zato se u obrani gostiju svako malo ukazivalo pregršt prostora, što su igrači iz drugog plana sjajno kažnjavali...

Hajduk je protiv Lokomotive odigrao najkompletniju i najbolju utakmicu sezone. Maksimalno agresivan, rastrčan i opasan u napadu, te vrlo suveren u obrani. Lokomotiva je možda dva puta ozbiljnije ušla u kazneni prostor domaćih, a Lovre Kalinić je imao tek jednu malo težu obranu. Potpuna dominacija Hajduka.

Dambrauskas je dakle teren popunio s dovoljno veznih igrača, a ključnu ulogu odigrala su dvojica na bokovima - Emir Sahiti s lijeve i Lukas Grgić s desne strane. Svaki nas svoj način. Sahiti je agresivan sa svakom loptom koju ima u nogama, pritišće i s krila i iz sredine, ulazi u međuprostore, dribla, sprinta, dodaje, koristi prazan prostor... I usput je svaki put prvi u obrambenim zadacima. Sahitijeve akcije rastu sa svakom minutom na terenu.

Lukas Grgić je drugačiji od Sahitija. Nema takvu brzinu i nema dribling, ali sve drugo ima. Znamo da puno trči, da zatvara za dvojicu, da je dobar u duelima, da zna ući u kazneni prostor, zna i podvaliti loptu za gol. Međutim, u nekoliko navrata oduševio je brzim i točnim dubinskim loptama s kojima u sekundi iz igre izbaci nekoliko suparnika, te odmah otvara prostor za opasan napad Hajduka. Sahiti je bio igrač utakmice, ali da je to bio i Grgić, nitko ne bi mogao reći da nije zaslužio.

Je li ovo što smo vidjeli protiv Lokomotive formula za 10 utakmica - devet prvenstvenih i finale Kupa - koje Hajduk čekaju do kraja sezone? Vjerojatno - da. Hajduk je nizao napade i šanse, bez da je Livaja morao biti taj koji je radio razliku. Dapače, u mnogim situacijama Livaja nije ni sudjelovao. A to je bio Dambrauskasov najvažniji proljetni zadatak - pronaći način da Hajduk bude manje ovisan o Livajinoj igri i golovima.

Naravno, Lokomotiva je dobra momčad koja igra dobar nogomet, ali nije na razini Dinama, Osijeka i Rijeke. Hajduk do kraja sezone mora odigrati čak četiri derbija - tri u gostima - a onda i finale Kupa protiv Rijeke. Bez pobjeda u derbijima naslov neće doći na Poljud. Međutim, igra koju je Hajduk pokazao protiv Lokomotive definitivno je odlična najava da nakon prvenstvene stanke Splićani spremni i jako, jako opasni ulaze u završnicu sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:41