ANTE CIZMIC Cropix
PRESICA UOČI DERBIJA

Dambrauskas otkrio sjajnu vijest, najavio okršaj s Dinamom, a evo i što je rekao o eksploziji Ljubičića

‘Utakmicu na Maksimiru bi mogli odlučiti mali detalji‘, mišljenje je trenera Hajduka
Piše: SN, Slobodna DalmacijaObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 12:20

Peto kolo SuperSport HNL donosi nam najveći derbi hrvatskog nogometa. U subotu, od 21:05 na Maksimiru gostuje splitski Hajduk, a nakon Ante Čačića, ovaj je susret najavio i trener Hajduka Valdas Dambrauskas.

Odmah u uvodu otkrio je i jednu lijepu vijest za navijače Hajduka. Na Maksimiru će, naime, na raspolaganju ipak imati i Nikolu Kalinića.

U kakvom je stanju Nikola Kalinić i kakvi su statusi Mlakara i Biuka?

- Ne mogu komentirati ništa o Biuku, jer to nije u mojoj domeni. Kalinić je jučer trenirao i ništa ne osjeća, tako da će putovati u Zagreb i vidjet ćemo koliko ga možemo iskoristiti. Što se tiče Mlakara, razumijem da mu nije lako, ali mi računamo na njega. Imamo sada težak i zgusnut raspored i mislim da je vrijeme da i drugi igrači koji su u rotaciji daju svoj obol ekipi.

Kako pripremiti momčad za sutra navečer s obzirom na putovanja?

- Malo smo spavali nakon što smo se vratili iz Portugala, jučer su oni koji su igrali imali rekuperacijski trening, a oni koji nisu malo jači. Čeka nas i dalje puno putovanja i neće nam biti lako, zbog čeka svi igrači moraju dati svoj obol.

Pobjeda protiv Dinama bila bi veliki vjetar u leđa. Je li Hajduk trenutno sposoban za to?

- Ja se baš i ne slažem. Ovo nam je tek treća utakmica u prvenstvu, sezona tek počinje, ekipe tek ulaze u formu, a ne vjerujem ni da su ekipe završile slaganje kadra... Tako da mislim da je ovo tek početak, ali slažem se da je ovo najveći derbi hrvatskog nogometa, obje momčadi su u dobrom raspoloženju. Dinamo je imao dan više odmora i igraju kod kuće, al mi ne dolazimo u Zagreb samo kako bismo se obranili. Želimo igrati napadački i preuzeti rizik. Ovo je šesti put u šest mjeseci da igramo međusobno, to se ne viša praktički u nijednoj ligi, tako da se ekipe poznaju dosta dobro i razlika je vrlo mala. Obično ekipa koja prva da gol pobijedi i mislim da će tako biti i sutra.

Koliko je ovo drugačija utakmica od Superkupa i gdje je Dinamo najjači?

- Moj posao nije procjenjivati Dinamo. Ja ću ih procijeniti u onoj mjeri u kojoj je potrebno da pronađem način kako igrati protiv njih, ali radi se o jakoj ekipi. Ponos je najveća nagrada u sutrašnjoj utakmici i ima praktički istu važnost kao i tri boda.

Tko će igrati?

- Kalinić se vraća i svi ostali su spremni, osim Fossatija. Nakon Vitorije smo imali lakše udarce i neki su jučer bili upitni, vidjet ćemo kakva je situacija danas, ali svi oni koji su bili u Portugalu putovat će u Zagreb, plus Kalinić.

Na pitanje „Jeste li bili u Zagrebu na dogovoru s predstavnicima Dinama?” odgovorio je glasnogovornik kluba, Božo Pavković:

- Ne, nismo.

Što kažete na Ljubičićev start u LASK-u?

- To je očekivano, jer znamo da je vrlo talentiran i ima veliki potencijal. Ali uvijek ću reći, Hajdukov dres je jako težak. To nije lako trpjeti ni iskusnim igračima. Mladi igrači žele uživati u nogometu, ali čim uđeš u prvu ekipu, moraš pobjeđivati. Vidjeli ste prošle sezone s koliko kritika su se on i Biuk susretali prošle sezone, to su stvari koje bi slomile i puno iskusnije igrače. Ljubičićevi golovi mi uopće nisu iznenađenje. Sjećate se da je Marin bio sjajan u prijateljskoj utakmici sa Šahtarom na Poljudu, koji je ozbiljna europska ekipa.

Protiv Vitorije ste u posljednjih 15-ak minuta prešli na igru s tri stopera. Jeste li zadovoljni s tim i možemo li vidjeti nešto takvo protiv Zagreba?

- Sada imamo pet stopera i vrlo sam zadovoljan s njima, mislim da je to možda čak i najjači dio momčadi. Kada ih vidite kako treniraju, svi zaslužuju igrati. To je pozicija na kojoj igrači pritišću jedni druge, čak i Dimitrov. Chidozie se već pokazao na treninzima, Borevković isto, Elez je bio dobar na utakmici, Simić ostavlja srce na terenu...

Črnko je rekao da je klub poslao ponudu za Kalika, ali je ona odbijena. Što mislite o Kaliku kao igraču?

- Možete me pitati o bilo kojem igraču, ali mislim da nije primjereno komentirati igrače drugih ekipa. Gledamo kako se pojačati i ne želimo pogriješiti i to je to što imam reći o tome.

Je li odgoda utakmice s Lokomotivom opcija?

- Već su nam dvije utakmice odgođene. Još ćemo o tome porazgovarati, ali ne mislimo zasad odgoditi.

Može li se Hajduk nametnuti, pogotovo u sredini?

- Imat ćemo hendikep zbog napornog puta i dana manje odmora, ali mislim da u svih pet utakmica s Dinamo nije bilo nijedne u kojoj se samo jedna ekipa nametnula. Vjerujem da će i sutra obje ekipe dominirati u različitim navratima. Imamo plan, želimo loptu, želimo pritiskati i ne idemo tamo po slike za Instagram, već po pobjedu – zaključio je Dambrauskas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:02