PAUN PAUNOVIC Cropix
LEGENDA HAJDUKA

‘Dinamu treba čestitati na naslovu, a onda ići na pobjedu! I nikome ne sugeriram da napravi ono što sam ja‘

Zoran Vulić se već jednom našao u sličnoj situaciji u kakvoj je sada Valdas Dambrauskas
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. svibanj 2022. 19:33

Hajduk je odlučio da neće u Maksimiru odmarati igrače uoči finala Kupa. Tako je glasila vijest koju smo dobili prošle nedjelje i ne bude li promjene klupskog stava, u subotu će u Zagrebu istrčati najbolja raspoloživa postava Bijelih. Kako na tu odluku gledaju treneri sa iskustvom poput Zorana Vulića.

"Poštujem svaku odluku trenera i kluba", u startu je spremno odgovorio Vulić.

Nismo slučajno Vulića uzeli za sugovornika, jer jednom je već u trenerskoj karijeri imao sličnu dvojbu na klupi Splićana. Prije 20 godina Hajduk je jurio po naslov. Čekala je Bijele zadnja utakmica u Varaždinu, a četiri dana prije toga raspored je ponudio uzvrat finala Kupa na Maksimiru. Bitna, nadasve intrigantna utakmica kao i svaki derbi s Dinamom.

image

Zoran Vulić je najavio Hajdukovu završnicu sezone

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

"Kako se ne bi sjećao tog dvoboja, imali smo 0:2 iz prve utakmice i ja sam za uzvrat odlučio pružiti priliku igračima s manjom minutažom. Svi su oni bili igrači Hajduka, ne volim kazati rezerve. Istina, više su sjedili na klupi, ali klub je i u njih ulagao, svi su oni imali ugovore. Na kraju smo izgubili smo 0:1 u Maksimiru, ali smo zato u Varaždinu dobili 4:2 i osvojili naslov prvaka."

Za Hajduk su tog 23. svibnja 2001. finalnu utakmicu Kupa igrali Radeljić, Hrgović, Puljiz, Božac, Špalj, Carević, a s klupe su ušli Bilokapić, 17-ogodišnji Grivičić i Ivan Rajčić. Kod Vulića se pokazalo da je promjena sastava polučila željeni efekt.

"Da se razumijemo, nikome ne sugeriram da napravi isto kao što sam ja uradio prije više od 20 godina. Svaki trener zna u kakvom mu je stanju ekipa i što je najbolje za napraviti uoči dvoboja koji nosi trofej. Kada bi ja odlučivao, moram kazati da bi ključne igrače poštedio napora derbija. Nikada ne bi želio riskirati njihovu ozljedu, previše su mi važni za finale."

Odmor za glavne igrače ne znači i odustajanje od ambicije pobjede.

"Ima Hajduk dovoljno igrača koji se žele dokazati u utakmici sa Dinamom. Nikada ne mislim da se derbiju treba pristupiti u ležernom tonu. Ne! Treba odigrati utakmicu na pobjedu. Bit će svečarska atmosfera, treba Dinamu čestitati prije utakmice, ali i kasnije se pokazati u dobrom izdanju."

Vulić drži da je Hajduku utakmica važna da bi se pokazali igrači iz drugog plana, ali ne samo zbog tog pojedinačnog učinka.

"Bitno je držati pozitivan naboj do zadnje utakmice sezone. Pobjeda neće ništa promijeniti u poretku, ali dobra igra je uvijek dobar znak za utakmice koje dolaze. Uostalom, Hajduk je ove sezone ostao čiste mreže u tri susreta sa Dinamom, zašto ne bi tu seriju nastavili i u subotu na Maksimiru. Derbiji nisu utakmice kojima se olako prilazi, a današnji Hajduk nema nikakvu pričuvnu momčad, pa zato, bez obzira s kojim sastavom istrčali u Zagrebu mogu Bijeli do kvalitetnog rezultata. Svaka je bitna za raspoloženje momčadi, a kamo li ne zadnja uoči borbe za trofej. Jer, svi su svjesni kako će dvoboj s Rijekom biti sasvim drukčiji od onog posljednjeg s Rujevice. Mnogi će zato već u Maksimiru imati finale Kupa u glavi, ali možda je to i dobro. Da se već u subotu Bijeli počnu puniti sa pobjedničkim vibracijama."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:57