GORAN MEHKEK Cropix
U HRVATSKOJ JOŠ BEZ KAZNE

Gorica Hajduk ne može prijaviti FIFA-i, evo i zašto! Otkrivamo cijelu pozadinu ‘slučaja Kalik‘ koji je podigao prašinu

Zakuhalo se u trokutu - Gorica, njezin igrač Anthony Kalik i Hajduk
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 11:47

Neslužbene najave iz velikogoričkog kluba govore da će prijaviti Splićane HNS-u, FIFA-i ili CAS-u, ovisno o izvoru. Ako Gorica ima dokaze da je Hajduk vrbovao njezina igrača i kršio propise to dakako može učiniti, ali Davor Radić, odvjetnik i ekspert specijaliziran za sportsko pravo na upit o tome dao nam jasan odgovor:

- Gorica može prijaviti Hajduk i Kalika, ima li dokaze protiv njih, ali samo Disciplinskoj komisiji HNS-a. Nikome drugome. Razlog je taj što su i Gorica i Hajduk članovi istog nacionalnog saveza, dakle HNS-a, stoga je on nadležan. Kad bi se radilo o klubu iz druge države, tada bi mogla ići na FIFA-u, a u slučaju da ne bi bila zadovoljna ishodom na FIFA-i imala bi se pravo obratiti CAS-u. Međutim, izravno na CAS ne može ići jer njezina bi prijava bila odbačena kao nedopuštena.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Pritom zaprijećena kazna za klub prema Disciplinskom pravilniku HNS-a nije dramatična, bitno je manja od godine dana zabrane transfera kako se spominje po medijima, za prvi slučaj je gotovo simbolična - novčana, a tek za ponovljeni slučaj je mjesec dana zabrane realiziranja transfera.

Gorica je u Koprivnici igrala bez Kalika, trener Samir Toplak je kazao kako "Kalik nije konkurirao jer je klub tamo odlučio, psihički nije spreman za utakmicu". To što Kalik radi pritisak da ode nije ništa novoga, sličnom su se metodom poslužili brojni igrači, pa i Luka Modrić je odbio trenirati te ići s Tottenhamom na američku turneju 2012. godine inzistirajući da ga puste u Real Madrid zbog čega su ga Spursi kaznili sa 80.000 funti, ali su ga na kraju ipak prodali. Očito je Gorica ocijenila da je prešao granicu u tome i stavila ga "na led" dok se ne riješi stvar, a ponuda koji je Hajduk dao za njega nije joj prihvatljiva. Mnogi pišu da je podcjenjivačka, iako nitko nije objavio o kojoj se cifri radi. Kalik inzistira da se vrati u Hajduk koji ga želi dovesti i dao je ponudu Gorici koja bi, pak, morala dokazati kako ga je Hajduk nagovarao prije nego što se obratio njima ili da su radili zajedno njima iza leđa. Nije to lako, ali možda imaju dokaze koje će prezentirati....

Dakle, ako Gorica podnese prijavu protiv igrača i Hajduka to može na temelju kršenja HNS-ovog Pravilnika o statusu igrača i registracijama u kojem stoji kako je klub koji namjerava registrirati nekog igrača profesionalca obveza prije nego što s njime počne pregovore o tome obavijestiti klub za koji je taj igrač registriran, te da je svaka izravna ili neizravna, usmena ili pismena intervencija u odnosu na igrača kojom ga se nagovara da prekrši obvezu iz stavka 1. članka 42 predstavlja disciplinski odgovornost kluba, odgovorne osobe kluba i igrača, odnosno odgovornost prema FIFA-inom Pravilniku o statusu i transferima igrača.

- Ako se prekrši taj pravilnik za slučaj Gorice i Hajduka meritorna je Disciplinska komisija HNS-a, a ona odlučuje po članku 79. Disciplinskog pravilnika gdje se govori o nagovaranju igrača da prijeđe u drugi klub - naglašava Radić.

U tom članku 79. stoji:

1) Tko obećanjem novca ili drugih pogodnosti nagovara igrača da dođe u drugi klub, protivno odredbama Pravilnika o statusu igrača i registracijama, bit će kažnjen:

- klub, nogometni djelatnik ili igrač koji nagovara igrača, te igrač koji prihvati ponudu:

- novčanom kaznom

u ponovljenom ili težem slučaju ili izvršenjem obećanja - primopredajom novca ili drugih pogodnosti, bit će kažnjen:

- igrač koji prihvati ponudu:

- zabranom igranja do 6 mjeseci,

- nogometni djelatnik kluba:

- zabranom obavljanja funkcije do jedne godine

- klub:

- zabranom registracije (transfera) igrača u razdoblju od jednog mjeseca.

2) Za pokušaj će biti kažnjen.

Ako Gorica krene u pravnu bitku tako da prijavi Kalika i Hajduk Disciplinskoj komisiji, čiji je predsjednik Marko Smolek, mora ponuditi dokaze. Komisija će potom zatražiti očitovanje od igrača i splitskog kluba te odlučiti na temelju dokumentacije. Tko ne bude zadovoljan odlukom ima pravo žalbe Komisiji za žalbe HNS-a. Kasnije i Arbitražnom sudu HNS-a.

Mnogo toga upućuje da se ne radi u slučaju Gorice samo o Kaliku, da na njemu žele dokazati kako su ozbiljan klub koji se brine za svoje interese jer bilo je i ranije igrača, poput Kristijana Lovrića, koji su radili pritisak da odu, a postoje naznake da se neki klubovi, tako i Hajduk, zanimaju za još neke njihove nogometaše. No, neovisno tuže li Hajduk i tako ujedno pripreme teren za teže posljedice po splitski klub u mogućem ponovljenom slučaju povodom istog prekršaja po pitanju nekog drugog igrača, ovu situaciju morat će riješiti s Kalikom. Na koji od način.

U Hrvatskoj nitko još nije kažnjen zbog nagovaranja igrača za prelazak u drugi klub, ali na međunarodnoj razini bilo je toga. I u drugim državama, i od FIFA-e kada se radilo o klubovim iz različitih zemalja. FIFA je primjerice u siječnju kaznila Marseille sa zabranom transfera u dva prijelazna roka i igrača Pape Gueyea sa četiri mjeseca zabrane igranja, ali priča je bila nešto drugačija. On je bio član Le Havrea i potpisao je za dva kluba, prvo za Watford, pa potom za Marseille. Zato je Watford podnio tužbu, ali je samo koji dan kasnije CAS suspendirao tu odluku te Marseille i sada uredno radi transfere.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. kolovoz 2022 14:27