Ivan leko

 GORAN SEBELIC Cropix
SPLIĆANI U POHODU

‘Hajduk je dobio pravog trenera, a igrači moraju shvatiti da se trebaju promijeniti, evo i kako‘

Nikica Cukrov bivši je igrač splitskog kluba, kao i njegovog prvog HNL suparnika u 2023. godini.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. siječanj 2023. 13:15

U nedjelju prvi susjed stiže Bijelima, Šibenik gostuje na Poljudu, a Nikica Cukrov odličan je poznavatelj prilika s obje strane. Bivši igrač Hajduka koji aktivno djeluje s veteranima Bijelih, a ujedno je i stanovnik Šibenika. Gledajući prema nedjeljnom dvoboju Cukrov ne dvoji oko uloge favorita.

- Hajduk je apsolutni favorit, tu nema spora! Šibenik se još ništa značajnije nije pojačao osim što je doveo dva igrača na posudbu. Istina, nije se ni Hajduk pojačao, ali ima daleko snažniju momčad. Neusporedivo jaču, stoga sve osim pobjede Hajduka bilo bi veliko iznenađenje - kazao je Cukrov.

Lakše je od početka

Kako ste doživjeli novog trenera Ivana Leku? U tom segmentu Hajduk je napravio najveću promjenu.

- Dobio je Hajduk pravog trenera kojeg je godinama tražio. Ali, bez novih igrača teško će napraviti rezultat koji od njega svi očekuju, a to je prestanak dominacije Dinama. Treba Leki dati vremena da igrači uhvate njegov ritam rada i jasno, da dovede pojačanja po svom izboru.

Promijenio je Leko način rada, podigao intenzitet igre, izmijenio sustav u 3-5-2.

- Hoće igrati moderno, što je potpuno jasno, jer ako želite biti u Europi, onda je jasno da se morate prilagoditi takvim zahtjevima. Međutim, nije lako u ligi držati ozbiljnost i intenzitet protiv ekipe koja nema tu razinu igre. Želim reći da se protiv slabijih momčadi može igrati i s manjim intenzitetom, ali u Europi si prisiljen drukčije igrati. Promjena razmišljanja igrača u njihovim glavama je najvažnija. Moraju prihvatiti trenerove ideje i onda će sve sjesti na svoje mjesto.

image

Leko je promijenio sustav igre Hajduka

TOM DUBRAVEC Cropix

Međutim, pitanje je koliko je teško promijeniti način razmišljanja u dva tjedna?

- Nemoguće je u tako kratkom razdoblju promijeniti sustav razmišljanja. Ima dosta informacija, jer lakše bi bilo naučiti nekoga tko ništa ne zna nego nekoga tko je naučio nešto drukčije raditi. To vam je kao da kuću gradite od početka ili renovirate. Uvijek je lakše od početka, zato djeca najlakše upijaju nova znanja. U svakom slučaju treba dati Leki i igračima povjerenje i podršku, međutim primarno igrači moraju shvatiti da su glavni faktor koji se mora mijenjati.

Gledajući iz kuta Hajduka i novog trenera, koliko je zahtjevna šampionska ambicija u trenutku kada Dinamo ima plus šest i utakmicu manje pred početak drugog dijela?

- Sve je to istina, ali uvijek je ključ cijele priče u glavama. Morate podnijeti težinu odigravanja derbija, to je najvažnije. Ali nije jedino. Moraš imati u glavi onu poruku “idemo u Koprivnicu dobiti utakmicu”. Bez tog pobjedničkog garda nema ništa. Znači, ja sam bolji, ja ću dobiti. Stalno moraš tako razmišljati. Ne samo u glavi, nego i na terenu.

Motivirani Šibenik

Znači, minus s ljestvice moraju Bijeli izbiti iz svojih glava.

- Ne može se drukčije. Idu utakmicu po utakmicu i ako zasluže igrom dobit će i bodove u seriji. Presudno je pitanje tko će manje griješiti, tu će se rješavati prvenstvo. U tom ratu živaca pobjednik nosi sve. Velike stvari možeš napraviti samo na strpljenje, izdržljivost i pamet. Na “bum, bum” možeš dobiti jednu utakmicu, ali s dobrom igrom, čak i ako nisi dobio dvije, dobit ćeš sljedećih osam. Jer, imaš igru koja to jamči.

Hajduk u borbi za naslov, a s druge strane Šibenik čeka bitka za opstanak.

- Dobili smo novog vlasnika, čovjeka s iskustvom koji ima dva kluba u svom portfelju, u Njemačkoj i Austriji. Međutim, morat će neke stvari promijeniti, izabrati ljude od povjerenja, ali morat će i uložiti., Bez uloga nema napretka. Mora dovesti igrače za najviši rang. Nije jednostavno, dapače, teško je angažirati igrače koji su jeftini, a kvalitetni. Za to treba imati opservaciju, treba imati posloženu skautsku strukturu unutar kluba da bi prvi imao igrača kojeg drugi nisu vidjeli.

Kakav Šibenik očekujete u nedjelju na Poljudu? Motiviran protiv jakog protivnika ili ipak u mislima prema susretima u kojima će lakše dolaziti do bodova?

- Motivirani Šibenik očekujem bez obzira na razliku u kvaliteti. U glavama igrača svatko bi se htio pokazati protiv najjačega, protiv Hajduka. Ima više medija, agenti gledaju. Dobro je da se hoće nadmetati, da izvuku iskustvo iz tih utakmica. Davno je rekao šjor Biće Mladinić “nema ti koristi igrati protiv nekoga koga ćeš dobiti 7:0, bolje ti je protiv nekog izgubiti pa ćeš nešto naučiti”. Uvijek se druži s boljima, tako je govorio Biće Mladinić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:00