David Čolina

 VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
EKSPLODIRAO JE

Hajdukov junak iz sjene na Rujevici je očarao sve! Već ovog ljeta na Poljudu bi mogli dobro zaraditi...

U Dinamu je igrao 10 godina, otišao je za milijun eura, a sad trljaju ruke i u Hajduku.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. svibanj 2022. 21:44

Marko Livaja je ponovno u fokusu javnosti, njegovi zgodici trasirali su Hajduku put ka pobjedi na Rujevici. Ali, nije Livaja sam, nogomet je kolektivna igra. U sjeni pogodaka velikog golgetera ostao je David Čolina, jedan od najboljih pojedinaca u riječkoj pobjedi. Igrač koji posljednjih tjedana plijeni pozornost na svim razinama. Od stručnjaka do navijača. Svima je Čolina tema jer igra sve bolje, ali više nije klasični lijevi bek. Nije u ulozi u kojoj smo ga naviknuli gledati...

- Više je pozornosti privukao Čolina u nekoliko posljednjih utakmica, nego cijele sezone do sredine travnja - kazao nam je odmah nakon utakmice u Rijeci iskusni strateg Ivan Pudar.

Zašto je Čolina odjednom postao tako zanimljiv? Prije svega zbog igre jer očito je da mu je Dambrauskas pronašao pravo mjesto. Jedini igrač koji je promijenio svoju startnu poziciju ove sezone kod Dambrauskasa je premješten liniju naprijed. Od lijevog beka, što je igrao do angažmana Melnjaka, premetnuo se u jako interesantnog veznjaka.

Osječaj za suradnju

Prvu priliku je dobio na desnom veznom u Koprivnici.

- Počeo je u sredini u formaciji 4-3-3, a potom je prešao na krilo - objasnio je Dambrauskas svoju viziju.

Gdje je završio u Koprivnici, tu je nastavio u Rijeci. Čolina se pokazao kao kvalitetno rješenje u ofenzivnoj liniji jer ima osjećaj za prostor, a ima i brzinu ulaska. Pored svega, posjeduje i onaj nogometni instinkt, ima osjećaj za suradnju kroz zadnje dodavanje. Na Rujevici je bio konstantna napast za riječku zadnju liniju, mudro je koristio izvlačenje Livaje na povučenu poziciju lijevog boka, čime se i Čolini otvaralo više prostora ispred “desetke” Bijelih. Evidentno je da se Čolina bolje snalazi kao vezni nego bek.

image

David Čolina

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U Hajduk je stigao u ljeto 2019. nakon što se iz Monaca vratio u HNL. Samo godinu dana proveo je u Kneževini nakon što je 10 godina bio igrač Dinama. U ljeto 2018. godine u Maksimiru su bili presretni s transferom.

- Dinamo za više od milijun eura prodao lijevog beka bez nastupa za prvu momčad!

Zagrebačke ambicije

Naslovi su jasno opisivali ambicije Modrih glede karijere tada 18-godišnjeg beka. U kadetima perspektiva na koju se isplatilo staviti novce, ali koju godinu poslije u Dinamu su se zadovoljili s 1,3 milijuna odštete. Čolina je probao godinu dana u Monte Carlu, ali već sljedeće ljeto je igrao za Hajduk u poljudskom derbiju protiv Dinama.

Kod Burića je bio standardni lijevi bek, kod Tudora je nešto manje igrao na lijevom bočnom u formaciji 3-5-2, dok je kod Gustafssona počeo mijenjati i desnog beka. Prošle jeseni u Šibeniku je zaigrao umjesto Lovrencsicsa, postao je rješenje za sve obrambene pozicije, ali naposljetku se ispostavilo da mu zadnja linija uopće nije suđena.

Nakon gotovo pune tri sezone gdje je redom igrao na bekovskoj poziciji, Čolina se premetnuo u zanimljivog veznjaka. Ono je što je u Koprivnici krajem travnja izgledalo kao eksperiment koji živi jednu utakmicu, polako se počelo pretvarati u standardnost. Jer, premda Čolina najviše iskustva ima u ulozi beka, jasno je da je učinkovitije za momčad koristiti njegove ofenzivne sklonosti nego od njega pokušavati napraviti beka. Što bi rekli stručnjaci iz prošlih vremena, bolje napraviti pravo krilo nego polovičnog beka. Upravo se takvim pokazao i Čolina. Igrač koji je ovog proljeća napravio najveći pomak...

Odjek s tržišta

Zato ide i konstatacija za kraj. Zadnja, ali ne i najmanje važna. David Čolina trebao bi ovog ljeta biti jedan od najzanimljivijih eksponata Bijelih na europskom mercatu. Polivalentni ljevak koji u srpnju tek puni 22 godine bit će interesantan mnogim klubovima. Posebno zbog činjenice što je kompletirao lepezu raznovrsnosti. U Hajduk je prije tri godine došao kao lijevi bek, ali ovog ljeta bi mogao u prodaju kao ofenzivni vezni. Jasno, može pritom igrati i na lijevom beku, ali puno je korisniji kada igra bliže napadu. Stvara višak, ima odličnu kontrolu lopte i opasnu povratnu, kojom kreira prevagu na travnjaku. Bit će stoga zanimljivo pratiti kako će odigrati do kraja sezone. Tri su važne utakmice na rasporedu, a Čolina raste u formi. Puno bolji po dojmu, nego statistici koja kaže kako je u 29 prvenstvenih nastupa upisao jednu asistenciju. Ali, zato je i premješten u ofenzivnu liniju, dok Melnjak drži poziciju lijevog beka. Uostalom, odjek s tržišta jasno će ovog ljeta pokazati koliko je zaista napredovao Čolina. S Hajdukom ima ugovor još godinu dana, dakle, ovog ljeta ide nova obveza ili se strpljivo čeka ponuda. Kako trenutno igra, Čolina u obje opcije može mirno čekati. I nastaviti s izdanjima poput onog iz prošle nedjelje s Rujevice.

ČOLINA ZA HAJDUK

Nastupa 89

Minuta 6181

Startova 67

Golova 2

Asistencija 3

Žutih kartona 2

Crvenih kartona 1

21 godinu ima polivalentni mladić rođen u Zagrebu

1,5 milijuna eura vrijednost je Čoline prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 14:18