Dino Mikanovic i Daro Melnjak

 VOJKO BASIC Cropix
UBOJITI BEK

Izašao je iz okvira stereotipa, on je najbolji strijelac Hajduka na svojoj poziciji u zadnjih 10 godina

Daleko je ovaj učinak od najboljeg ostvarenja kojeg Melnjak bilježi u sezoni 2018./19.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. ožujak 2022. 22:43

Kada smo zadnji put svjedočili situaciji da bek Hajduka zabije tri pogotka kroz Kup i prvenstvo u jednoj sezoni? U recentnoj povijesti, u zadnjih deset sezona, uključujući i aktualnu, nismo imali takav učinak.

Dario Melnjak je u Hajduk došao krajem rujna, u trenutku kada je Hajduk već odavno napustio europsko natjecanje, a pritom je već započeo s Kupom, odigravši premijeru u Biogradu. Melnjak je debitirao upravo protiv Lokomotive i od tada je ukupno upisao 22 nastupa s tri pogotka u službenim utakmicama. Primjerice, dva beka koja su obilježila posljednje desetljeće na desnoj strani, Avdija Vršajević i Josip Juranović, rijetko su se upisivali u strijelce. Vršajević je u 97 službenih nastupa stigao do ukupno pet pogodaka, a Juranović ima 165 nastupa uz tri pogotka. Obojica su stekli i status reprezentativca, Vršajević je s BiH zaigrao na Svjetskom u Brazilu, a Juranović s Vatrenima na prošlogodišnjem Euru. Jasno je da zgodici nisu njihov primarni zadatak, ali nisu ni Melnjakov, pa je triput tijekom ožujka tresao suparničke mreže izašavši iz okvira stereotipa o beku kojem je asistencija maksimum ofenzivnog ostvarenja.

image

Melnjak je do sada postigao tri gola za Hajduk

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Analizirajući napadački učinak bekova Bijelih s obje strane, limit je u tih deset sezona bio dva pogotka u nacionalnim natjecanjima. Toliko su, primjerice, uspjeli potpisati Vršajević, Stojanović, Fomitschow, A. Milić, Tudor, Juranović i David Čolina prošle sezone. Dva pogotka Čoline u prošlogodišnjem prvenstvu najbolji je učinak jednog lijevog beka Hajduka u HNL-u još od Tonćija Kukoča iz sezone 2011./12. kada je također postigao dva pogotka u prvenstvu. Ali, opet ćemo se vratiti na početak, nijedan bek nije u zadnjih deset sezona kroz prvenstvo i Kup došao do tri pogotka kao što je to uspjelo Melnjaku. Dva Gorici za ulazak u finale Kupa, te zgoditak Lokomotivi prošle subote, učinak je 29-godišnjeg lijevog beka Bijelih. U 22 nastupa ima tri zgoditka, ali i tri asistencije ove sezone.

Međutim, daleko je taj učinak od najboljeg ostvarenja kojeg Melnjak kombinirano bilježi u dresu Domžala i Rizespora u sezoni 2018./19. Za Domžale je odigrao te sezone 18 prvenstvenih i četiri europske utakmice u kojima je ukupno postigao šest zgoditaka. U zimskom mercatu je prešao u Rizespor, gdje je nastavio s visokom razinom golgeterske forme potpisavši još četiri zgoditka u turskoj Superligi. Ukupno je imao deset zgoditaka i pet asistencija kroz 41 utakmicu te sezone kada je stigao i do dresa Vatrenih. Dakle, s obzirom kako je krenuo i shodno učinku iz proteklih sezona, ima Melnjak još prostora za napredak u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:09