Navijači Hajduka se nadaju velikom slavlju na kraju sezone

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
KAKO DO NASLOVA?

Kako Hajduk može do titule? Na odmet nije ni pomoć ‘sa strane‘, dvije su titule stigle upravo ovim modelom

Hajduk na putu prema naslovu treba i inspiraciju klubova s dna.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. ožujak 2022. 20:58

Remi Gorice u Gradskom vrtu, te senzacionalna pobjeda Hrvatskog dragovoljca u Kranjčevićevoj protiv Rijeke, u iščekivanju Lokomotive vratili su optimizam na Poljud.

Kalkuliralo se puno kroz tjedan, računalo se kako Bijeli mogu stići do titule, ali jedno je jasno - zaostatak za vodećim trojcem hvatat će se u dvobojima Bijelih, ali neće biti naodmet ni pomoć sa strane. Kada kažemo pomoć sa strane, sintagma označava upravo nedjelje poput one iz 13. ožujka. Jer, Bijeli su u dva navrata upravo tim putem stizali do naslova. Dvije su titule “procesuirane” upravo tim modelom.

U proljeće 1995. Hajduk je hvatao zaostatak od šest bodova iza Dinama. Bijeli su “živnuli” nakon remija u Belišću. Sedam kola prije kraja prvenstva imali su Dinamo na Poljudu, ali i veliki minus od šest bodova koji se nije mogao dostići isključivo pobjedom u derbiju. Međutim, pogriješio je Dinamo, i to na travnjaku kod momčadi koja je te sezone ispala iz lige. Na igrališta Iza vage, u Metkoviću, ostavili su dva boda.

"Cijeli stadion je navijao 'ajmo Bijeli'", davno je prepričao nekadašnji čuvar mreže Hajduka, Vatroslav Mihačić, koji je u tom dvoboju bio na vratima Neretve.

Uspjeli su Metkovci odigrati 1:1, a u sljedećem kolu je tadašnja Croatia ponudila Hajduku još jedan poklon identičnim remijem kontra Osijeka na Maksimiru. S druge strane, Hajduk je nanizao sedam pobjeda do kraja prvenstva pobijedivši pritom i Modre na Poljudu 3:1 za slavlje trećeg naslova prvaka Hrvatske.

U drugom navratu, šest godina kasnije, Hajduku je ruku pružio Varteks. Jasno, igrali su Varaždinci za sebe, ne za Bijele, ali su pobjedom protiv Dinama pomogli Hajduku. Četiri kola prije kraja Hajduk je svladao Zagreb u Kranjčevićevoj 2:0, a Dinamo je izgubio 1:3 u Varaždinu. Četiri boda viška nisu Modri uspjeli prebrisati niti pobjedom u međusobnom dvoboju na Maksimiru jer Bijeli nisu pogriješili u ogledima s Belupom, Osijekom i Varteksom, pa su te 2001. ciljem prošli s jednim bodom viška (66-65) u odnosu na Dinamo.

I treći put su se Splićani borili s Dinamom za titulu prvaka kada je ulogu “saveznika” Bijelima preuzeo Zadar. U posljednja tri kola Dinamo i Hajduk su ušli poravnati s tim da su Modri imali bolji međusobni omjer, ali gostovanje u Stanovima pokazalo se kobnim za momčad Nikole Jurčevića. Hajduk je te svibanjske subote pobijedio Rijeku, a Dinamo je, kao i 1995., ponovno odigrao 1:1. U Zadru su Modri izgubili titulu jer u posljednja dva kola Hajduk je osvojio Osijek (1:0) i naposljetku dobio Varteks (2:0) za peti naslov prvaka.

Je li recept primjenjiv i ove sezone? Nikad neizvjesniji HNL nudi prigodu svima, stoga nema razloga ne vjerovati kako bi i aktualno prvenstvo mogli rješavati klubovi iz donjeg dijela.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:50