Ivan Bilić, Nikola Kalinić

 FOTO: Cropix, Profimedia/ ILUSTRACIJA: SN
SVE MANJE VREMENA

Kalinić ima novu metu. Hajduk bi mogao oteti trenera rivalu iz HNL-a, ali nije jedini koji se spominje

Bijeli se nakon odustajanja Ivana Jurića okreću drugim opcijama
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. lipanj 2024. 12:03

Što će Nikola Kalinić poduzeti nakon što je šokantno ostao bez Ivana Jurića? Tri njegova izbora (Sousa, Gattuso i Jurić) su prošlost, kako izabrati novog kandidata? Teško već sada može imati novi izbor, jer je proteklih pet dana bio uvjeren da u Juriću ima sve što je tražio. A i izbor mogućih trenera jako mu je skučen.

Je li to poljski trener Marek Papszun? Kalinić je s njim razgovarao, ali se nakon toga okrenuo drugim opcijama. Papszun je u međuvremenu sjeo na klupu Rakowa, premda iz Poljske dolaze informacije kako ima mogućnost otići u neki inozemni klub kad god poželi. Papszun ipak ne zvuči kao realan izbor, jer Kalinića se očito nije dojmio, a i pitanje je bi li Poljak bio spreman Rakowu napraviti ono što je Jurić napravio Hajduku? Papszun je Rakow vodio punih sedam godina...

Turski trener Tuncay Şanlı također se prije 10-ak dana povezivao s Hajdukom. Međutim, Kalinić se s njim nije ni našao, što sugerira da ga nije doživio kao trenera koji bi mogao uspješno voditi Bijele. Možda su sada Sanlijeve akcije narasle, premda i to ne zvuči odveć realno.

Prije dan, dva u kuloarima je krenula priča o tome da je Hajduku zanimljiv Mario Carević, koji je sa Šibenikom napravio sjajan posao. Nije u pitanju samo proljetni dio prvenstva u kojem je Šibenik nanizao 14 pobjeda i izborio povratak u SuperSport HNL, nego i činjenica da je Carević ljetos u teškim okolnostima sam slagao tu momčad nakon što je stigao na Šubićevac. Carević je Hajdukovo dijete, navijači ga vole...

image

Mario Carević

NIKSA STIPANICEV Cropix

S druge strane realno bi bilo reći da Carević teško može već sada biti spreman preuzeti vruću klupu na Poljudu. Hajduk je bitno drugačiji klub od Šibenika, a i Carević je na trenerskim počecima te bi ga bila šteta "potrošiti" u Hajduku.

Na domaćoj sceni od slobodnih trenera najviše strši ime Zorana Zekića, iskusnog trenera koji je proljetos u Osijeku napravio puno dobrih stvari, izborio Europu, pa iznenađujuće ostao bez posla, jer je sportski direktor Boto želio "svog" trenera na klupi. Zekić ima dobre reference, ali činjenica je da ga na Poljudu posljednjih tjedana nitko nije spominjao. Kao ni eventualno neke druge trenere iz Hrvatske.

Možda najzanimljivije domaće ime je - Silvijo Čabraja. Treneru Lokomotive je istekao ugovor, na Kajzerici su najavili da će potpisati novi, ali to se još nije dogodilo. Čabraja je u prethodne tri sezone u Lokomotivi napravio izvrstan posao, imao je odličnu igru te razvio niz mladih igrača. Čabraja je trenerski na tragu Ivana Jurića, što se Nikoli Kaliniću očito dopada.

image

Silvijo Čabraja

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Od trenera koje ima u svom dvorištu, najviše bi šansi trebao imati Goran Sablić, kojeg je predsjednik Bilić odmah po dolasku imenovao novim šefom Akademije. Sablić je radio trenerski posao u nekoliko klubova, tako da ima iskustva. Nije li bolje pružiti šansu Sabliću, nego "glavinjati" po Europi?

U inozemstvu neupitno postoji niska trenera koji bi odmah došli na Poljud, samo što je među njima teško pronaći nekoga tko bi mogao uvjeriti Nikolu Kalinića da je baš on taj.

A Kalinić je vrlo pametno procijenio da bi bio na lošem tragu ako bi išao dovesti trenera koji ga sam nije uvjerio da ima sposobnost napraviti dobre stvari u klubu poput Hajduka. S druge strane, Kalinić više nema vremena, jer Hajduk do kraja tjedna jednostavno mora imenovati novog trener. Pripreme bi trebale krenuti u srijedu, 19. lipnja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. lipanj 2024 12:04