VLADO KOS Cropix
ZADOVOLJSTVO NA POLJUDU

Ključan potez Ivana Leke: Jedna je promjena Hajduku donijela stabilnu igru, taj igrač sad mu je daleko korisniji

Trener Hajduka Leko bio je prezadovoljan jer je u svlačionici napokon zatekao radosne, nasmijane igrače
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 13. ožujak 2023. 14:40

Hajduk je poslije pobjede u četvrtfinalu kupa još jednom, sada za bodove, doslovno otresao Osijek, momčad s kojom su splitski "bijeli" u pravilu teško prolazili. Eto, u zadnjih deset sezona Hajduk je svega tri puta pobijedio u Gradskom vrtu na 16 odigranih utakmica. Kada se uzme u obzir da su se u desetak dana dogodile dvije pobjede Hajduka nad Osijekom u gostima, onda je to toliko raritetno da se treba vratiti čak 20 godina, u sezonu 2003./04., kada su Splićani također dva puta slavili u gostima. Na Poljudu su svi, ponajprije trener Ivan Leko sa svojim igračima, prezadovoljni tim pobjedama, tako da su ohrabreni za nastavak sezone, ali je ipak nepobitna činjenica da je Osijek u oba nadmetanja djelovao nemoćno.

Zanimljivo je da je statistika totalno varljiva, tako da bi u pojedinim slučajevima te podatke trebalo zanemariti. Jer, što znači činjenica o posjedu lopte u prvom poluvremenu u korist Osijeka 59:41 posto, odnosno podatci o točnim dodavanjima (197 ili 86 posto domaći, 112 ili 71 posto gosti), kad je Hajduk na superioran način poveo s 2:0?

Trener Hajduka Leko bio je prezadovoljan jer je u svlačionici napokon zatekao radosne, nasmijane igrače, a posebno zato što je francuski Marokanac Yassine Benrahou kao starter prvi put u početnih 11 ostvario vrlo dobru partituru. No, ipak je prerano vjerovati da je Benrahou, kao "desetka", rješenje za Lekine probleme. Jer je u posljednje vrijeme bilo takvih došljaka koji su znali bljesnuti, oduševiti, a onda bi se pretvorili u prosječne figure, praktički u teret igračkog kadra. Najbolji primjer je Nigerijac Samuel Eduok, koji je zablistao po dolasku u Hajduk, u prve tri utakmica postigao je tri gola, euforično je najavio da će ih do kraja prvenstva zabiti 30, dogurao je do 11, pa nestao…

image

Filip Krovinović i Ivan Leko

BORIS KOVACEV Cropix

Potez trenera Leke da Filipa Krovinovića vrati na poziciju defenzivnog veznog pokazao se ključnim za stabilnu igru Hajduka. Tako je dobio zaista agilnog, pokretljivog, neumornog znalca, daleko korisnijeg nego kad je Filip imao naglašenu ofenzivnu ulogu, a ostavljao je dojam leptira u napadu, s "mali milijun" dodavanja po strani, unatrag, korak naprijed, dva nazad, s dugim iščekivanjima da postigne gol. Također se u Osijeku potvrdio kao lijevi bočni Dario Melnjak, i to ne samo zbog gola kojim je potvrđena pobjeda, već zbog njegova ustrajnog djelovanja po boku.

Melnjak je na posljednjim utakmicama ostavljao neuvjerljiv dojam zbog selidbi (stoper, lijevi bek), rekao je:

- Jako važno je da prvi put na devet utakmica nismo primili gol, ostali smo čiste mreže, tako da računam kako ćemo s još više samopouzdanja nastaviti. Moramo se potvrđivati, i to već protiv Slaven Belupa na Poljudu.

Sada se u taboru Hajduka s najvećom pozornošću iščekuje nastup juniorske momčadi u četvrtfinalu Lige prvaka protiv vršnjaka Borussije u srijedu u Dortmundu jer će se u slučaju uspjeha plasirati na "final four" u Lyonu. Stoga je logičan potez da su treneru Marijanu Budimiru na raspolaganju i Rokas Pukštaš i Marko Capan, uz juniore Niku Đolongu i Roka Brajkovića, koji su angažirani s prvom momčadi. Šteta što je ozlijeđen Dominik Prpić, a kažnjen Luka Vušković jer bi s njima u sastavu juniori "bijelih" bili još moćniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:57