Pletikosa i Leko su dobri prijatelji

 TOM DUBRAVEC/Cropix
NA POLJUDU BEZ REAKCIJE

Leko zbog prijateljstva na velikoj kušnji: U igri je odlazak iz Hajduka, konkurencija mu je drugi Hrvat?

Liga prvaka i financije izazov su za trenera Hajduka, interes Šahtara treba shvatiti ozbiljno
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. listopad 2023. 19:25

Hajdukov trener Ivan Leko želja je Šahtara, može se reći precizno i Darija Srne, sportskog direktora ovog trofejnog kluba, koji je privremeno preuzeo klupu ukrajinskog velikana.

Vijest je protresla bijele navijačke redove, postavilo se odmah logično pitanje hoće li Leko preseliti s Poljuda među Rudare?

Konkretnog odgovora zasad nema, Leko vodi treninge Bijelih, a ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2025. godine. Dapače, nema ni naznake promjena, niti je stigla obavijest o razgovoru Leke i predsjednika Jakobušića na temu Šahtara.

Međutim, informaciju da je Šahtar zainteresiran za Leku ipak treba ozbiljno shvatiti. Ne znači da će se ponuda realizirati, međutim, jasno je da postoji interes. Kao što je jasno da je Ivan Leko taj koji će odlučiti o svojoj trenerski budućnosti jer Šahtar je zacijelo izazov koji nudi velike mogućnosti.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Posljednji rezultati Hajduka sigurno su zabrinuli Leku. Moguće je da su poljuljali i njegovo samopouzdanje, vjeru da će s Bijelima napraviti povijesni rezultat, a to je u ovom trenutku jedino povratak naslova državnog prvaka na Poljud. S jedne strane Leko ima golemu ambiciju napraviti ono o čemu navijači snivaju već devetnaestu sezonu, a s druge ima izazov Lige prvaka i neusporedivo bolje financijske uvjete.

Nije za zanemariti

Sve je hipotetički postavljeno jer nema potvrde da Leko ispred sebe ima konkretnu ponudu s uvjetima preuzimanja momčadi Šahtara, ali čim se info pojavio u ozbiljnom medijskom prostoru ne treba ga nikako zanemariti.

Uz to, treba imati na umu kako u cijeloj priči postoji i veliko prijateljstvo Leke i Pletikose, nekadašnjeg čuvara mreže Šahtara. Aktualni tehnički direktor reprezentacije Hrvatske čovjek je vrlo blizak Leki, dok ga sa Šahtarom vežu godine provedene u tom klubu. Zajedno sa Srnom, da ne zaboravimo.

Stoga nije nemoguće da se iz tog trokuta dugogodišnjih poznanstava i dobrih međusobnih odnosa kreira suradnja s Lekom u ulozi trenera nogometaša uglednog Šahtara.

Opcija selidbe Leke u Ukrajinu definitivno postoji, premda u takav rasplet danas malotko vjeruje, ali već smo u recentnoj povijesti Hajduka svjedočili odlascima Tudora u Juventus, Reje u Lazio i Balakova u Kaiserslautern. Sva tri trenera nisu odoljela izazovu velikih klubova, zato ni ponudu za Leku ne treba shvatiti kao “jednu vijest sa interneta”. Možda za koji dan bude “bura u čaši vode”, ali do tada nedvojbeno treba opciju razmotriti.

Zahtjevna zadaća

Vrijeme će definitivno ponuditi brzi konačni odgovor koji Leko sigurno i danas zna. Hoće li ostati u Hajduku i boriti se za povijesni rezultat ili će možda procijeniti da je Šahtar puno veći izazov s manje rizika?

Dvojba je legitimna, s nadasve zanimljivim odgovorom. Razvidne su pritom i posljedice raspleta jer ukoliko ostane u Hajduku dodatno će odbijanjem ukrajinske ponude učvrstiti svoju poziciju na Poljudu.

U suprotnom, Hajduk će staviti u probleme potrage za novim stručnjakom, a takvog trenutno nema na vidiku. Jer, Lekinim angažmanom ne može se predsjednik Lukša Jakobušić više vraćati stepenicu niže. Mora vrlo ambicioznom poljudskom klubu priskrbiti klasu s iskustvom i imenom, a to sasvim sigurno nije jednostavna zadaća sredinom listopada.

Šahtar neće žuriti s izborom, uz Leko kandidat je i Tudor

Nogometna Ukrajina je na nogama, Šahtar traži trenera. Jedan od kandidata je Ivan Leko, strateg Hajduka, ali sportski novinar, specijalist za nogometne komentare, Volodymyr Zverev, smatra da će tek za zimske pripreme Rudari imenovati novog trenera.

- U medijima se dosta pisalo o Leki, no ima i drugih kandidata, među njima se navodio i Igor Tudor. Ali nekako držim da je Tudor nakon Marseillea prevelik zalogaj za Šahtar - kazao je Zverev i naglasio:

- Moja je procjena da će Šahtar tek na kraju polusezone uzeti novog trenera. Da neće žuriti u izboru, pa će tako Srna biti trener do kraja ovog dijela sezone.

Ukrajinski kolega Zverev objasnio je koji su ciljevi Šahtara do kraja jeseni.

- U Ligi prvaka s pobjedom nad Antwerpenom u dobroj je situaciji Šahtar da uzme treće mjesto. Ne bih govorio o većem dosegu jer Barcelona i Porto su ipak puno jači suparnici. Zato je do kraja jeseni najvažnija utakmica s Antwerpenom. U prvenstvu zaostaju dva boda za vodećim, imaju i utakmicu manje, ali previše je bodova izgubljeno. Nije Šahtar navikao na takve rezultate i zato je jasno da se traži puno više u nacionalnom prvenstvu gdje je jedini cilj biti prvi.

Jasno je stoga što čeka Srnu u sljedeća dva mjeseca, a za početak će u srijedu izabrati suradnike koji će mu asistirati u debitantskom poslu na klupi Rudara.

Nizozemca je otkaz ostavio u potpunom čudu

Ambicije Šahtara sredinom listopada su podjednako podijeljene na domaće prvenstvo i Ligu prvaka. Nizozemcu Patricku van Leewenu presudio je poraz od Vorskle posljednje nedjelje u rujnu. Vodio je nakon toga i utakmicu Lige prvaka, pobijedio u Antwerpenu, međutim, bilo je jasno da će doći do smjene jer je nezadovoljstvo bilo preveliko.

Ukrajinski mediji su navodili da je 54-godišnji Nizozemac izgubio svlačionicu, da je ostao bez kvalitetne relacije s većinom igrača. Stoga je u ponedjeljak dobio otkaz, koji ga je ostavio pomalo u čudu s obzirom na to da je odluka stigla u prvenstvenoj stanci, ali takav je trenerski život. Pun šokova i iznenađenja. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:22