DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix
BLJEDILO NAJVEĆE ZVIJEZDE

Livaja je u Puli bio - neprimjetan! Postavlja se legitimno pitanje: Odgovara li mu uopće Lekin stil?

Najslabije izdanje Hajdukovog najboljeg nogometaša u ogledima s Istrom otvara niz pitanja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 31. siječanj 2023. 07:06

Do sada je bio glavna napast za obranu Istre 1961. U nedjelju je bio statist, praktično bez učinka, odnosno, bez utjecaja na tijekove igre. Marko Livaja je odličan igrač, za hrvatske prilike neprijeporno onaj koji ima ogroman utjecaj na igru. U tom smislu se kroz dvije godine liderske uloge u dresu Bijelih nametnulo da Hajduk ne može funkcionirati bez Livaje. Brojke idu u tom smislu i djeluju frapantno. Od 86 utakmica otkako se Livaja vratio u Hajduk (veljača 2021.) izostao je samo šest utakmica. U tih 80 nastupa postigao je 51 pogodak uz 23 asistencije, odigravši u prosjeku 87 minuta! U šest nastupa bez Livaje spitska je momčad ispala s Tobolom u Europi, izgubila od Dinama (0:2), Šibenika (0:2), a sa Slavenom Belupom (0:0) i Lokomotivom (2:2) je remizirala. Jedina pobjeda (4:1) ostvarena bez Livaje jest ona s trećeligašem Tehničarom.

Te brojke ukazuju na najvišu razinu ovisnosti momčadi od jednog igrača. Što nikako nije dobar znak za momčad, a dugoročno niti za igrača jer nitko ne može sam držati stalno na svojim leđima sudbinu. Marko Livaja je bio i dio reprezentacije u Kataru. Svi igrači koji su mjesec dana proveli na Mundijalu osjećaju teret tog drila, pa se to reflektira i na formu. Pogotovo je teško zbog visokih očekivanja Livaji, upravo zbog tog statusa u Hajdukovoj momčadi.

U Puli je taj nogometni majstor bio je neprimjetan. No, uza sve terete napora, forme i slično prije spomenuto, nama se doima kako Livajino sivo izdanje nije isključiva posljedica navedenih faktora. Prije se čini da je izostanak njegova utjecaja na igru prouzročen, možda je bolje kazati potenciran načinom igre Hajduka.

Nije to isključivost sada jer Livaja je imao i prije Ivana Leke neke utakmice u kojima nije bio učinkovit, kao i momčad, ali bi pogoci ili asistencije pokrili njihovo slabije izdanje. Isto tako bilo je utakmica u kojima Livaja nije bio strijelac-asistent, ali je u igri bio tehnički-taktički prijeloman igrač. Kad se analizira Pula, za sada djeluje da nogomet visoke agresivnosti, sa stalnim dugim dijagonalama i preskakanje igre, a manjkom kombinatorike i tehničke gradnje napada, neće odgovarati klasnom tehnički nastrojenom igraču. Moguće je da nas kroz vrijeme prilagodbe igri koju forsira Leko efekti demantiraju, pa za jasnije dojmove valja još pričekati...

Ono što je sigurno, to je da u Hajduku moraju ozbiljno proraditi na tome da Livaju rasterete tolike odgovornosti za rezultatsku sudbinu momčadi. Uz taj teret postoji i dodatni emotivni pritisak kojeg živi kao neprijeporni ljubimac navijača. Livaja žudi u svakoj utakmici uzvratiti na ogromnoj privrženosti navijača učinkom koji će doprinijeti pobjedama i sreći u i oko Hajduka. Zato svaki neuspjeh troši dodatnu mu energiju. S obzirom na sve spomenute faktore, njegov učinak u dvije godine u Hajduku je zbilja senzacionalan i još vrjednijeg odjeka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:08