VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
ZASLUŽIO PRILIKU

Nitko ne zna hoće li biti pojačanje za Hajduk, ali njegovo dovođenje jasno otkriva planove na Poljudu

Pokaže li se Grgić kao igrač dostojan Hajduka, Dambrauskasova bi momčad mogla jako profitirati
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. siječanj 2022. 10:57

Hajduk u prvih 15 dana priprema nije doživio nekakve bitnije promjene. Nije otišao nitko s ozbiljnijim statusom u momčadi - Diamantakosov odlazak na posudbu sve je obradovao - a stigao je tek Lukas Grgić (26), hrvatskoj nogometnoj javnosti potpuno nepoznati defenzivni veznjak iz austrijskog LASK-a. I kako stvari sada stoje, lako bi se moglo dogoditi da rubrika “odlazak važnijih igrača” ostane prazna, a da na Poljud pristignu barem dva nova igrača, od kojih bi jedan trebao biti već duže vrijeme najavljivani Nikola Kalinić.

Tko uz Mađara?

Pogled na roster jasno otkriva Hajdukove proljetne ambicije. Slaže se iskusna, natjecateljska momčad, koja bi trebala biti konkurentna u borbi za naslov prvaka, te u završnici Hrvatskog nogometnog kupa. Hajduk na svim pozicijama ima barem dva dokazana igrača, jedino ih na desnom beku nema. Za Lovrencsicsa u svlačionici nema zamjene, Čolina kao izraziti ljevak može to krpati, ali momčad koja želi trofeje mora imati bitno kvalitetnije rješenje. Stoga ne dvojimo da Nikoličius već duže vrijeme radi na dovođenju alternative za odličnog Mađara. Profil tog beka mogao bi biti sličan profilu Lukasa Grgića. Iskusan igrač, spreman odmah pomoći momčadi, ali i spreman sjediti na klupi.

image

Lukas Grgić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Druga strana medalje

Baš je dovođenje Lukasa Grgića potaknulo brojne razgovore među stručnjacima, ali i navijačima Hajduka. Igrač koji ima 26 godina, a stigao je uz odštetu od 100.000 eura, teško u startu može zvučati obećavajuće. K tome, stigao je iz Austrije koju - čast Red Bull Salzburgu koji je neki drugi nogometni svijet - mnogi još uvijek doživljavaju kao skijašku silu, ali ne i nogometnu. Pa kad ti dođe igrač koji je tamo igrao za “nekakav” LASK, teško će se bilo tko uzbuditi...

Malo će se pritom itko pozabaviti stvarnim pokazateljima. Ta skijaška sila jesenas je u Europi bila zastupljena s tri kluba. Salzburgom u Ligi prvaka, Rapidom u Europskoj ligi, te LASK-om u Konferencijskoj ligi. Hrvatska je u isto vrijeme vani imala samo Dinamo, koji je, doduše, u skupini bio ispred Rapida, ali je svejedno u Beču bio poražen. Mi ćemo bez problema podcijeniti LASK, iako pričamo o momčadi koja je u skupini Konferencijske lige bila uvjerljivo prva s pet pobjeda i tek jednim remijem.

Hajduk je, s druge strane, ispao od kazahstanskog Tobola, koji se nije ni približio jeseni u Europi. Mi ćemo zanemariti činjenicu da je LASK 2020. dogurao do osmine finala Europske lige i da ga je tamo zaustavio Manchester United. Zanemarit ćemo i da je taj LASK već nekoliko godina gost i na domaćim utakmicama jer će se tek za nekoliko mjeseci vratiti doma na, kako čujemo, jako lijepi novoizgrađeni stadion, na kojem se radovi upravo finiširaju. Da, LASK je jako ambiciozan, sređen i vrlo uspješan klub. Hajduk je tek na putu da postane sređen i uspješan...

Veliki profit

Naravno da sve to ne mora značiti da je Lukas Grgić pravo pojačanje za Hajduk. Njegova statistika otkriva da iza sebe ima samo 45 prvoligaških utakmica, premda mu je već 26 godina. Čolina je, primjerice, pet godina mlađi, a ima 68 utakmica, iako i on nije baš uvijek bio standardan, a nije ni sada. Stoga je jedino realno konstatirati da je premalo stručnjaka koji toliko dobro poznaju Grgića da bi mogli reći je li on doista igrač za Hajduk ili nije.

Odgovor na to pitanje donijet će tek utakmice, a do tada se možemo samo nadati da je Hajdukov skauting odradio jako dobar posao, te da je ono što su vidjeli u Grgiću doista bilo vrijedno dovođenja. S obzirom na to da je Hajduk ljetos pogodio s dovođenjem dosta igrača, Nikoličius je zaslužio povjerenje.

Međutim, Grgićev dolazak jasna je poruka da se na Poljudu stvaraju svi nužni preduvjeti kako bi se Filipa Krovinovića na proljeće što je moguće više oslobodilo obrambenih obveza kako bi se maksimalno posvetio onome što mu najbolje ide, a to je stvaranje igre i kreacija. Hajduk s Grgićem u veznom redu sad ima tri igrača - tu su još Fossati i Vuković - prvenstvo usmjerena na odrađivanje “prljavog” posla u službi momčadi, tako da doista više nema razloga Krovinovića trošiti u takvim ulogama. I pokaže li se Grgić kao igrač dostojan Hajduka, Dambrauskasova bi momčad mogla jako profitirati, ne toliko zbog Grgića, koliko zbog Krovinovića.

Također je sve izvjesnije da će Dambrauskas i na proljeće forsirati jesenskih 4-2-3-1. Barem dok se na Poljudu ne ukaže Nikola Kalinić...

Samo Gergo Lovrencsics nema adekvatnu zamjenu

Pogled na aktualni Hajdukov roster odmah otkriva kako Valdas Dambrauskas na raspolaganju ima 25 natjecateljskih igrača, koji odmah mogu u “vatru”. Ili je možda bolje reći 23 igrača jer Čuić i Eduok su ozlijeđeni i teško ćemo ih vidjeti u momčadi prije travnja...

Konstatirali smo već kako je otvorena samo pozicija pričuvnog desnog beka, premda postoji još nekoliko upitnika. Dolčeka smo, primjerice, stavili na poziciju lijevog krila jer ga je na njoj Dambrauskas koristio u ono malo minuta što mu je pružio. Premda nismo sigurni da Dolček može dati nešto više kao lijevo krilo jer on je primarno lijevi bek, a ako bi već mogao probati na krilu, onda se logičnijim čini pozicija desnog krila, na kojoj bi mu lijeva noga bila upotrebljivija. S druge strane Sahiti, kojeg smo stavili na poziciju desnog krila jer je igra u Hajduku, primarno je lijevo krilo, pa stoga Dambrauskas nema deficita ni na toj poziciji.

Ljubičić je, pak, neupitan centarfor, ali kod Dambrauskasa je odlično funkcionirao kao desno krilo. I vjerojatno će u Šibenku u prvom proljetnom kolu biti starter baš na toj poziciji.

HAJDUKOVA MOMČAD PO POZICIJAMA U AKTUALNOM TRENUTKU

GOLMANI: Kalinić, Subašić, Posavec

DESNI BEKOVI: Lovrencsics, ?

LIJEVI BEKOVI: Melnjak, Čolina

STOPERI: Elez, Katić, Simić, Dimitrov

DEFENZIVNI VEZNI: Fossati, Vuković, Grgić

VEZNI: Krovinović, Atanasov, Čalušić, Čuić

DESNA KRILA: Ljubičić, Sahiti, Kačaniklić, Eduok

LIJEVA KRILA: Biuk, Dolček

CENTARFORI: Livaja, Mlakar

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 13:50