PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
GENERALKA NA POLJUDU

Novi show Marka Livaje! Hajduk gubio na poluvremenu pa na njegov pogon preokrenuo i najavio nastavak sezone

Dovoljno upozorenje za Valdasa Dambrauskasa je loša igra njegovih pulena potkraj prvog dijela.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. siječanj 2022. 16:21

HAJDUK – VARAŽDIN 4:2 (Ljubičić 7', Livaja 56', Kačaniklić 70', Mlakar 77' / Vuk 17', Šego 27')

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 700. Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: H.Radić i Jakšić.

HAJDUK: Kalinić – Lovrencsics (od 46. Čolina), Katić (od 69. Dimitrov), Elez (od 74. Simić), Melnjak – Atanasov (od 46. Grgić), Vuković (od 69. Kačaniklić) – Krovinović (od 69. Pukstas) – Ljubičić (od 46. Mlakar), Livaja, Biuk (od 59. Dolček).

VARAŽDIN: Sentić (od 69. Zelenika) – Stolnik (od 63. Kolarić), Karabatić (od 79. Crnčec), Senić (od 90. Težak), Vuk (od 79. Mekić) – Postonjski (od 73. Belcar), Lusavec (od 85. Jagić) – Herrera (od 73. Kanceljak), Teklić (od 73. Topić), Brodić (od 79. Domjanić) – Šego (od 90. Canjuga).

Rezultatski pozitivno, ali igrom zabrinjavajuće loše u većem dijelu susreta prošla je "generalka" Bijelih četiri dana prije početka prvenstva. Hajdukovci su u nastavku preokrenuli rezultat u trenucima kada je Varaždin ostao bez snage i pritom promijenio gotovo kompletnu prvu postavu, Međutim, trebalo je vidjeti kakvu su lekciju Bijelima gosti očitali u prvom dijelu!

Osam puta su u prvih pola sata Varaždinci prošli lijevom stranom, postigli su dva pogotka, a još je Kalinić u dva navrata skidao opasne udarce gostiju. S druge strane, Hajduk je jednom zatresao mrežu Sentića i osim toga nije stvorio prigodu. Jedini ozbiljniji udarac, pored zgoditka Ljubičića, bio je pokušaj Biuka koji je odsjeo na lijevoj vratnici, ali je pomoćnik Hrvoje Radić prethodno podigao zastavicu označivši zaleđe. Hajduk je u prvom dijelu odigrao obrambenu fazu koja ne priliči prvoligašu, a kamo li momčadi koja ima šampionske ambicije. Varaždin je najčešće prolazio po lijevoj strani, ali u završnici prvog dijela gosti su pokazali umješnost i u kontrama. U dva-tri dodavanja lagano bi izašli sa svoje polovice i dolazili pred Kalinića. Izdanje Hajduka u prvih 45 minuta mora zabrinuti Dambrauskasa, jer nije u pitanju jedna dopuštena kontra ili slučajna pogreška u obrambenoj fazi. Bijeli su izgledali potpuno izgubljeno, Lovrencsics neprepoznatljivo loš, Ljubičić bez pomoći u obrani, Atanasov i Vuković propusni u sredini. Varaždin se prošetao Poljudom u prvom poluvremenu, dominirao nad Hajdukom kao rijetko koji prvoligaš. Izgledalo je kao da su zamijenjeni statusi prvoligaša i drugoligaša, u momčadima Bijelih i Narančastih.

Kanonada prema vratima Hajduka počela je u 4. minuti udarcem Brodića sa 18 metara s lijeva iskosa, no Kalinić je obranio neugodni udarac u desni donji kut.

Tri minute kasnije zabio je Hajduk za vodstvo 1:0. Na asistenciju Livaje s desne strane na pravom mjestu našao se Ljubičić pospremivši povratnu loptu sa sedam metara u mrežu posuđenog hajdukovca Sentića.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

I to je bilo sve od Hajduka u prvom poluvremenu, jer u 13. minuti je ponovno Varaždin prošao po kritičnoj desnoj strani obrane Hajduka, Vuk je uposlio Brodića koji je na sedam metara postavio nogu, ali neprecizno, iznad grede. Dvije minute potom opet je u akciji Brodić, bez bloka je šutirao sa 20 metara u dobro postavljenog Kalinića. Međutim, u 17. minuti materijalizirao je Varaždin bolju igru. Gotovo čitavu minutu opsjedali su gosti kazneni prostor Hajduka, ponovno po lijevoj strani. U konačnici je Teklić poslao povratnu, Vuković kratko odbio, točno na nogu Vuka koji je napravio dva koraka i potom ljevicom sa pet metara iskosa zakucao loptu iznad glave vratara Kalinića. Sjajan pogodak!

Ponovno se u 24. minuti okušao Brodić, ali ostao je pokušaj u bloku. Zakratko se Hajduk obranio, jer u 27. minuti vratar Sentić je poslao dugu loptu koja je preskočila neopreznog Lovrencsicsa, pobjegao mu je posuđeni hajdukovac Šego koji je ušao u kazneni prostor. Šutirao je prema vratima sa 12 metara iskosa, lopta je dotakla Katića, promijenila putanju i odsjela u bližem, desnom kutu mreže Hajduka za 1:2. Još su dvije prigode imali gosti do kraja poluvremena, u 34. minuti je spasio je Kalinić nakon udarca Teklića. Ubačaj s lijeve strane preletio je kompletnu obranu Bijelih, još jedan posuđeni hajdukovac šutirao je sa 10-ak metara, ali točno u Kalinića. Četiri minute kasnije na otvorenom šutu našao se Postonjski, no i njegov pokušaj je skinuo Kalinić.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

S obzirom na igru u prvom dijelu ne čudi da je Dambrauskas na poluvremenu u svlačionici ostavio tri najslabije karike, tri igrača desne strane Lovrencsicsa, Atanasova i Ljubičića. Sa svježim igračima čvršći i odgovorniji Hajduk natjerao je u 51. minuti i Sentića na intervenciju. Krovinović je u prostor poslao loptu za Livaju koji je izašao s desne strane pred vratara gostiju koji je uspio obraniti. Ali, nije obranio slobodni udarac Livaje u 56. minuti. Sa 23 metra Livaja je iskoristio pomicanje igrača u malobrojnom "živom zidu", snažnim udarcem pogodio je desni kut za 2:2. Rezultatski preokret kreirao je Livaja, a egzekuciju potpisao Kačaniklić pogotkom sa 12 metara u 70. minuti. Konačnih 4:2 postavio je Mlakar na asistenciju Dolčeka.

Linker
19. travanj 2024 19:43