Emir Sahiti

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NESLOMLJIVI BORAC

Od ljeta mu je cijena narasla za 150 posto: Hajdukov kapitalac na Poljud bi mogao donijeti milijune!

Preskakao je prepreke, malo tko je vjerovao u njega, ali sad s pravom može reći ‘Igrač sam za Hajduk‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2022. 14:40

Stigao je iz drugog plana, ali odličnim igrama dosegao je status nezamjenjivog prvotimca. Emir Sahiti (23) živi svoj nogometni san, ove sezone napredovao je kao nijedan igrač Hajduka. Progres je ostvario na svim razinama, klupskim, statusnim, u reprezentaciji. Baš godina iz snova. Posljednja u nizu pohvala stigla je sa Transfermarkta.

U najnovijem popisu tog prestižnog web portala specijaliziranog za tržište igrača, u ovomjesečnoj korekciji cijena otišao je još korak dalje. Prošlog ljeta pri povratku u Hajduk na TM-u je imao cijenu od 600.000 eura, ali danas je “poskupio” za 150 % došavši do gotovo nevjerojatnih 1,5 milijuna eura.

Debi kod Oreščanina

Trenutno je u Top 10 igrača Hajduka što je prije sedam-osam mjeseci bilo gotovo nezamislivo, a pritom treba dodati da se konkurencija u međuvremenu pojačala dolaskom Melnjaka, Katića, Nikole Kalinića, Ferra i Mikanovića koji su već pri realizaciji ulaznih transfera imali milijunske cijene.

Dosegao je Sahiti najvišu vrijednost u karijeri, ali tek je na početku svog nogometnog puta s 23 godine u životnom kalendaru. Međutim, jasno je da Sahiti napreduje golemim koracima, jer osim što je u Hajduku vratio ulogu standardnog prvotimca, dobio je i poziv za reprezentaciju Kosova. Ovog puta se nije mogao odzvati radi ozljede, ali za Hajduk je ipak dobra vijest da će biti spreman za derbi u Osijeku.

Za priču o usponu Emira Sahitija važno je naglasiti odakle je krenuo. Pred tri godine je debitirao za Bijele u mandatu trenera Oreščanina. Premijeru je upisao protiv Gorice u remiju na Poljudu (0:0) krajem veljače 2019. Do kraja sezone je zabilježio još tri ulaska s klupe, a sljedeće prvenstvo nestao je sa scene: - Ali nisam izgubio vjeru - objasnio je Sahiti pri povratku na Poljud.

Gotovo kompletnu sezonu je proveo izvan natjecateljskog pogona. U prvenstvu 2019./20. imao je tek dva nastupa za B momčad Bijelih kroz drugoligaško natjecanje. S 21 godinom naišao je na prvu prijelomnicu karijere. U ljeto 2020. ušao je kao anonimni igrač. Ali, nije se obeshrabrio u trenutku kada gotovo nitko nije znao za njega. Doslovno na “mala vrata” otišao je na posudbu u Šibenik uvjeren da će uspjeti.

Prvu potvrdu nesalomljivog karaktera iskazao je upravo u dvoboju s Hajdukom. Prvi prvoligaški pogodak zabio je Bijelima u listopadu 2020. za iznenađujuću pobjedu Narančastih na Poljudu (1:0). Bilo je i primjedbi zašto se veselio zgoditku s obzirom na to da je imao status posuđenog igrača Hajduka, ali nitko realan nije mogao zamjeriti igraču koji je svima htio kazati “ja sam igrač za Hajduk”.

image

Emir Sahiti

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Pozicija Kačaniklića

I nije stao na pogotku Bijelima, već je zgoditke zabijao na Maksimiru i Rujevici. U povijesti Šibenika ostat će upisan kao jedan od strijelaca za prvu pobjedu Narančastih u Maksimiru, a zatim je zabio i pogodak Rijeci u remiju na Rujevici. Prije godinu dana, u veljači 2021. bilo je jasno da se Sahiti vraća na Poljud. Otišao je tiho, ali došao je glasno, premda ga je na Poljudu čekala nova prijelomnica karijere.

Jer, nakon što je snažnim karakterom prebrodio dugu stanku, potvrdio se kroz Šibenik da je igrač za Hajduk, trebao je doći do dresa prvotimca Bijelih na mjestu koje je na kraju prošle sezone držao iskusni Alex Kačaniklić. Ali, tko se danas sjeća Kačaniklića kada Sahiti igra i lijevo i desno, u napadu i veznom redu. Ali, ne može ni Sahiti sve sam, jer Hajduk je vjerovao u mladog krilnog napadača. Sportski direktor Nikoličius dočekao je Sahitija raširenih ruku, odmah po povratku s posudbe iz Šibenika na stol mu je stavio produljenje ugovora do 2025. godine. Sahiti je objeručke prihvatio izazov.

- Dobar osjećaj je vratiti se opet doma u Hajduk. Sto posto sam motiviran i nadam se da ću pomoći momčadi, jako sam sretan. Godinu dana posudbe u Šibeniku je bilo zaista dobro za mene, odigrao sam puno utakmica i vratio se u formu - kazao je Sahiti.

Golovi Dinamu

I nije govorio tek toliko da nešto kaže u, za njega, svečanom trenutku. Jer, kroz sezonu je potvrdio da je igrač u kojeg se može uzdati Hajduk šampionskih ambicija. Mindaugas Nikoličius silno je vjerovao u Sahitija, a do statusa standardnog igrača Bijelih put mu se otvorio i preko ozljede Kačaniklića. Međutim, kako to u nogometu često biva, vrti se kolo sreće i ozljeda je dohvatila i Sahitija. U studenome se promijenio trener, a Sahiti se borio s ozljedom i shodno tome, izgubio mjesto u momčadi. U tom trenutku došao je do treće prijelomnice u karijeri. Prva je bila povratak nogometu kroz Šibenik, druga hvatanje dresa prvotimca u Hajduku, a treća nova borba za status standardnog igrača.

Premijerno se po povratku u Hajduk susreo s pogledom s klupe, ali nije Sahiti taj koji će odustati, toliko puta smo naglasili. Koristio je svaku prigodu, ponovno je zabio Dinamu na Maksimiru i može se pohvaliti da je jedan od rijetkih igrača koji je zabijao dvije godine zaredom u pobjedama na gostovanju protiv Modrih. Međutim, nova ozljeda udaljila ga je od zadnje utakmice s Osijekom, propustio je potom i kompletne pripreme, te start proljeća. Ali, što je to za Sahitija.

Bez priprema ponovno je ušao u kontinuitet nastupa, šest utakmica zaredom starter je kod Dambrauskasa nakon što je prošle jeseni tri utakmice u nizu ulazio s klupe. Ali, nema prepreka za Sahitija, energičnog krilnog igrača u sustavu 4-2-3-1, aktivnog veznjaka u 4-1-3-2. Za Sahitija nema priče može li se uklopiti s nekim od suigrača, jer svojom energijom kompatibilan je sa svima. Zato ima povjerenje trenera, pljesak navijača s tribina i cijenu koja raste na TM-u.

image

Emir Sahiti

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Zbog svega izrečenog danas nevjerojatno zvuči da je Šibenik prošle sezone imao opciju otkupa ugovora Sahitija od Hajduka za 400.000 eura. Nisu na Šubićevcu posegnuli za tom opcijom, a ovog ljeta Hajduk bi mogao zaraditi milijune na Sahitiju. Jasno, ukoliko nastavi s dosadašnjim igrama. Po svemu sudeći, Sahiti bi trebao biti Hajdukov “kapitalac” za ljetni mercato.

Igrač koji još ima prostora za napredak, ali ima i golemu želju da taj napredak ostvari. Kroz karijeru je preskakao velike prepreke, malotko je vjerovao u njega, ali danas s pravom može kazati “ja sam igrač za Hajduk”. I to ne Hajduk koji se bori za treće mjesto, nego Hajduk koji ide prema trofejima.

Treći strijelac Bijelih u HNL-u

Najbolji učinak kratke prvoligaške karijere Emir Sahiti još uvijek veže za Šibenik. Prošle sezone zabio je sedam zgoditaka u 33 nastupa za Šibenik, a tom učinku pridodao je i dvije asistencije. Ove sezone u Hajduku već ima pet golova i tri asistencije u 25 utakmica i treći je strijelac Bijelih u HNL-u iza Livaje i Mlakara. Uz dodatak da je pored Marina Ljubičića jedini igrač koji je zabijao u sva tri natjecanja. Počeo je u Kostanaju zgoditkom Tobolu, nastavio u prvenstvu i Kupu gdje se u strijelce upisao protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Ukupno je sedam zgoditaka postigao ove sezone.

Treći strijelac Bijelih u HNL-u

Najbolji učinak kratke prvoligaške karijere Emir Sahiti još uvijek veže za Šibenik. Prošle sezone zabio je sedam zgoditaka u 33 nastupa za Šibenik, a tom učinku pridodao je i dvije asistencije. Ove sezone u Hajduku već ima pet golova i tri asistencije u 25 utakmica i treći je strijelac Bijelih u HNL-u iza Livaje i Mlakara. Uz dodatak da je pored Marina Ljubičića jedini igrač koji je zabijao u sva tri natjecanja. Počeo je u Kostanaju zgoditkom Tobolu, nastavio u prvenstvu i Kupu gdje se u strijelce upisao protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Ukupno je sedam zgoditaka postigao ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. travanj 2024 14:13