TOM DUBRAVEC Cropix
ZAVRŠILE SU PRIPREME

Ovo su najjači aduti Lekinog Hajduka: Evo koje je sve promjene donio novi trener splitskoga kluba

Već je sada jasno i što će Bijelima biti potrebno za ozbiljniji rezultatski iskorak
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. siječanj 2023. 23:14

Završile su pripreme, Hajduk je odigrao četiri utakmice u kojima je upisao tri pobjede i završni remi. Rezultatski vrlo dobar učinak, ali nećemo pribjeći izlizanoj konstataciji “najbolje pripreme dosad”. Najbolje pripreme su one koje poluče najbolji rezultat u sezoni, a Hajduk već gotovo dva desetljeća na proljeće traži taj najbolji rezultat. Traži uspješni lov na titulu.

Što je novog donio Ivan Leko, trener kojeg je predsjednik Jakobušić “sanjao” od početka mandata? Još od listopada 2020. je imao Leku kao “target mana”. I nije pogriješio, to se odmah mora kazati. Leko je osvježio Hajduk, donio potrebnu novu energiju, stvorio pozitivno, borbeno ozračje. Za početak je razbudio momčad, svima postavio nove zahtjeve, ali nije se zaustavio na toj razini. No, idemo redom...

Novi je sustav, igra se s trojicom u zadnjoj liniji, s dva pokretljiva beka i veznim redom koji ne “gasi motore” svih 90 minuta. Tjelesna spremnost Lekin je najjači adut. Jasno, ne samo tjelesna superiornost veznih igrača, već cijele momčadi. Presing se igra visoko na suparničkoj polovici, od vratara od zadnje protivničke linije, svi su pod golemim pritiskom Hajdukovih napadača i veznjaka. Sedam igrača je u momčadskom presingu, ne dopušta Leko da protivnik iznese loptu.

- Moramo jako raditi na tjelesnoj spremi jer samo tako možemo napraviti razliku.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Golema potrošnja

Visoki presing traži golemu potrošnju, nosi sa sobom i veliki rizik kada protivnik probije prvu liniju jer tada stoperi ostaju na širokom prostoru. Ali, to je rizik koji se jednostavno mora prihvatiti ako se želi napraviti pomak. Hajduk je u tri pripremna susreta izgledao jako dobro, međutim, treba dodati i zadnju utakmicu u kojoj se vidjelo da najjači iz kvarteta suparnika, češko Slovacko, ipak traži još višu razinu angažmana. Trkačkog i tehničkog. Međutim, ukupno gledajući, vidljiva je velika razlika intenziteta igre kojoj teži Leko. Svaku utakmicu gleda uz aut-liniju kao da je dio ekipe na terenu. Slično kao i Tudor, prenosi energiju na svoje igrače.

Tjelesna spremnost i uigranost momčadskog visokog presinga bit će sigurno jaki aduti Lekinog Hajduka za proljeće, ali trebat će i pojačanja da bi se podigla kvaliteta izvedbe. Osim što je u Hajduk došao s jasnom slikom kako dizati momčad, isto tako je ponudio i viziju stvaranja nove momčadi. Zahtjevi su visoki na svim relacijama.

- Treba nam četiri-pet pojačanja - poručio je Leko prošlog tjedna.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Koliko će pojačanja ove zime realizirati sportski direktor Nikoličius pitanje je na koje se strpljivo čeka odgovor, ali Hajduk se mora kvalitativno podići. Posebno u zadnjoj liniji, koja će biti na velikim iskušenjima u otvorenoj igri visokog garda. Središnji stoper Borevković je dugo bio izvan kontinuiteta utakmica, a lijeva strana je potpuno nova s Melnjakom u ulozi stopera, a Sahitijem na “wing backu”. Nisu dosad bili u tim ulogama, a što je još bitnije, za Sahitija nema adekvatne iskusne alternacije. Velika potrošnja u sredini također traži kvalitetne zamjene u momčadi koja ambiciozno razmišlja o prvenstvu i Kupu, a potom i ljetnim europskim kvalifikacijama. Napad je dakako najmanji problem jer uz Livaju vratio se i Nikola Kalinić. Nije u nekadašnjoj formi s obzirom na to da se tri i pol mjeseca oporavljao od ozljede, ali Kalinić je sigurno jaki adut za proljeće zajedno s Mlakarom koji se odlično razumije u igri s Livajom.

Za realizaciju transfera vrijeme je saveznik Bijelima na kratke staze. S aktualnim kadrom, većim intenzitetom igre i Lekinom energijom s klupe, Hajduk ima sve preduvjete za kvalitetan start u sezonu. Međutim, za ozbiljniji iskorak, momčad traži igrački bonus. Pojačana trka, golema energija i pozitivno razmišljanje neće biti dovoljni za ozbiljan rezultatski iskorak.

Lekinih 11 nakon priprema:

Sentić – Awaziem, Borevković, Melnjak – Mikanović, Kalik, Grgić, Krovinović, Sahiti – Livaja, Mlakar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:59