JOSKO PONOS Cropix
KONAČNO RJEŠENJE

Počinje sanacija poljudskoga travnjaka: ‘Nije alibi, ali ne može se lopta kontrolirati po ovakvom terenu‘

Ovoga ljeta poljudski je travnjak napala bakterija, a radi se o izuzetno agresivnoj bolesti - GLS
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. rujan 2022. 07:01

Koliko li se samo tinte potrošilo na temu Hajdukova travnjaka proteklih mjesec dana, a od ponedjeljka kreće sanacija.

- Nakon prvenstvene utakmice s Istrom 1961 pristupit će se kompletnom servisu travnjaka, koji bi trebao biti gotov do prvog idućeg službenog susreta na Poljudu. Podsjetimo, novi poljudski travnjak postavljen je u srpnju prošle godine u skladu s inicijalnim dogovorom, te ugovorom koji je potpisan s Hrvatskim nogometnim savezom - ponovljeno je i jučer iz Hajduka.

Početkom rujna s Poljuda su se očitovali o problemima s travnjakom.

Duga je povijest problema s travnjakom na Poljudu jer godinama se na splitskom stadionu održavao Ultra music festival, pa se shodno tome početkom svake nove sezone mijenjala travnata podloga. U rujnu 2014. se pristupilo potpunoj obnovi, travnjak je Grad Split platio 4,5 milijuna kuna, da bi krajem listopada te iste godine Poljud stavljen u pogon. Ali, i dalje se Ultra održavala na Poljudu, pa se travnjak često mijenjao, dok nije u srpnju prošle godine postavljena nova moderna, hibridna podloga. HNS je financirao novi travnjak, činilo se da je sve riješeno u srpnju 2021. kada je u nazočnosti Marijana Kustića, tada Izvršnog direktora HNS-a, travnjak predan Hajduku na upotrebu.

- Radovi su trajali nešto više od 40 dana, a odrađeni su sukladno svim rokovima, fazama i predviđenim planovima. Bio je ovo infrastrukturni projekt od velikog značaja za klub koji će spreman, s novim reprezentativnim travnjakom, dočekati početak nove natjecateljske sezone. Zahvala ide svim radnicima i tvrtkama koje su sudjelovale u realizaciji istog kako bi se ispoštovali svi rokovi koji su postavljeni pred njih - ispisano je na službenim stranicama Hajduka prije 14,5 i pol mjeseci.

Međutim, ovog ljeta poljudski je travnjak napala bakterija. Pregledom i posebnom analizom uzoraka u specijaliziranom laboratoriju iz Njemačke potvrđeno je kako se radi o izuzetno agresivnoj i brzoširećoj bolesti pod nazivom GLS (razvoju bolesti pogoduju visoke noćne temperature i velika vlažnost). Zbog specifičnih temperaturnih uvjeta, bolest se rapidno širi na travnjacima po cijeloj Europi (Njemačka, Francuska, Španjolska…), a stigla je i do Splita. U sljedeća tri tjedna slijedi sanacija jer Hajduk igra s Varaždinom 8. listopada igra sljedeću utakmicu na Poljudu. Utakmica s Istrom bila je posljednja na staroj podlozi, koju je kritizirao i aktualni trener Mislav Karoglan.

- Neću uzeti travnjak kao alibi, ali ne može se lopta kontrolirati po ovakvom terenu - poručio je Karoglan nakon susreta s Rijekom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:28