Jan Mlakar (desno)

 ANTE CIZMIC Cropix
GOLGETER IZ SJENE

Prvi iza Livaje: Zabija kao Pippo Inzaghi, obožava sjever Hrvatske, a sada je ušao u pravu formu

Livaja je bio ključan za prolaz, ali doprinos je opet dao Jan Mlakar zabivši na trećoj utakmici u nizu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. studeni 2022. 23:36

Jan Mlakar zabio je sedmi pogodak ove sezone. Ukupno sedmi u dva natjecanja, prvenstvu i Kupu. Četiri je potpisao u HNL-u, tri u Kupu. Prošle godine je postigao isto toliko, stao je na sedam još početkom veljače. Očekivalo se više jer imao je pred sobom tri mjeseca sezone, ali do kraja više nije poentirao. Njegov golgeterski post potrajao je sve do početka rujna, dugih sedam mjeseci. A onda je krenuo, u dva mjeseca zabio je sedam zgoditaka...

Jan Mlakar jesenski je tip koji voli terene sjeverne Hrvatske. Prošle sezone je od sedam pogodaka čak šest zabio u jesenskom dijelu. Od sedam zgoditaka ove sezone, četiri je zabio izvan Poljuda. Svih pet na travnjacima sjeverne Hrvatske. Zagreb, Podravina, Bilogora... to su njegovi tereni. Ali, nema spora, Jan Mlakar je ušao u formu, za njega je prava šteta što se prvenstvo prekida zbog svjetske smotre jer forma Mlakara u uzlaznoj je putanji, zabio je tri utakmice zaredom. Baš ga je krenulo...

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Zabija kao Inzaghi

Iza Livaje drugi je strijelac kluba. U praksi bismo rekli prvi jer koliko i kako Livaja zabija, kako asistira, čovjek je ipak neka druga dimenzija. Prvi iza njega je - Mlakar. Njegovi pogoci nisu spektakularni, zabija kao Pippo Inzaghi. S dva metra, s tri metra. Ali, njegova je noga uvijek tu, njegova je glava na mjestu da spusti loptu u mrežu. U Bjelovaru se naklonio na asistenciju Livaje, protiv Lokomotive je zakucao s par metara na asist Krovinovića, a kontra Osijeka glavom je zabio na ubačaj Sahitija.

Slovenski web portal Nogomania znakovito je nakon pogotka Osijeku postavio naslov s pitanjem:

”Mlakar se budi, dolaze li bolji dani?”. Zašto bolji, zar su ovi iza njega bili loši? Ne, nisu bili loši, ali s pravom su se Slovenci zapitali “dolaze li bolji”.

Mlakar je prošle sezone bio standardan u početna dva i pol mjeseca kod Gustafssona. Potom je izgubio mjesto u startnoj postavi, da bi se kod Dambrauskasa do kraja jeseni podjednako nauživao klupe i dresa prvotimca. Na proljeće je krenuo kao “devetka”, ali dolaskom Nikole Kalinića pao je u drugi plan. Mlakarov golgeterski post koincidirao je s povratkom solinskog centarfora, kao što je ove sezone ozljedom Kalinića priliku u kontinuitetu počeo dobivati Mlakar kao prva alternacija na “devetki”. Svoju je šansu iskoristio, ali još nije učvrstio status prvotimca. Hajdukov je napadački tercet uglavnom s Biukom i Sahitijem na krilima, dok je bijela “desetka” neprikosnovena u sredini.

image
VOJKO BASIC Cropix

Koprivnica veliki test

U zadnjih pet dvoboja Mlakar je triput bio starter (Gorica, Lokomotiva, Mladost), dok je dva najjača dvoboja (Dinamo, Osijek) počeo s klupe. Ali, Mlakar koristi svoje minute. Opet ćemo kazati, bez spektakla, ali zabija golove. Zato je i doveden, ispunjava svoju zadaću bez obzira na skromniju minutažu jer tek je jedanaesti igrač Bijelih po vremenu provedenom na terenu. Odigrao je 965 minuta ove sezone, 300 manje od Sahitija, 650 manje od Biuka. Gotovo sedam utakmica manje ako bismo minute preveli u dvoboje...

Samozatajni golgeter nastavlja “trpati”, a Koprivnica je njegov veliki test. Prošle sezone ostao je dužnik u jednoj od najvažnijih utakmica Bijelih. Hajduka je igrao bez Livaje i Nikole Kalinića, samo četiri dana nakon pobjede u derbiju kontra Dinama bijela momčad je lov na titulu nastavila u Podravini. Bez najjačih aduta glavna je odgovornost pala na Mlakara. Nije zabio, ali da stvar bude još gora, ozlijedio se izostavši tri tjedna iz natjecateljskog pogona. U subotu je opet Belupo, protivnik koji je ove sezone otvorio seriju pogodaka Jana Mlakara. Jasno je na što ciljamo - s Belupom je krenuo, s Belupom završava, Može li zabiti? Pretenciozno je dati odgovor na pitanje “crno-crveno”.

Jasno je da može, pitanje jest - hoće li? Mlakar je definitivno golgeter šesnaesterca. Zabija nogom, zabija glavom. Ima taj “peh” da igra u vrijeme Livaje, ali ponekad mu nazočnost “desetke” Bijelih osigurava i bolje pozicije, asistira za pogodak.

Postoji samo sutra

U svakom slučaju, Koprivnica stiže kao potvrda svega što je Mlakar napravio u dva posljednja mjeseca. Zabio je sedam pogodaka, odveo Hajduk u četvrtfinale Kupa i vratio se u reprezentaciju. Ali, u nogometu nema jučer, postoji samo sutra i stalno dokazivanje. Igra se na sjevernu Hrvatske, a Mlakar tako voli zabijati na sjeveru. U Koprivnici još nije, ali za sve postoji prvi put...

MLAKAROVE BROJKE

Sezona 2021./22.

Liga: 27 nastupa, 7 zgoditaka, 3 asista

Kup: 4 nastupa, 0 zgoditaka, 0 asista

Europa: 2 nastupa, 0 zgoditaka, 0 asista

Ukupno: 33 nastupa, 7 zgoditaka, 3 asista

Sezona 2022./23.

Liga: 15 nastupa, 4 zgoditka, 0 asista

Kup: 2 nastupa, 3 zgoditka, 0 asista

Europa: 2 nastupa, 0 zgoditaka, 0 asista

Ukupno: 20 nastupa, 7 zgoditaka, 0 asista

2,3

milijuna eura vrijednost je Mlakara prema TM-u

Sentić brani u Koprivnici

Premda je Karlo Sentić u jednom trenutku bjelovarskog Kup susreta kontra Mladosti ostao ležati na travnjaku, nije zaradio ozljedu koja bi mu pričinjavala problema za Koprivnicu. Hajduk je ostao bez Lovre Kalinića do kraja sezone i bilo bi zaista problematično da se ozljedio i Sentić, jer primjerice na klupi u Bjelovaru bio je Boran Buljan, juniorski čuvar mreže.

Bit će Buljan među putnicima za dvoboj u Koprivnici, ali "jedinica" pripada Karlu Sentiću koji je spreman za subotnji ogled sa Belupom, njegov deveti uzastopni nastup ove jeseni.

Linker
19. travanj 2024 08:44