Stipe Biuk

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX
SPREMA SE VELIKI TRANSFER

Uskoro napušta Poljud, Hajduku će donijeti milijune, ali još ga ne vide kao igrača za prvih 11!?

Talijani ga izgleda kupuju za budućnost, Hajduk ga ipak, tako ispada, prodaje za sigurnost…
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. kolovoz 2022. 16:42

Zamislite što se dogodilo: uoči najvećeg hrvatskog derbija, dvoboja Dinama i Hajduka, glavna tema sportskih rubrika je Stipe Biuk, njegov odlazak iz Poljuda u inozemstvo. Još od prošlog proljeća, to jest otkako se Biuk pojavio u prvom sastavu "bijelih" svi su poludjeli za tim mladićem. Debitirao je protiv Zagreba u kupu, odigrao po jedno poluvrijeme protiv Šibenika i Osijeka, onda je došao derbi na Maksimiru (2-0 za Dinamo) kada su svi konstatirali da je Biuk ekstra talentirani mladi igrač, senzacionalno otkriće.

Od debija protiv Zagreba 2. ožujka 2021. Biuk je ubilježio 50 nastupa za prvu momčad, 37 puta kao starter u prvih jedanaest, ali i igrač koji je odigrao svega osam kompletnih utakmica.

Biukov prvi trener iz kadetskih dana Ante Bašić, koji ga je otkrio i vodio tri godine, izjavio je, u trenutcima kada je počeo igrati za prvu momčad Hajduka, kako je to mladić, koji će vrijediti deset milijuna eura. A to je složno prihvatio predsjednik splitskog kluba Lukša Jakobušić, koji je onda doslovno ispalio kako će vrijednost Biuka biti dvadeset milijuna eura, naglasio je:

- Mi ne prodajemo budućnost za sigurnost.

image

Stipe Biuk

ANTE CIZMIC Cropix

I na taj je način nedvosmisleno usmjerio Biuka u budućnost "bijelih", kao da ga Hajduk neće prodati osim eto u slučaju ponude, koja se ne može odbiti. Od tada, od prošlog ljeta, plasiraju se informacije o silnoj zainteresiranosti brojnih klubova, posebno iz Lige petice, čiji skauti prate razvoj Biuka. Nižu se imena klubova koja pokazuju "veliko zanimanje" za angažman Biuka: Bayern, Wolfsburg, dvije Borussije – Dortmund i Moenchengladbach, Hoffenheim, Salzburg, Galatasaray i još neki turski klubovi, Milan, Juventus, Sevilla, Brugge, moskovski Lokomotiv, Wolverhampton sve do Manchester Citija, koji je navodno poslao ponudu od 12,5 milijuna eura.

Ovog ljeta za Biuka je zagrizla Atalanta (sedam milijuna), pa najnovije Sampdorija (6,5 milijuna), dok konačno nisu osvanule vijesti po kojima se Dženis Mujičić, agent Stipe Biuka već dogovorio o svim detaljima plaće svog štićenika za Sampdoriju. I sada, pazite najvažnije, Biuk ipak po svim mjerilima, nije u stanju odmah konkurirati za prvi sastav Sampdorije, trener Marco Giampaolo namjerava splitskog talenta najprije ostaviti na kaljenje u "primaveri"… Znači da Sampdorija kupuje Biuka za budućnost, Hajduk ga ipak, tako ispada, prodaje za sigurnost…

I tako će dvojica gromoglasno najavljivanih mladaca Hajduka, prije roka, prije dozrelosti, znači i prije nego im cijene na "calciomercatu" nabujaju kaliti se u inozemstvu - Marin Ljubičić već u LASK-u, Stipe Biuk vjerojatno u Sampdoriji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:09