Ivan Bilić i Francois Vitali

 VOJKO BASIC Cropix
PRVO OBRAĆANJE

Vitalija dočekalo škakljivo pitanje o Gattusu, Bilić mu uskočio u riječ: ‘To je bio lapsus‘

Francuz François Vitali prvi put je otkrio planove i ambicije na mjestu direktora nogometnih operacija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. rujan 2024. 18:47

Na Poljudu je predstavljen novi sportski direktor, Francuz François Vitali. Četvrti je to stranac u ulozi sportskog direktora u Hajduku nakon Jensa Anderssona, Marija Branca i Mindaugasa Nikoličiusa. Novi šef struke Vitali imati će službenu funkciju direktora nogometnih operacija.

Bilić je na samom početku otkrio da je s Vitalijem potpisan trogodišnji ugovor...

- Zadovoljstvo mi je predstaviti našeg direktora nogometnih operacija s kojim je Hajduk potpisao trogodišnji ugovor. Bio je voditelj skauta, radio je i vodio Akademiju, a bio je i sportski direktor kroz 25 godina iskustva. Razgovore smo započeli krajem osmog mjeseca, razvojna komponenta je bila temelj - započeo je Bilić i nastavio:

image
VOJKO BASIC Cropix

- Meni se tada svidjelo kako je odgovorio na pitanje o razvoju mladih igrača. Rekao mi je da postoji nogometni klub i platforma za razvoj. Naš je cilj uvijek pobjeđivati, a s njim ćemo pokušati ostvariti tranziciju mladih igrača u prvu momčad. Strategija ostaje ista, biti samoodrživ, razvijati se i pobjeđivati. Mi imamo kvalitetnu situaciju u prvoj momčadi, jako nam je bitno da imamo mir i pozitivnu situaciju u klubu.

Bilića je nakon toga dočekalo pitanje i o razgovoru s Gennarom Gattusom.

- Ne bih pretjerano ulazio u detalje, prenio sam mu potporu kluba koju ima, prenio sam i potporu cijeloj momčadi. Sada nam je bitno da bude mir u momčadi. Trener i momčad su kvalitetno reagirali i u Kup utakmici gdje je pokazana visoka razina ozbiljnosti. Razgovor je bio dobar, i ono što je rekao, neka svatko radi svoj posao, a Gattuso dobro radi svoj posao - odgovorio je Bilić.

image
VOJKO BASIC Cropix

Razgovarali ste sa novim sportskim direktorom već krajem kolovoza?

- Nije mi namjera da polemiziram oko bivšeg sportskog direktora. Neko vrijeme smo tražili čovjeka koji bi popunio mjesto direktora za sport. Suradnja s klubovima? Trebam aspekt suradnje propitati, zato je i novi sportski direktor tu.

Niste izabrali Vitalija samo na osnovu njegovog iskustva, kakav Vam je program predstavio?

- Kada smo imali telefonske razgovore bilo je jedno, a tijekom fizičkog razgovora smo konkretizirali priču oko Akademije. Za prvi korak je bitno da analizira trenutnu situaciju. Naša je ocjena da Akademija kvalitetno radi kao i prva momčad. Važno je da ima i kvalitetan odnos s francuskim, engleskim i belgijskim tržištem, uostalom kupovao je igrače i s našeg tržišta. Direktor nogometnih operacija je zbog toga što ima B licencu, a nema Pro licencu koja se traži za sportskog direktora.

image

François Vitali

VOJKO BASIC Cropix

Potom se obratio i sportski direktor François Vitali.

- Prvo se moram zahvaliti predsjedniku i upravi na mogućnosti. Veliki je Hajduk, veliki je izazov za mene. Hrvatska je važna nogometna destinacija, a Hajduk je klub velike povijesti sa sjajnom navijačkom atmosferom. Jako sam sretan na prilici koju sam dobio. Moj cilj je dokazati iskustvo od 25 godina u Hajduku. Ideja je kreirati pobjednički kolektiv u budućnosti. Objasnio sam predsjedniku viziju koja se uklapa u klupsku strategiju - kazao je Vitali te nastavio:

- Kada želite dobiti sve utakmice, nije lako za trenera razvijati mlade igrače i pobjeđivati u nizu. Zato se mora pronaći klub koji će razvijati mlade igrače kao što je Mouscron razvijao za Lille u kojem sam radio. Kompleksnost suradnje je pronalazak pravog kluba, jer Hajduk mora pobjeđivati, ali i taj drugi klub u koji se šalju igrači također želi pobjeđivati.

Jeste li imali vremena naći se s trenerom?

- Došao sam u srijedu u Split i sastao se s predsjednikom i trenerom. Jasno je kakav je trener Gattuso. Moju suradnju s njim vidim kao "win-win" suradnju. Moja je misija organizirati sve da mu pomognem u kvalitetnoj prezentaciji prve momčadi. Vidio sam protiv Dinama da je momčad u napretku, da ima karakter, moja prva impresija je jako dobra, imamo odličnu momčad. Rezultat prve momčadi je ključan za klub, ali i rezultat Akademije je jako bitan za klub. Zajedno s predsjednikom i upravom radit ću na osnaživanju prve momčad i ujedno brinuti o Akademiji što su najvažniji segmenti rada kluba.

image
VOJKO BASIC Cropix

Odakle ste dovodili igrače u Lille gdje ste radili? Iz Afrike najviše?

- Nismo fokusirani na Afriku, bili smo koncentrirani i na Belgiju koja je vrlo blizu Lillea. Afrika je puna talenata, a Južna Amerika također, ali i Europa. Trebamo napraviti jaku mrežu skautinga za budućnost, i naš prvi cilj je Hrvatska. Jasno, Afrika je zanimljivo tržište, kao i Južna Amerika - kazao je Vitali.

Kakav je plan izlaznih transfera? Koliki je pritisak?

- Postoji mogućnost da napravimo transfer izvan roka, a da igrač ostane s nama. Za jednog igrača se već radi ozbiljan posao. Imamo dva igrača u prodaji, ali postoji interes za niz naših mladih igrača. Posao našeg direktora bit će i izlazni transferi - kazao je predsjednik Bilić.

image
VOJKO BASIC Cropix

Što je vaš motiv za dolazak u Hajduk?

- Hajduk je veliki klub Hrvatskoj, ali ne samo u Hrvatskoj nego i u Francuskoj se zna da je Hajduk veliki klub. Znatiželjan sam, i ta znatiželja mi pomaže u napretku. Uzbudljivo je doći u Hajduk, ne biti uvijek u komfor zoni. Hajduk je odlično organiziran i to mi daje sigurnost za budućnost.

Predsjednik je rekao da nemate pravo miješati se u rad trenera?

- To je bio moj lapsus - uskočio je predsjednik Bilić.

- Naši razgovori su išli u smjeru pomoći treneru - dodao je Bilić.

Ako se u budućnosti dogodi da dođe do sudara strategije i trenerovih želja, što ćete napraviti?

- Svuda se to događa, međutim moj cilj je objasniti predsjedniku, a ponekad i treneru da se napravi prava odluka za klub. Nije jednostavno, jer frustracije se često događaju tijekom prijelaznog roka. Moja je uloga olakšati takve situacije - objasnio je Vitali.

image
VOJKO BASIC Cropix

Kakvu će financijsku situaciju imati sportski direktor?

- Za 2024. je budžet proračun, a mi ćemo kroz nekoliko tjedana početi s budžetiranjem za sljedeću godinu. Potrudit ćemo se da ostane proračun na današnjoj razini, ali više će se znati na Skupštini, u zimu - rekao je Bilić.

Možemo li očekivati više takvih igrača poput Moufija i Dialla koji su došli iz Francuske?

- Igrači iz drugih zemalja donose i novu kvalitetu. Poput Brazilaca naprimjer. Ideja je optimizirati kapacitet koji imamo s kvalitetom koju možemo dobiti iz drugih sredina, s drugih tržišta.

Kako ste izgladili suradnju s Gattusom?

- Sastanak je trajao nekoliko sati, bio je pozitivan, ali ne bih ulazio u detalje. Ono što je bio dio sastanka da je trener iznimno fokusiran na momčad i kroz taj proces je podigao timski duh. Napravio je i konsolidirao momčad što je pokazala i na Kup utakmici i što će pokazati protiv Gorice. Ne bih ulazio u detalje što je rečeno, jer to neće pomoći u održanju mira - kazao je Bilić.

Porijeklo prezimena Vitali je također dotaknuto.

- Dio obitelji je sa sjevera Italije, a dio iz Francuske - odgovorio je Vitali.

Imate li neka imena mladih igrača iz Hrvatske koje ste prepoznali dok ste radili u Francuskoj?

- Perišić je počeo u Sochauxu, potom je igrao u Club Bruggea. Recentni? Vušković je bio jako zanimljiv, ali otišao je za ludi novac u Tottenham i mi nismo mogli platiti taj iznos u Troyesu. Obojica su otišla jako rano, ali obojica su jako dobar primjer kvalitete Akademije Hajduka. Kao i Vlašić. Ima odličnih primjera, a naš je cilj proizvoditi takve igrače.

Koliko će sportski direktor pratiti igrače po Dalmaciji, BiH umjesto Francuske i Afrike?

- Ja se nadam da hoće, ima naša Akademija razrađenu mrežu praćenja tog tržišta. Dalmacija i Hercegovina su naša povijesno najbliža područja. Nismo o tome razgovarali, ali kao klub ostat ćemo fokusirani na ta, nama najbliža područja - rekao je Bilić.

Kakva je vaša relacija s Boro Primorcem?

- Poznajemo se, imamo dobru relaciju - odgovorio je Vitali.

Kako ste izabrali Vitalija?

- Sudjelovalo je nekoliko ljudi, sudjelovala je bitna osoba iz sportske kosmije. Bilo je nekoliko drugih kandidata. Neki su u budućnosti kandidati za poziciju člana uprave za sport, ali to je malo dalja budućnost o kojoj će odlučivati sportska komsiija - rekao je Bilić i zaključio press konferenciju.

Linker
19. rujan 2024 19:37