MATIJA DJANJESIC Cropix
Konsolidacija u Maksimiru

Velika zabluda HR nogometa ove sezone: Može li Dinamo ‘rezervirati‘ novi naslov i prije Svjetskog prvenstva?

Priča o "velikoj četvorki" pokazala se zabludom, poglavito nakon ispadanja predstavnika HNL-a u Europi
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. rujan 2022. 15:05

Nekoliko sezona mediji su zdušno promovirali ideju o "velikoj četvorki" hrvatskog nogometa. Spomenuta je zamisao kulminaciju dosegla prošle sezone, kada su Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka veći dio prvenstva doista činili grupaciju koja se kvalitetom odvojila od ostatka HNL-a, te u konačnici i odlučivala o prvaku, odnosno ukupnom redoslijedu.

Rezultatska izjednačenost suparnika prometnula se u natjecateljsku neizvjesnost, ali i posve iskrivljenu percepciju vrijednosti HNL-a. Mnogi su povjerovali da se kvaliteta momčadi i igre vodećih hrvatskih klubova značajno uzdigla. Suprotstavljeno je mišljenje, međutim, sugeriralo da uzrok bodovnoj izjednačenosti predstavlja ponajprije (privremena) stagnacija i kriza (struke) u Dinamovim redovima. Pokazalo se da je potonje razmišljanje bilo točno...

Dosadašnji tijek HNL-a upućuje na zaključak kako je priča o "velikoj četvorki" bila de facto - iluzija. Nakon samo devet odigranih prvenstvenih kola (dakle, već nakon prvog kruga natjecanja) zbog akumuliranog nezadovoljstva, trenere su promijenili i Rijeka i Osijek i Hajduk.

No, prave razmjere zabluda o dosezima "elitnih klubova" hrvatskog nogometa mogli smo spoznati u europskim natjecanjima. Rijeka i Osijek nisu se uspjeli probiti do 3. pretkola Konferencijske lige. Riječane je eliminirao švedski Djurgarden, a Osječane predstavnik Kazahstana (Kizilžar). Hajduk je, pak, u doigravanju izbacio Villarreal. Valja naglasiti da je ovdje riječ o Konferencijskoj ligi, odnosno trećem razredu europskog nogometa.

11 (8) bodova prednosti

Priča o "velikoj četvorki" hrvatskog nogometa postala je deplasirana u onom trenutku kada je Dinamo postigao stabilnost u stručnom segmentu funkcioniranja kluba. Epilog: maksimirska je momčad ponovno ostvarila plasman u Ligu prvaka. Usput, "modri" poslije 10. kola nacionalnog prvenstva imaju značajnu prednost spram ostalih članova tzv. "velike četvorke": 11 bodova više od Hajduka (Splićani imaju utakmicu manje), 13 od Osijeka i čak 22 boda udaljeni su od Rijeke.

U skladu s predočenim brojkama, posve je razumljivo da Osječani umjesto o tituli govore o završetku izgradnje novog stadiona. Riječani se danas sa sjetom prisjećaju šampionskih dana. Iako je slavlje na Korzu bilo nedavno (2017.), na Rujevici kao da su godinama svjetlosti udaljeni od tog događaja. "Gazda Miško" (Damir Mišković) grozničavo traži potencijalnog kupca riječkog kluba, dok novi trener Talijan Serse Cosmi pokušava od zatečenog materijala "sklepati" nekakvu momčad za nastavak prvenstva i očuvanje negdašnjeg ugleda (ako je išta ostalo)...

Nada živi vječno

Jedino su na Poljudu slogan "Hajduk živi vječno" (privremeno) preimenovali u - nada živi vječno. Fanatični Hajdukovi navijači ne odriču se vjerovanja da Livaja i društvo mogu dostići odbjegli Dinamo...

Zagrepčani su u dosadašnjem tijeku prvenstva napravili samo jedan kiks, protiv Varaždina (1-1). Stoga su navijači Dinama uvjerenja kako će i prije stanke zbog Svjetskog prvenstva njihovi ljubimci osigurati još jednu titulu. Pritom su "modrima" ključna dva gostovanja - u Splitu i Osijeku, između kojih je i utakmica s Milanom u Maksimiru, a potom i gostovanje na Stamford Bridgeu, protiv Chelseaja. Do spomenutih dvoboja Dinamo bi mogao imati posve jasnu sliku glede situacije u E skupini Lige prvaka. Zagrepčanima slijede dvije utakmice (unutar šest dana) protiv austrijskog Red Bulla. Klub iz Salzburga već je pri ždrijebu skupine označen kao izravni suparnik hrvatskom prvaku u borbi za treću poziciju, odnosno nastavak natjecanja (u Europskoj ligi).

U skladu s time, Ante Čačić je prvi put ove sezone posegnuo i za džokerom - odgoda utakmice. Na zahtjev Dinama, odgođena je utakmica 12. kola s Istrom u Puli, vremenski determinirana između dvije utakmice s Austrijancima, sve u dosluhu s tradicionalnom maksimirskom mantrom kako je HNL uvijek na prvom mjestu, jer bez uspjeha na domaćem humusu, ne bi bilo niti spektakla na europskoj razini.



Raspored do SP-a

Dinamo:

1. 10.: SLAVEN BELUPO

5. 10.: Red Bull Salzburg

11. 10.: RED BULL SALZBURG

16. 10.: VARAŽDIN

21. 10.: Hajduk

25. 10.: MILAN

29. 10.: Osijek

2. 11.: Chelsea

6. 11.: ŠIBENIK

9. 11. Hrvatski kup (1/8)

12. 11.: Rijeka

Hajduk:

2. 10.: Rijeka

8. 10.: VARAŽDIN

12. 10.: Tehničar Cvetkovec (Kup)

15. 10.: Gorica

21. 10.: DINAMO

26. 10.: GORICA

30. 10.: Lokomotiva

5. 11.: OSIJEK

9. 11. Hrvatski kup (1/8)

12. 11: Slaven Belupo

*verzalom su označena domaćinstva

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 19:51