ANTE CIZMIC Cropix
FEŠTA NA POLJUDU

VIDEO: Hajduk slavio protiv Dinama nakon akcije u tri poteza, presudio je Sahiti. Modrima se ozlijedio Petković

Najveći hrvatski derbi drugi put u sezoni završio je minimalnom pobjedom Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. listopad 2023. 19:48

HAJDUK - DINAMO 1:0 (Sahiti 59.)

HAJDUK: Lučić - Moufi (od 90. Mikanović), Šarlija ?, Uremović, Melnjak ? - Sigur (od 46. Žaper ?), Krovinović - Benrahou (od 78. Diallo), Odjidja (od 46. Trajkovski), Sahiti ⚽(od 83. Dolček) - Livaja ?.
DINAMO: Nevistić - Moharrami, Šutalo, Perić, Ljubičić (od 74. Mihajličenko) - Bulat (od 74. Kulenović), Mišić ?- Emreli ?, Baturina,? Vidović - Petković (od 44. Drmić).

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 33,824. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina).


>>> SAHITIJEV POGODAK I TRENUTAK PETKOVIĆEVE OZLJEDE POGLEDAJTE OVDJE. <<<

Hajduk je slavio u derbiju, Bijeli su sačuvali prvo mjesto i Dinamu pobjegli na "plus pet". Junak je ponovno Emir Sahiti, drugu utakmicu zaredom jedini je strijelac Hajduka. Splićani su u teškoj utakmici, pravoj "šahovskoj partiji" uzeli važne bodove i po drugi put ove sezone dobili Dinamo u prvenstvu.

Leko je drugi put u kratkom vremenu sa identičnim rezultatom pobijedio Jakirovića, krajem srpnja protiv Rijeka, a sada i premijerno kontra Dinama na Poljudu. Zagrepčani su razočarali, posebno reakcijom nakon primljenog pogotka, jer ostali su praktički bez šanse. Euforija ponovno živi na Poljudu, Hajduk se u velikom stilu vratio kao najveći kandidat šampionske utrke. Dugo su igrali ostali s navijačima slaviti na prepunom Poljudu. Večeras je naša fešta odjekivalo je u toj divnoj splitskoj noći....

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Početak kao u zadnjem travanjskom međusobnom dvoboju na Poljudu, u utakmici bez posebnog "špirita". Naboj s tribina definitivno se nije spustio na travnjak, u prvom dijelu gledali smo susret bez ritma i agresivnosti. Zatvoreni Livaja i Petkovića, jasno su dali do znanja da su treneri u dvoboj ušli s primarnim ciljem kako ugasiti spektakl sa suparničke strane.

U prvih 45 minuta kapetana Hajduka primijetili smo samo kod dodjele javne opomene zbog prigovora, dok je Petković bio totalno nezamjetan sve do 39. minute kada mu je Moufi ušao u izgledni šut s 14 metara. Bio je to i zadnji kontakt Petkovića s loptom, jer u samom finišu zbog ozljede je napustio igru prepustivši mjesto Drmiću.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Hajduk je u prvom poluvremenu prepustio Dinamu izraziti posjed (36-64), ali ozbiljnih šansi nisu imali ni jedni ni drugi. Pogotovo su jalovi bili Zagrepčani. "Gušila" se utakmica u nizu taktičkih zamisli fokusiranih na zaustavljanje protivnika, ali ne i na kreativni nogomet.

Hajduk je do prve prigode stigao preko pogreške Nevistića u 8. minuti. Na ubačaj Livaje vratar Dinama ispustio je loptu, točno na nogu Odjidje Ofoe, ali "osmica" Bijelih nije se najbolje snašla. Pucao je Belgijac prvo u blok, a onda s 12 metara lagano provukao loptu prema napuštenim vratima na kojima se ukazao Perić i otklonio opasnost. Za drugo uzbuđenje čekalo se sve do druge minute sudačke nadoknade kada je s lijeve strane iz prekida ubacio Benrahou, a Livaja sa sedam metara šutirao u blok obrambenih igrača od kojih se lopta odbila u, kasnije se pokazalo, bezopasni korner.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Poluvrijeme baš "ništa-ništa", kao da su oba protivnika više pazili kako sačuvati mrežu nego li idejom postizanja pogotka. Siromašnih 45 minuta bez rizika, nogomet koji se "mrvio" s puno pokušaja i nizom prekršaja u sredini terena odakle nijedna momčad nije uspijevala napraviti ključni pomak. Svatko je u svom "rovu", relativno miran, otišao na odmor, ali Leko je odmah za start drugog dijela povukao dvije promjene pokazavši da želi više od remija. Uveo je Trajkovskog i Žapera, izvukao iz igre Sigura i Odjidji Ofoeu pokušavši utakmicu izvući iz okvira "kontroliranog nogometa".

Međutim ništa se bitnog nije promijenilo u prvih 15 minuta, sve do čudesnog bijega Sahitija koji je izmaknuo pažnji Moharramija i doveo Bijele u vodstvo nakon nepunih sat vremena igre. Jakirović je promptno reagirao, izvadio dva "nevidljiva" krila Emrelija i Vidovića, sredinu pojačao s Ademijem u sustavu 4-3-3, na jedno krilo poslao Kaneka, a Baturinu na lijevu stranu. Dinamo je morao napasti, Modri su jurili zaostatak koji je došao iz jednog bljeska nadahnutog Sahitija, ali davno je pravilo derbija da odluku najčešće potpisuju igrači iz "drugog reda" favorita.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dinamo je nastavio s dominacijom u posjedu, a zanimljiv proboj kreirao je Ljubičić za Baturinu u 73. minuti, ali nije se najbolje snašla "desetka" Modrih pa mu je lopta pobjegla s noge u kaznenom prostoru Hajduka. Imala je i Torcida svoj "proigram" u nastavku, jer u nekoliko navrata je Poljud bio obavijen dimom, ali samo jednom se prekidala igra. Dinamo je tražio put do Lučića, ali Hajduk je u 85. minuti imao rješenje utakmice. Spetljali su se

Bijeli su akciji koju je otvorio Livaja sjajno u prostor izbacivši Dolčeka, a ovaj se sjurio prema šesnaestercu, pronašao zatim Trajkovskog koji je previše oklijevao pa je njegov udarac s osam metara završio u bloku Zagrepčana. Još jednu pravu loptu poslao je Livaja za Trajkovskog u drugoj minuti sudačke nadoknade, ali Makedonac je mlako šutirao u Nevistića. Na kraju je i jedan bio dovoljan za pobjedu i veliku feštu.

Gotovo je, Hajduk je opet na tronu SuperSport HNL-a! Čovjek odluke zove se Emir Sahiti, koji je matirao Nevistića u 59. minuti. Bijeli broje 21 bod na vrhu tablice, slijede Rijeka (19) i Dinamo (16). Vidjeli smo malo šansi u večerašnjem derbiju, no one konkretnije pripale su Hajduku. Modri u čitavih 96 minuta nisu kreirali nijednu ozbiljnu šansu, uglavnom su prijetili iz daljine ili bezopasnim ubačajima. Bijeli su zatvorili sve rute i po drugi put ove sezone nadjačali Dinamo. Nema sumnje da će Split 'gorjeti'...

KRAJ UTAKMICE

90+6. Prekršaj Šutala nad Livajom, lako moguće da je to posljednje što ćemo vidjeti na Poljudu večeras.

90+3. Mišić dalekometnim udarcem pokušava izboriti izjedačenje, ali leti lopta preko gola. Livaja leži na travnjaku, očito su ga uhvatili grčevi.

90+2. Sve je moglo biti gotovo! Trajkovski je imao stopostotonu šansu, bio je sam pred Nevistićem nakon ubačaja s lijeve strane, no loše je zahvatio loptu desnicom i naciljao ravno u vratara Modrih.

90+1. Baturina je izazvao pomutnju, pronašao je Kulenovića u kaznenom prostoru, ali napadač Modrih izgubio je kontrolu u gužvi pred Lučićem.

90. ?

Igrat će se još najmanje šest minuta!

90.

Mikanović ulazi, izlazi Moufi.

Ovako je izgledala bakljada na Poljudu nakon pogotka Sahitija.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

86. Trajkovski je izveo udarac iz kuta, djelovalo je kao da direktno želi zabiti. Obranio je Nevistić.

85. Baturina je ubacio iz slobodnog udarca, da bi Lučić sigurno bksao loptu. Uslijedila je kontra Hajduka, Dolček je dugo osvajao prostor i odigrao na Livaju, da bi akcija završila dalekometnim udarcem. Bit će korner za Bijele.

U tjedan dana Poljud je zabilježio najveću i najmanju posjetu sezone. Protiv Lokomotive je utakmicu na Poljudu gledalo 12.404 gledatelja, a osam dana kasnije kontra Dinama u derbiju je na splitskom stadionu utakmici nazočilo rekordnih 33.824 gledatelja. Nikada više posljednjih sezona!

83.

Dolček ulazi u igru umjesto Krovinovića junaka dosadašnjeg dijela susreta, strijelca Sahitija.

81. Mihajličenko je dugo lomio Moufija, koji ga je na kraju zaustavio klizećim startom. U nastavku akcije Mišić je potegnuo desnicom s distance, lopta je odletjela "nebu pod oblake".

78.

Vidljivost je gotovo nikakva, oblak dima ponovno ju zavladao Poljudom. Torcida se oglušila na zamolbe službenog spikera. U međuvremenu, ulazi Diallo, a izlazi Benrahou.

76. ?

Baturina je krenuo u solo prodor između Benrahoua i Moufija, a potonji ga je zaustavio, još je veznjak Modrih nekako uspio napraviti i prekršaj u napadu vrijedan žutog kartona.

75.

Dvije izmjene kod Dinama: Mihajličenko i Kulenović su u igri, a na klupu će Ljubičić i Bulat.

73. ?

Žaper je požutio zbog cinične reakcije na odluku Pajača. Sudac je svirao prekršaj u korist Dinama, Žašer mu je sarkastilčno aplaudirao, a ovaj to nije želio tolerirati.

69. Igra je brzo nastavljena, oblak dima se razrijedio i više ne predstavlja problem. Igra je zaustavljena na nešto više od dvije minute, tijekom kojih su treneri dali nekoliko uputa igračima.

67. Pajač je zaustavio igru zbog bakljade na Poljudu. Oblak dima zavladao je terenom i "sakrio" igrače, nemoguće je igrati pod ovakvim uvjetima.

Sahitiju je ovo drugi put da zabija pogotak protiv Dinama.

image

Emir Sahiti

ANTE CIZMIC Cropix

65. Gužva u 16-ercu Lučića nakon ubačaja s lijeve strane, ali nema završnog poteza u redovima Modrih.

61.

Odmah reagira Jakirović. Izlaze Emreli i Vidović, ulaze Ademi i Kaneko.

59.

GOOOOOOOOL! Hajduk vodi 1:0, Sahiti je strijelac! Kakva erupcija oduševljenja na Poljudu, a sve je krenulo od Lučića! Vratar Hajduka ispucao je loptu, Trajkovski je prebacio glavom, Modri su loše reagirali u skoku, pa se Sahiti uspio sjuriti i zapucati u donji desni kut vratara Nevistića.

image
ANTE CIZMIC Cropix

57. Dugo su Bulat i Mišić gradili akciju, da bi na koncu Emreli stigao do lopte, ali i izveo loš prvi dodir. Nema opasnosti za Lučića.

55. ?

I Mišić ulazi u bilježnicu glavnog suca.

53. Bulatov udarac uspio je blokirati Uremović, no Dinamov ga je veznjak pogodio baš u - nezgodno mjesto... Trajao je kraći prekid dok se hajdukovcu ukazivala liječnička pomoć.

Ovako je Livaja reagirao nakon promašene šanse krajem prvog poluvremena.

image
ANTE CIZMIC Cropix

50. Krovinović prijeti s distance i pogađa pored desne vratnice. Prva je to prijetnja Hajduka u nastavku igre.

49. Sahiti je pao na travnjak nakon što ga je Moharrami nehotice udario laktom. Nema većih poteškoća, igra je nastavljena.

48. I Baturina je okušao desnicu, no pogodio u blok Hajdukovih stopera. Dinamo je u drugu dionicu ušao s nogom na gasu.

48. Bulat je umjesto ubačaja odlučio potegnuti, ali bilo je to preambiciozno. Lučić je boksao loptu, uslijedio je aut za Dinamo i novi, ovaj put sjajni udarac Bulata. Zapucao je s ruba kaznenog prostora i naciljao malo pored vratnice.

47. ?

Žuti karton za Šarliju zbog prekršaja na Baturini. Dinamo ima slobodni udarac iz zone dovoljne za opasan ubačaj.

46.

Žaper i Trajkovski ulaze u igru, izlaze Sigur i Odjidja.

46. Počinje drugo poluvrijeme!

? Glas naroda:

"Teško će Dinamo bez Petkovića, prednost u nastavku dajem Hajduku", Saul Merić.

"Bolesni pritisci na suca kod svakog auta i kontakta", Damir Wittenberg.

"Na što nam liči klub. Krila nemamo, napad nemamo, obrana je kriminalna. Mi ako osvojimo bod u Splitu, možemo feštati", Andrej Harford.

"Dinamo puno bolji, ali nema napadača", Branislav Bron.

"Sa Livajom se nešto dešava, čovjek se jedva kreće, hoće drugi trčati umjesto njega", Josip Vidović.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Očekivali smo više u prvoj dionici. Hajduk je imao dvije koliko-toliko ozbiljne šanse, jednu kada je Odjidja pokušao iskoristiti pogrešku Nevistića, a drugu pred sam kraj poluvremena, kada je Livaja zapucao nakon slobodnog udarca. Dinamo zna kontrolirati igru, ali ne zna probiti Hajdukovu formaciju 4-4-2 u trenucima kada se Bijeli brane. Bit će potrebna kakva "magija" Baturine ili Vidovića... Naravno, glavna vijest prvih 45 minuta je ozljeda Brune Petkovića, kojeg je zamijenio Josip Drmić.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

- Nisam baš zadovoljan, Dinamo je imao veći posjed, mi se malo bojimo igrati nogomet. Malo nervoze, sudac unosi dodatnu nervozu, publika je tu da nas bodri, pravi je ovo derbi... - rekao je pomoćni trener Hajduka Čustović.

- Rovovska bitka bez pravih šansi, idemo dalje, imamo još 45 minuta i idemo po tri boda. Petkoviću se ponovila ozljeda koju je imao do sada - otkrio je pomoćni trener Dinama Perković.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+2. Imao je Hajduk još jednu šansu nakon ubačaja iz slobodnog udarca. Livaja se najbolje snašao na odbijenu loptu i iz blizine pogodio u blok.

45. ?

Igrat će se još najmanje jedna minuta prve dionice.

44.

Drmić ulazi, izlazi Petković. Kakav peh za Jakirovića!

43. Drmić oblači dres, čini se da je sve spremno za izmjenu i da Petković ne može nastaviti.

42. Petković je legao na travnjak, trenutno laganim korakom šeće po terenu, čini se da ima problem s desnom nogom. Već je skinuo kapetansku traku i hoda prema aut-liniji, čini se da bi mogao izaći već i prije kraja prvog dijela... Dinamo trenutno igra s desetoricom.

41. Sahiti je pojurio naprijed ne bi li stigao u kakvu gol-šansu, ali Mišić ga je uspio zaustaviti. Veznjak Dinama u prvom poluvremenu besprijekorno obavlja obrambene zadaće.

39. Petković je opucao s distance, blokirao je to Šarlija, kao i nadolazeći udarac Vidovića.

Jakirović posve staloženo promatra događanja, Leko je malo aktivniji, pa mu je sudac Pajač objasnio nekoliko pravila ponašanja.

image
JAKOV PRKIC Cropix

34. ?

Podigle su se strasti nakon nekoliko duela izvan opasne zone. Marko Livaja zaradio je žuti karton, očito je nešto prigovorio sucu nakon što nije dosuđen prekršaj u korist Hajduka u duelu Moufija i Vidovića.

32. Bulat poteže iz daljine, prvo u blok, a zatim i pokraj gola. Očito je netko dirao tu loptu, bit će udarac iz kuta za Dinamo.

29. ?

Melnjak će zaraditi žuti karton zbog prekršaja na Emreliju. "Osvetio" mu se za duel otprije koju minutu...

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

28. Sahiti je pokušao proigrati Livaju, no Šutalo dobro prati poteze najboljeg igrača Hajduka. U malo jačem duelu oduzeo mu je loptu.

27. Visoki presing Hajduka urodio je plodom, Nevistić je u trenucima panike izbacio loptu u aut.

26. Evo nam Vidovića! Jedva da smo ga vidjeli u dosadašnjem dijelu susreta. Sjurio se sada s lijeve strane prema sredini i potegnuo iz ukošene pozicije, ali bio je to preblag udarac. Lučić je bez poteškoća pokupio loptu.

25. ?

Prva opomena pripada Mahiru Emreliju zbog prekršaja nad Melnjakom na Hajdukovoj polovici terena.

24. Ubačaj iz kuta za Dinamo nije urodio plodom, uslijedila je utrka Perića i Šarlije do aut-linije, pri čemu je stoper Hajduka zaradio slobodni udarac.

Možemo reći da prvih 20-ak minuta, vodeći se dojmom, pripada Hajduku. Modri nisu kreirali ni jednu ozbiljnu šansu u početnom dijelu, tek je pokoji dalekometni udarac izgledao ozbiljno. U trenutku obrane, kod Hajduka su Odjidja i Livaja najistureniji igrači, Bijeli se brane dvostrukim blokom u postavci 4-4-2 i zasad im ide poprilično uspješno.

image
ANTE CIZMIC Cropix

20. Opet je opasno pred Nevistićem! Odjidja je u dva navrata niskom loptom pokušao odigrati suigrače pred petercem, u oba navrata spriječio ga je Mišić. Na kraju krajeva, nije ni pretjerano važno, jer podignuta je zastavica budući da se Odjidja nalazio u nedozvoljenoj poziciji u trenutku primanja lopte.

Petković je prošlo kolo odmarao zbog blage ozljede. Može li na Poljudu učiniti nešto slično kao na Opus Areni? Osijeku je zabio dva pogotka u 3:2 preokretu Dinama.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U nezaboravnoj koreografiji uoči Vječnoga derbija sudjelovale su i sjeverna i istočna tribina. Veliki Hajdukov grb krasio je natpis 'sto iljada' što, dakako, sugerira brojku od 100.000 registriranih članova splitskoga kluba. Pogledajte kako je to izgledalo:

18. Dinamo uglavnomnapada s lijeve strane preko Moharramija i Emrelija. Iz jedne takve akcije izrodio se dalekometni udarac Bulata, no ravno u Lučića.

Koreografija s Poljuda uoči prvog zvižduka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

15. Sahiti se odvažio na udarac s distance, lopta leti ravno u Nevistića.

15. Odlično je potegnuo Petković iz slobodnog udarca! Poljud ga je "počastio" laserima, a devetka Dinama prebacila je živi zid silovitim udarcem, ali i okvir gola također...

14. Dinamo ima slobodni udarac iz odlične pozicije za udarac. Petković će biti izvođač.

Poljud je "izgorio" na samom početku susreta.

image
ANTE CIZMIC Cropix

13. Završila je blaga opsada Dinamovog gola, Modri mirno kontroliraju psojed na svojoj polovici.

8. Velika opasnost za Dinamo! Livaja je ubacio s lijeve strane, Nevistić je loše reagirao u skoku, lopta mu se odbila od ruke i stigla do Odjidje, koji je preslabo opucao prema vratima. Lopta je imala nisku putanju i išla poprilično sporo, pa je netko od Dinamovih igrača, čini se Perić, zaustavio udarac nadomak gol-linije. Evo nam prve prave šanse na utakmici!

7. Odjidja je dugom loptom tražio Sahitija, no Moharami je brži u toj utrci, a na kraju je izborio i prekršaj.

6. Prvi udarac pripada Modrima! Emreli je labavo zapucao nakon što ga je Petković pronašao visokom loptom, ali pogodio je izvan okvira goal.

5. Opasno je ubacio Moharrami na pet metara, ali uspješno je to otklonila obrana Bijelih. U nastavku akcije lopta je stigla do Vidovića, koji je pao u kaznenom prostoru, no glavni sudac Pajač nije se oglasio. Snimka pokazuje da ga Moufi zaista nije dotaknuo u pokušaju da ga zaustavi.

U kadru Hajduka očekivano nema ozlijeđenih Rokasa Pukštasa, Francisca Ferra, mladog Luke Vuškovića koji tek skuplja minutažu, ali među igračima u zapisniku nije se našao ni Leon Dajaku. Krilni igrač Hajduka osjetio je ložu u subotu pa je zbog toga ispao iz konkurencije za nastup.

3. Melnjak je pokušao ubaciti, nakon odbijanja lopta je stigla do Odjidje, koji nije pronašao rješenje pored dvojice čuvara. Nema opasnosti za Nevistića.

2. Odmah se stvorila mala neugodnost pred Nevistićem nakon niske lopte s desne strane prema Livaji, koji nije uspio stići do lopte. Na tribinama su već zapaljene prve baklje.

1. Počinje derbi na Poljudu!

Trener Hajduka danas može zaraditi malo više od tri boda...

17.56 Igrači su se zagrijali i polako izlaze na travnjak.

image
JAKOV PRKIC Cropix

17. 55 Pogled na tribinu uoči susreta:

image
JAKOV PRKIC Cropix

17.51 Ishod večerašnjeg derbija mogao bi odrediti pobjednika prve četvrtine ovogodišnjeg prvenstva. Igra se upravo deveto kolo od postojećih 36, a pogled na tablicu kaže da je trenutačno na prvome mjestu Rijeka s 19 bodova, koja je odigrala i pobijedila svoj ovotjedni susret protiv Rudeša s 2:1. U slučaju pobjede Hajduka Bijeli bi zasjeli na prvo mjesto s 21 bodom, dok bi se u slučaju pobjede Modrih ekipa Sergeja Jakirovića bodovno izjednačila s Rijekom na 19 bodova.

17.40 Gledat ćemo večeras novi zanimljiv okršaj dvojice najboljih igrača lige, Marka Livaje i Brune Petkovića. Zanimljiv je podatak da je od dolaska Marka Livaje u Hajduk upravo on najbolji strijelac u utakmicama Dinama i Hajduka, s pet pogodaka. Petković je odmah iza njega s četiri, jednako koliko ima i još jedan današnji starter, Martin Baturina.

17.11 Evo nam sastava i u vizualnom formatu.

17.05 Stav Ivana Leke:

- Sada bismo na papirut trebali imati još bolju momčad nego u Superkupu i prvoj utakmici prvenstva. Ne znam kakav će Dinamo biti, ali iznenadio bih se da Modri dođu adaptirati se na naš nogomet. Sviđa mi se konkurencija, pozitivni stres i nervoza - rekao je Leko uoči utakmice.

16.50 Sergej Jakirović napravio je četiri promjene u odnosu na prošlo kolo s Rudešom. Umjesto Bernauera na stoperskoj poziciji je Perić, a nema ni Mihajličenka, nego Bulat zauzeti veznu poziciju, a Ljubičić se vratiti na lijevog beka. Treća promjena je Sučić na klupi, odnosno Mišić na travnjaku, a u vrhu napada nije Drmić, nego Petković.

image
GORAN MEHKEK Cropix

16.45 Stigli su i službeni sastavi za utakmicu! Ivan Leko napravio je tri promjene u odnosu na prošlu ligašku utakmicu s Lokomotivom. Od toga su dvije u obrani - stoper je Šarlija, a ne Elez, a na desnom beku je Mouffi umjesto Mikanovića. Dajaku također nije u prvoj, nego Odjidja-Ofoe, koji će vjerojatno igrati ofenzivnog veznog, a Benrahou će na lijevo krilo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:05