Za Moharramija je Biuk bio neuhvatljiv

 DAMIR KRAJAC Cropix
SVE PO STAROM

Zašto je Dambrauskas izvadio Biuka? Pa bio je neuhvatljiv! Iza svega ostaje ogroman upitnik...

Kako će napredovati ako konstantno prvi napušta teren na utakmicama? Bez minutaže toga neće biti.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. srpanj 2022. 23:10

Hajduk je igrao dvadesetak, a Stipe Biuk 59 minuta. Doimao se kao najraspoloženiji uz Marka Livaju u napadu, ali iznenađujuće je prvi zamijenjen. Stipe Biuk zadavao je velike probleme Moharramiju, neuhvatljiv je bio Irancu u obrani Dinama. Propustio je pritom i sudac Pajač jednom označiti prekršaj na rubu kaznenog prostora kada je Biuk u driblingu lakoćom prošao po lijevom krilu u opasnoj situaciji. Nedugo potom, Biuk je napustio igru, a nije bio ozlijeđen.

Ostalo je nejasno zašto se Dambrauskas lišio pomoći raspoloženog 19-godišnjaka koji nam je još jednom pokazao raskoš svog talenta. Nema spora, može Biuk i bolje, ali potvrdio je da ovo ljeto diže formu. Već je na pripremama iskazao lakoću kretanja, driblinga i stvaranja viška u igri “jedan na jedan”. Nakon što je snažno bljesnuo u proljeće 2021., prošle sezone je prolazio kroz oscilirajuća izdanja. Velike su bile amplitude u njegovoj igri, ali Biuk nije izgubio hitrinu, a kamoli dribling koji ga je krasio na početku ionako kratke karijere.

image

Statistika Stipe Biuka protiv Dinama

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Prošle subote se nudio, otvarao na krilnoj poziciji i u nekoliko navrata ubacivao ozbiljne lopte pred vrata Modrih koje u konačnici ipak nisu rezultirale šutem ili prigodama koje bi zabrinule Livakovića. Međutim, evidentan je napredak u odnosu na prošlu sezonu, a taj progres ne može se u kontinuitetu nastavljati ako Biuk redovno prvi napušta travnjak. Dapače, protiv Dinama je bio razigran, definitivno je zaslužio veću minutažu u susretu gdje je Hajduk nakon dvadesetak početnih minuta prepustio inicijativu Modrima. Ali, Biuk je u svojim nogama imao moć s kojom je predstavljao opasnost za obranu Dinama i kada je već bio u raspoloženju koje izaziva suparničku koncentraciju i pozornost u defenzivi, onda je jasno da mu treba pružiti minutažu.

Ostao je upitnik

Jasno je da Valdas Dambrauskas najbolje zna u kakvom su mu stanju igrači. Litavac ima svoju viziju igre, a pritom nosi i veliku odgovornost. Izvlačenje Biuka iz igre nećemo pritom okarakterizirati kao ključnim potezom utakmice, niti ćemo toj odluci pripisati manjak napadačkog učinka Bijelih u završnici. Možda bi i s Biukom hajdukovci ostali sterilni u ofenzivi, ali vađenje raspoloženog Biuka iz igre definitivno je predstavljalo upitnik koji je ostao poslije te odluke stratega Bijelih.

Linker
17. srpanj 2022 23:58