Istra je odigrala vrlo dobar meč u Splitu

 JOSKO PONOS Cropix
ŠPANJOLSKI PREPORODITELJ

Čovjek koji je promijenio provincijski mentalitet kluba: Danas žale kada ne pobijede Hajduk na Poljudu!

Njegova je zasluga što plijene igrom i što više nema polupredaje nakon izlaska iz tunela na Učki
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. rujan 2022. 13:39

Suština priče sa Poljuda je slijedeća. Da je jedan gol išao više u mrežu Majkića to ne bi promijenilo uvjerljivost dojmova o aktualnom stanju Istre i Hajduka. Puljani su u vrlo dobrom momentumu, koji je takav bio i u porazu sa Lokomotivom. Zato se dogodilo da su u dva gostovanja, sa drugim i trećim na tablici, od kojih je jedan velikan HNL-a, uzeli velika četiri boda. I ne samo to, igrom su bili vrlo dominantni (Koprivnica) odnosno vrlo uvjerljivi (Split), postigli 5 i primili dva pogotka.

Pečat igre Gonzala Garcije vidljiv je još od prošle sezone. U ovoj, čim je dobio više na razini kvalitete, kvaliteta te igre je još očitija. Garcijina Istra igra nogomet, sa svima i svugdje, više je manje uspješna što zavisi i o suparniku. U Splitu je, eto, u prvih 10-15 minuta bila podređena, Hajduk ih je baš dominirao, ali srećom po njih, Majkić je bio siguran. Potom je snaga igre Puljana došla do izražaja, o čemu je govorio u najavi trener Hajduka Mislav Karoglan.

image

Slavlje Istre nakon pogotka

JOSKO PONOS Cropix

Jedan od onih aktera HNL-a koji iskazuju respekt suparniku, a nakon utakmice ne traže alibije za propuste. Da je Livaja još jednom matirao Majkića, realno to ništa ne bi značilo u kontekstu problema Bijelih ili vrlina Zeleno Žutih. Procesi igre nisu stvar tjedna, nego pripreme i (polu)sezone. Samo u nas se misli da se od danas do sutra mijenjaju strukture igre, ponašanja, pristupa i rezultata...

Karoglan je mlad trener, kao i Garcia, vjerojatno nije slučajno da su oboje profesionalnih ponašanja i govore sa poštovanjem o suparniku. Karoglan nije imao vremena, i pitanje je hoće li ga dobiti u uzavrelom poljudskom loncu, ali Garcia je u Puli zaslužio povjerenje i već drugu sezonu mijenja provincijski mentalitet Istre 1961. Ne želi nabijanja lopte, ima jasne linije igre, od otvaranja iz niskog bloka preko sredine do napadačke kreacije.

image

Gonzalo Garcia

JOSKO PONOS Cropix

Uz to Garcia je, kao trener koji još sazrijeva (ovo mu je treća samostalna sezona), pa mu se dogodi neka dvojbena procjena, vrlo dosljedan tip. I kad mu igrač ne daje na treningu što očekuje, ma kako se zvao, bit će upozoren, a nema li očekivane reakcije, poslat će ga na klupu. Kad igrač ne igra sa momčadskim duhom, slijedi isto. Garcijina je zasluga što Istra plijeni igrom na tragu španjolskih pristupa, te više nije fokusirana na čuvanje mreže i polupredaju već nakon izlaska iz tunela na Učki...

Ugodno je vidjeti potvrde takvih dojmova i iz splitskog okruženja. U kojem nedostaje ono što govorimo, u njenoj klupskoj dimenziji, o Istri. To je stvaranje igre, momčadska homogenost, jasno taktičko i tehničko promišljanje te upornost da se unatoč usponima i padova zadrži na odabranom putu. To što je Istra nakon Poljuda, u posljednja dva gostovanja, prvo bila logično nezadovoljna zbog poraza, a sada već jako žali za pobjedom, zorno ukazuje na napredak.

No, odigrati tako dobro na Poljudu protiv Hajduka i ostvariti pozitivan ishod (jer moglo se i izgubiti) snažan je impuls za nastavak. Koji neće biti lakši, štoviše, biti će sve teži već od Varaždina. Ovakvim igrama rastu očekivanja i Gonzalo Garcia, uz podršku tihog, ali vrlo prisutnog i učinkovitog direktora Sašu Bjelanovića, mora biti vrlo oprezan da se radna i poticajna atmosfera u svlačionici ne razvodni pod naletima pohvala u samozadovoljstvu.

image
JOSKO PONOS Cropix

Istra je tek iskoračila i dala naslutiti da bi mogla, napokon, evakuirati se sa sidrišta devetog mjesta. Prvi cilj je ostanak u ligi, idući bijeg sa devete pozicije, a onda ako se to ispuni, što nogomet donese po zasluzi... Kao u Splitu, gdje je, neki su možda propustili primijetiti, igrala i Istra te vjerojatno ima neku zaslugu što Hajduk nije bio dobar nakon 15. minute.

Kao što je Hajduk bio zaslužan da je Istra bila "tanka" u tih 15 minuta. Nogomet je to, igra dva suparnika, a ne solo utrka sa egzaktnim vremenima i učincima...

Muka po Lisici

Neki suigrači su se odmah uhvatili za glavu kad je sjeo na travu, držeći ruku na bolnom mjestu bedrenog mišića. Svima je u Istri teško zbog Matea Lisice, iznimnog talenta koji od proljeća živi tešku muku sa rupturama "lože".

Ovo je sada četvrti stop unutar 6 mjeseci. I postaje vrlo ozbiljan problem. Lisica je, kaže nam njegov agent Toni Cvijović, odao da mu je ovaj put najmanje peckanja i boli. No, opet mora stati i ovaj put definitivno sa klubom rasčistiti što se događa.

U Španjolskoj su najbolji liječnici za mišiće ustvrdili da je u stvari problem u leđima, koji se kod eksplozivnog igrača kao što je Lisica, onda reflektira na lože. Ipak, nešto nije dobro definirano, u dijagnostici ili rehabilitaciji, ako se stvari u seriji ponavljaju.

Treba se nadati da će 19-godišnji U20 reprezentativac uskoro prevladati taj fizički, ali i psihološki teret, koji usporava vrlo obećavajuću karijeru. Trebat će mu samo strpljenja i puno vjere u rad sada kad mu je najteže.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:45