Saša Bjelanović

 GORAN SEBELIC Cropix
HNL FENJERAŠ SVE JAČI

‘Do rujna dovodimo jednog-dva kapitalca, to je ono što želim! A stigao je i čovjek kakvog smo trebali‘

‘Znao sam da će situacija biti složena kad sam dolazio, napravit ćemo sve da ostanemo konkurentni‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 17:14

Bude li rezultat na kraju bolji, onda će biti pozitivan odjek za sve. Bude li rezultat na kraju slab(iji), teret će se slomiti na leđa sportskog direktora Saše Bjelanovića i trenera Gonzala Garcije. U nogometu tako stvari idu, svjestan je toga i Bjelanović, koji je na presici predstavljanja nova tri pojačanja (Ante Erceg, Prince Mumba, Facundo Caseres), odmah najavio i nove akvizicije.

Dan poslije Istra 1961 je objavila angažman ukrajinskog nogometaša, Oleksandra Petrušenka, koji je došao iz mađarskog Honveda...

Je li Bjelanović zadovoljan tijekom mercata?

- Ajmo reći da sam zadovoljan i nezadovoljan. S jedne strane popunjavamo redove, s druge strane očekujem još važnih akvizicija, koje su potrebne da momčad ekipiramo za željene ciljeve. Dug je to i kompliciran posao jer istovremeno radimo na rekonstrukciji kadra, ulaznim i izlaznim transferima, a uz to igramo prvenstvo. Znao sam da će biti složeno kada sam dolazio i zato nema druge nego raditi, te učiniti sve što je u našoj moći da Istra 1961 bude konkurentna.

Stigao je Petrušenko?

- Da, defenzivni vezni igrač i profil igrača kakav nam je nedostajao u veznoj liniji. S tehničke strane imamo dosta i to solidnih rješenja, a Petrušenko je drugačiji. Dinamičan je vezni, agresivan, vrlo učinkovit u oduzimanju lopte i prekidu suparničkih napada. Uz to, djeluje tehnički solidan. Potpisali smo do 2024. godine, uz opciju za još jednu sezonu.

image
CROPIX Cropix

Što je s Lisicom?

- Bio je na pregledu u Španjolskoj i nadamo se da će sada uz odgovarajuću terapiju riješiti svoj problem mišića. Jako nam nedostaje i važno nam je da se oporavi što prije. Knežević će izgleda morati na operaciju meniska. To nam nameće potrebu za krilnim igračem i na tome se sada radi, dogovaramo s trenerom Garcijom što činiti.

Šimić je i dalje u stand by?

- Trenira ozbiljno, tehnički nije sporan, a sada je na treneru da pruži konačnu procjenu hoćemo li ga potpisati.

Ostaje, dakle, pitanje špic igrača i stopera?

- Pa da, gledamo, analiziramo opcije, ima ih više, od jako zanimljivih do solidnih. Naravno da je cijela naša transferna priča definirana okvirima financija nametnutim od vlasnika. Trudimo se u tim gabaritima izvući maksimum. Moja je želja do kraja prijelaznog roka osigurati još barem jednog, a po mogućnosti dva pojačanja u rangu kapitalnih igrača. Kako se ide kraju transfernog roka, sve je više opcija i po logici one su povoljnije nego u lipnju i srpnju. Ne mogu ništa obećavati osim velikog truda da u tome budemo uspješni.

Vaš prethodnik Dario Dabac nije imao tu slobodu u kreiranju kadra, ali je imao suport iz Vitorije, odakle su osigurali razne igrače. Vi imate više slobode, ali stječemo dojam da iz Vitorije neće biti igračkog suporta?

- Ne mogu govoriti o tome što je bilo prije. Sada je situacija takva da moramo raditi s manjim proračunom, a o mogućim pojačanjima iz Španjolske se uopće ne govori. No, s trenerom imamo neke ideje kako posložiti kadar i nadam se da će nas iz Vitorije u tome podržati.

Istra je posljednja nakon tri kola?

- Realno, jedini pravi kiks je poraz od Varaždina. U srazu s velikim klubovima HNL-a teško je očekivati, pogotovo u ovoj fazi, neki značajniji učinak. Naravno da porazi podižu razinu napetosti, ali mi smo bili svjesni da je stvaranje momčadi unutar ljetnog perioda vrlo težak zadatak, koji se hoćeš-nećeš reflektira na natjecateljska izdanja. Iz te kože ne možemo, nego samo moramo nastaviti raditi u pravcu kojeg smo si zacrtali jer vjerujemo da ćemo na taj način ostvariti ciljeve. S trenerom Garcijom vrlo dobro surađujem i unatoč skepsi koja nas prati imamo vjeru da ćemo krenuti prema naprijed.

Dovršavamo transfer Roberta Miškovića

Bjelanović je na upit u kojoj je fazi gradnja kadra bio jasan...

- Još je dosta posla. Trenutno dovršavamo transfer Roberta Miškovića, mislim da je to sada stvar papirologije. Obanor, koji trenira sa strane, još uvijek nije prihvatio opcije klubova koje mu se nude, kao ni modalitete sporazumnog raskida. No, kao u slučaju Collaa, to su igrači koji nisu više u našem planu. Lučić? Tu je, trenira, vidjet će se do kraja prijelaznog roka kako za njega, tako i za druge igrače, koji će biti rasplet - rekao je Bjelanović.

Linker
05. kolovoz 2022 17:14