Gonzalo Garcia, trener Istre

 NATASA SUNDARA/CROPIX Cropix
BASKIJSKA SAGA

HNL-klub krenuo u pripreme: Trener i sportski direktor slabo komuniciraju, ali stiže - Lucas Moura

Istra će do nastavka prvenstva odigrati čak četiri prijateljske utakmice. Puno je nelogičnosti...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. siječanj 2022. 14:33

U ponedjeljak prijepodne, po sunčanom ali vrlo hladnom vremenu, nogometaši Istre 1961 nastavili su s radom. Nakon trotjedne pauze trener pulskog prvoligaša Gonzalo Garcia i suradnici obavili su prozivku i kratko na početku prvog treninga trener je pozdravio 25 prisutnih igrača.

Po prvim informacijama vidljivo je da Istra 1961 nema novih imena osim Gideona Acquaha, 21-godišnjaka koji je na posudbu stigao iz UD Montijo. To je klub četvrtog razreda Španjolske, u kojem se ganski igrač baš nije naigrao.

Premalo logike

Baskijskim putovima (ne)logike stigao je u Pulu, zamišljen valjda kao alternativa lijevom beku Luki Marinu, s obzirom da se Damjan Daničić vratio u Maksimir. Mladi srpski reprezentativac nezadovoljan minutažom sada će s Dinamom odlučiti što dalje. Isto kao i Robbie Burton, koji će, kako se najavljuje, dugi problem ozljede koljena, zbog čega je igrao tek 16 minuta za Istru, morati rješavati artroskopskim zahvatom.

Na prvi trening nisu došli brojni prvotimci, Joao Silva, Rafa Navarro, Hassane Bande, Mahmoud Abdallahi, Dion Drena Beljo, Slavko Blagojević. Za Navarra je u pitanju oporavak od manje operacije, pa će doći kasnije, dok su Bande i Abdallahi s reprezentacijama Burkine Faso i Mauritanije na Afričkom kupu nacija. Za ostale nije precizirano, što može značiti da su na testovima za koronavirus bili pozitivni. Stigao je i Bernardo Matić, kojeg nije bilo gotovo cijelu jesen zbog ozljede koljena. No, on je i dalje u posebnom programu i kako se čini Istra na njega neće moći računati još nekoliko mjeseci. Zbog svih tereta ionako tankom kadru Garcia je priključio treningu nekoliko juniora (Travaglia, Maurić, Hmura). U kolopletu nelogičnosti je, naime, da Istra s dva treninga odmah u srijedu starta na medulinskom turniru. U sklopu turnira do 22. siječnja trebali bi Zeleno-žuti odigrati četiri utakmice. Vjerojatno je da će Garcia eksperimentirati s kadrom jer takav ritam igre u samo 18 dana do prve prvenstvene utakmice (28. siječnja, Gorica u Puli), nije baš logičan. S obzirom na teškoće s koronom i ozljedama pogotovo...

Kakva će Istra biti do kraja prijelaznog roka 15. veljače možemo samo nagađati. Sportski direktor Dario Dabac naveo je u medijima samo da će uz Acquaha stići 19-godišnji Brazilac Lucas Moura, napadač koji je još junior.

Linija improvizacije

Dakle, za sada je izvjesno da Istra neće biti pojačana. Dabac je u svom medijskom istupu prilično jasno dao naslutiti da nije u suglasju s trenerom Garciom. Naveo je kako se neki igrači premalo koriste, a neki previše. Iz tih se izjava jednostavno zaključi kako postoji smetnja na vezama Dabca i Garcije. Vjerojatno i stoga jer se trener izgleda fokusirao na razgovore sa svježe imenovanim koordinatorom sportske direkcije Andre Jornetom, koji je u direktnoj vezi s kreatorima kadrovske križaljke u Vitoriji. Tako je Garciji vjerojatno jednostavnije funkcionirati, nego u dodatnim razgovorima s Dabcem, koji je, kako se čini, bez značajnijeg utjecaja na kadroviranje prve momčadi. No, to su samo nastavci baskijske sage o tome kako ima puno direktora, a malo kvalitetnih djelovanja na istinskom pojačavanju kadra, smislenom i dugoročnom. Otkako Baski od 2018. godine vode klub, linija improvizacije, i to prilično loše, najbolje im ide...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:21