DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
GDJE MU JE KRAJ?

Ludnica za Hrvatom! Pet puta je povećao svoju vrijednost, traže ga i Nijemci, ali poruka Bjelice je bila jasna

Veliki iskorak uspio je 20-godišnjem Vinkovčaninu u majici kluba s Drosine
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. travanj 2022. 08:16

Trener i menadžer Osijeka Nenad Bjelica javno je naglasio da je za Diona Drenu Belja stigla ponuda iz Njemačke u visini 4 milijuna eura! Dodao je da bi Osijek od ljeta pustio Belju za 10 milijuna eura!

U ovom istupu Bjelica je više nastupio kao menadžer a ne kao trener Osijeka. Dobiti za igrača od 20 godina, koji ima tek jednu prvoligašku sezonu iza sebe, čak 10 milijuna eura, bio bi posao nad poslovima. No, glas trenera Bjelice time odaje da se u idućoj sezoni ne namjerava lišiti usluga Belje. Sasvim logično jer efikasni centarfori su silno tražena roba na svim tržištima, a u Hrvatskoj je pogotovo suša kvalitete klasičnih devetki.

U razvojnom procesu

Još kad centarfor od 20 godina postigne čak 16 pogodaka u tri četvrtine sezone u pretposljednjoj momčadi Prve lige, a njegovi kolege u momčadi Osijeka, koji se bori za naslov, s prva četiri strijelca nemaju toliko svi zajedno, onda je jasno zašto je vrijednost Belje u pulskoj sezoni narastao po TM-u sa 650 tisuća eura na 3 milijuna eura...

Ponuda iz Bundeslige vrijedna 4 milijuna eura je korektna i logična u odnosu na status mladog reprezentativca Hrvatske. Kao što je logična vjera Bjelice da će Beljo kroz Osijek, uz mogući nastup u Ligi prvaka ili Euroligi, dodatno podignuti svoju tržišnu cijenu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ovog trenutka je nerealno očekivati da bi za igrača iz HNL-a netko izdvojio 10 milijuna eura. Dion Drena Beljo je, naime, u svojoj prvoj pravoj prvoligaškoj sezoni i njegov veliki iskorak zaintrigirao je inozemne skaute i domaće velike klubove. No, točno je i to da je prvi veliki iskorak samo najava, a da se pred Beljom u drugom dijelu godine, u dresu Osijeka, očekuje potvrda svega dobroga što je učinio u dresu Istre 1961. Štoviše, očekuje se i više s obzirom na to da će igrati u bitno boljoj i ambicioznijoj momčadi.

Gledajući s tehničke strane, to i ne mora biti tako. Beljo je igrač u razvojnom procesu, odnosno, na putu sazrijevanja. Kao takav ključan mu je kontinuitet igre da stekne iskustva i prvu igračku rutinu.

Eksplozija talenta

U Osijeku, temeljem ove sezone, vjerojatno će taj kontinuitet i dobiti. Što je s drugim bitnim faktorima u iskorištavanju njegovih potencijala?

U Istri 1961 Beljo je prva četiri kola bio alternativa. Došao je pred start prvenstva i trebao se neko vrijeme prilagođavati bitno drugačijem stilu igre koji promiče urugvajski trener sa španjolskim nogometnim doktrinama, Gonzalo Garcia. Tek od petog kola, upravo od meča s Osijekom (prva asistencija za 2:0), Beljo je postao standardna devetka Zeleno-žutih. I kako se pokazalo, tehnički dotjerana igra Garcije je maksimalno doprinijela eksploziji talenta Belje. U pitanju je igrač koji zna igrati, španer kojemu je Garcia ukazao kako se točno treba kretati, prilaziti, tražiti dubinu i prazne prostore. Na te “automatizme” nadogradio se Beljin prirodan instinkt da se nađe na pravom mjestu za poentiranje i za dvadesetogodišnjaka izuzetna mirnoća u realizaciji.

Hara dobar u Belgiji

Belji takva igra paše u Istri, treba vidjeti kako će se snalaziti u sasvim drugačijoj taktičkoj postavci Nenada Bjelice. Tim prije što Beljo nema kvalitetu u skakačkoj igri, odnosno, bitno mora napredovati u skoku i šut glavom. Ne samo zbog stila Bjeličine igre, nego i zbog kompletiranja potencijala koji je za inozemne jače lige nužno.

Kad je Taichi Hara odlazio iz Pule, navijači na Drosini bili su uvjereni da će opet gledati sterilan nogomet. Japanski dugajlija (191 cm) postigao je u 18 utakmica za Zeleno-žute 8 pogodaka i 3 asista. Igrao je u prosjeku 86 minuta. Na posudbi u belgijskom St. Truidenu Hara je vrlo solidan. U 26 nastupa Jupiler lige i kupu postigao je 7 pogodak i 3 asista, igrajući u prosjeku 69 minuta.

Hara, koji odlično igra glavom, što je pokazao i u lanjskom finalu Kupa protiv Dinama (2 pogotka), dobio je u Puli ne samo dostojnog nasljednika. Beljo se pokazao još efikasnijim, a tehnički i taktički je uvjerljiviji od Hare. Pogotovo za igru kakvu preferira Garcia. Dok se Hara potvrđuje u Belgiji, po TM-u je izgubio na vrijednosti koju je stekao u Istri (1,2 milijuna eura), i sada ga procjenjuju na 900 tisuća eura. Beljo je skoro pet puta uvećao vrijednost u Puli, stekao reprezentativni status i najavio je da može napraviti u perspektivi velike korake. Dakako, uz ispunjavanje gore navedenih faktora odnosno izazova koji mu sada slijede...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 08:42