RONALD GORSIC Cropix
PRIJATELJSKI OKRŠAJ

Kopljanici triput ‘piknuli‘ Lokose u posljednjoj pripremnoj utakmici! ‘ Ajax je bio bolji, nismo odigrali dobro‘

U posljednjoj pripremnoj utakmici u Nizozemskoj, nogometaši Lokomotive pretrpjeli su i treći poraz
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. srpanj 2022. 17:14

AJAX – LOKOMOTIVA 3:0 (2:0)

AMSTERDAM – Sportski kompleks De Toekomst. Bez gledatelja. Sudac: Ingmar Oostrom (Nizozemska).

AJAX (4-3-3): Gorter - Klaiber, Schuurs, Blind, Baas – Klaassen, Regeer, Taylor – Banel, Rasmussen, Ünüvar (još su igrali: od 46. Magalla, Pierie, Hlynsson, Fitz-Jim; od 61. Salah-Eddine, Gooijer, Enem, Warmerdam, Martha, Dongen). Trener: Alfred Schreuder.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Turbajevski – Vranjković (od 81. Bubanja), Mersinaj, Soldo, Milićević – Cokaj (od 81. Kallaku), Marić – Aliyu, Vasilj (od 46. Raul), Pivarić (od 46. Goričan) – Kulenović (od 63. Smakaj). Trener: Silvijo Čabraja.

STRIJELCI: 1:0 Taylor (18.), 2:0 Baas (41.), 3:0 Enem (86.).


U posljednjoj pripremnoj utakmici u Nizozemskoj, nogometaši Lokomotive pretrpjeli su i treći poraz. Lokose je ovaj put nadigrao nizozemski prvak Ajax pobijedivši 3:0 (2:0). Nije u sastavu Ajaxa bio kapetan Dušan Tadić, nije igrao ni novopridošli napadač Steven Bergwijn, kojeg su Nizozemci u petak otkupili od Tottenhama za 32 milijuna eura, što je najveći ulazni transfer u povijesti nizozemskog nogometa. Bergwijn je utakmicu pogledao u društvu Dannyja Blinda, legendarnog Ajaxova srednjeg braniča...

Bio je ovo treći poraz Zagrepčana u četvrtoj test-utakmici u Nizozemskoj, ujedno i treći uzastopni ogled u kojem Lokosi nisu zatresli suparničku mrežu. Posebno je domaćin bio dominantan u prvih 45 minuta, kad je i postigao dva pogotka. Bila je ovo generalka Lokosa za startni prvenstveni dvoboj s Dinamom u petak u Maksimiru, epilog nije bio uspješan i ostala su otvorena neka pitanja. Posebno kad je riječ o agresivnosti koja je krasila Lokose prošle sezone, u prvom dijelu ovoga dvoboja Zagrepčani nisu zadovoljili ni trkački, ni borbenošću...

Ajax je u tih prvih 45 minuta ostavio znatno bolji dojam. Od samog je početka preuzeo prevlast na sredini travnjaka i kombinatorikom je tražio otvorenu stazu do kaznenog prostora gostiju. Lokosi su bili primorani na defenzivni način igre, zna se da baš i ne vole takve situacije, kudikamo im je draže kad imaju loptu u nogama i diktiraju ritam igre. No, nizozemski je prvak ipak bio prejak suparnik i nije dopustio Zagrepčanima da se nametnu.

Poveo je Ajax u 18. minuti pogotkom Kennetha Taylora. Iako je zgoditak u tom razdoblju praktički "visio u zraku", ipak su Lokosi prelako dopustili veznjaku domaćina da se s 35 metara ušeće u 16-erac i potom s 12 metara iskosa s lijeve strane zatrese mrežu Ukrajinca Turbajevskog. Vratar Lokosa nije kriv za taj zgoditak, a u prvom je poluvremenu u dva navrata dobro reagirao i spašavao je svoju mrežu.

Međutim, četiri minute prije kraja, opet je Turbajevski bio nemoćan i Ajax je poveo 2:0. Ovaj put je raspoloženi Taylor bio dodavač s desnoga boka, ubacio je visoku loptu na peterac Lokomotive. I pogodio je "u trepavicu" lijevog braniča Baasa, koji se ubacio između Vranjkovića i Mersinaja, ostao je sam kao duh, visoko je skočio i udarcem glavom svladao je Turbajevskog.

U tom su prvom dijelu Lokosi bili prilično suzdržani u napadačkom dijelu, tek su u nekoliko navrata "primirisali" kaznenom prostoru Ajaxa, no pravu priliku za pogodak nisu stvorili. U poluvremenu su u svlačionici Lokosa ostali Vasilj i Pivarić, u igru su ušli Raul i Goričan. S druge, pak, strane, Ajax je najprije promijenio četvoricu igrača, a onda su, u 61. minuti, s klupe ušla još šestorica mladih Nizozemaca, od startne postave na travnjaku je ostao samo vratar Gorter.

U tih se posljednjih pola sata igra razvodnila, Lokosi su pokušavali barem smanjiti prednost Nizozemaca, ali nisu uspjeli, samo su jednom opasno ugrozili domaćeg vratara (Aliyu). A četiri minute prije kraja, primili su Zagrepčani još jedan pogodak, strijelac je bio Enem, obrana Lokomotive opet je čvrsto "spavala"...

- Ajax je bio bolji i zasluženo je pobijedio. Nismo odigrali dobru utakmicu, bilo je dosta nedostataka u našoj igri i jasno je da je kvalitetan suparnik to znao iskoristiti. I bolje momčadi od nas uvjerljivo su gubile protiv Ajaxa - rekao je trener Lokosa, Silvijo Čabraja.

Linker
20. travanj 2024 01:42