Ilija Hulko i Mikita Turbajevski

 Nk Lokomotiva
EVO GDJE JE PUKLO

Kraj sapunice oko igrača Šahtara: Lokosi nisu pristali na sebične zahtjeve, pokazali su humanu stranu

Obojica su praktički izbjeglice iz Mariupolja. Šahtar ne zna što će s njima, no ostao je tvrd...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. srpanj 2022. 22:05

Razveselila je Kajzericu vijest da je Lukas Kačavenda uspješno operiran, te da će uskoro početi s oporavkom nakon zahvata na desnom koljenu. Rekonstruirani su prednji križni ligamenti i treba vjerovati da će se mladi hrvatski reprezentativac (do 21. godine), nakon polugodišnjeg oporavka, vratiti zdrav i spreman na nogometni travnjak.

Na prvenstvenom su startu Lokosi dobro igrali protiv Dinama, ali ipak su ostali praznih ruku, nakon 2:0 vodstva. Nisu uspjeli sačuvati tu opipljivu prednost, no nije bilo previše nezadovoljstva nakon gubitka bodova. Odmah je pogled okrenut prema sljedećem kolu, prema nedjeljnom domaćinstvu Osijeku (Kranjčevićeva, 21 sat).

Za tu utakmicu trener Lokosa Silvijo Čabraja ne može računati na Cipetića i De Haasa, a otpao je i kapetan Pivarić. Protiv Dinama je dobio jak udarac u rebra, pa iako se činilo da neće biti posljedica, ipak će Pivarić morati mirovati nekoliko dana i preskočit će nedjeljni okršaj.

image

Josip Pivarić

RONALD GORSIC Cropix

Neće biti ni isključenog Marića, ali u sastav se vraćaju Vasilj, koji je preskočio Dinamo zbog lanjskih žutih kartona, te oporavljeni Stojković. Vidjet ćemo kakvu će postavu Čabraja sučeliti Osječanima. Iznenadio je Plave u Maksimiru igrom s trojicom zadnjih veznih igrača, inicirao je tako visoki presing i napad na posljednju Dinamovu obrambenu liniju, koja se apsolutno pogubila u tom furioznom Lokomotivinu otvaranju dvoboja, što je i rezultiralo vodstvom gostiju 2:0. No, ostao je Čabraja bez Marića, iznimno važnog kotačića igre Lokosa u trkačkom i agresivnom dijelu, pa treba vidjeti kako će pokušati nadomjestiti izostanak ovog pouzdanog i odgovornog igrača.

Dugo je trajala “sapunica” hoće li dvojica ukrajinskih nogometaša, koji su krajem prošle sezone došli na dvomjesečnu posudbu iz Šahtara, ostati u Lokomotivi. Vratar Mikita Turbajevski (20) i zadnji vezni Ilija Hulko (19) bili su cijelo vrijeme uključeni u rad s prvom momčadi, Turbajevski je bio i na dvotjednim pripremama u Nizozemskoj i ozbiljno je kandidirao za status prvog vratara. No, ta je priča ovoga tjedna završena...

Ukrajinci, naime, neće ostati na Kajzerici, budući da se klupske uprave nisu dogovorile oko modaliteta nastavka suradnje. Lokosi su u nekoliko navrata nudili prijedlog ugovora, poglavito za Turbajevskog, jer bi Hulko praktički došao “u paketu”, no iz Šahtara je uvijek stizala revizija tog prijedloga, koja nikako nije odgovarala Zagrepčanima. I nakon zadnje revizije, Lokosi su definitivno odustali od angažmana ukrajinskih nogometaša.

Gdje je “puklo”? Ukratko, sve se svodilo na to da bi Šahtar dao igrače na posudbu, oni bi se, dakle, razvijali na Kajzerici, a prilikom sljedećeg transfera Lokomotiva ne bi dobila baš nikakvu naknadu za uloženo u dvojicu nogometaša. I jasno je da čelnici kluba s Kajzerice nisu pristali na takvu inačicu, logičan bi bio dogovor da i Lokomotiva sudjeluje u određenom postotku prilikom budućeg transfera Turbajevskog i Hulka. No, Šahtar na to nije pristao, pa dogovor nije ostvaren. Zanimljivo, Ukrajinci će do daljnjega ostati na Kajzerici i trenirati s prvom momčadi Lokosa, ali na njih se ne računa, neće biti registrirani. Tim je potezom Lokomotiva pokazala i onu humanu stranu, omogućila im je nastavak vježbanja, podsjetimo da su obojica nogometaša praktički izbjeglice iz Mariupolja. A Šahtar trenutačno ne zna što će s njima, no unatoč tome ostao je tvrd pri svojim sebičnim zahtjevima da mu Lokomotiva služi kao besplatni poligon za razvoj mladih nogometaša...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 03:40