DAMIR KRAJAC Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Dinamo pobijedio i pobjegao Hajduku, srebrni Vatreni doslovno rasparao Livakovićevu mrežu

Modri su uvjerljivom predstavom svladali Lokomotivu s 2:1, a mogla je ta prednost biti i veća
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 28. siječanj 2023. 19:14

DINAMO - LOKOMOTIVA 2:1 (Ristovski 35‘, Baturina 59‘/Pivarić 65‘)

DINAMO: Livaković - Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić (od 81. Moharrami), Baturina (od 70. Bulat), Ivanušec - Drmić (od 70. Emreli)

LOKOMOTIVA: Čavlina - Cipetić, Salihu (od 46. Matić), De Haas, Pivarić (od 86. Šotiček) - Marić, Smakaj (od 72. Krivak) - Goričan (od 46. Milićević), Tuci (od 46. Aliyu), Stojković - Kulenović

ZAGREB - stadion Maksimir. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb).


Modri su stgli do vrlo važne pobjede, prve u proljetnom dijelu sezone. U utakmici u kojoj je nakon neodlučenog s Goricom pobjeda bila imperativ, Čačićevo društvo je uspjelo uhvatiti tri velika boda.

image
Sofascore Za Sn

Lokomotiva je pak doživjela prvi poraz nakon 104 dana i 14 utakmica, 7 službenih i 7 prijateljskih. Modri su totalno dominirali u prvom poluvremenu, pogađali vratnice i gredu, u drugom su zabili za povećanje vodstva, ali na kraju se morali čupati da stignu do trijumfa. Desetak minuta prije kraja drugi žuti karton dobio je Josip Mišić, pa su taj dio Modri odigrali s igračem manje.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Dinamo je krenuo odlučno, žestoko. Već nakon nešto više od pet minuta igre stvorila se gužva u šesnaestercu Lokosa, nakon nje i tiha komunikacija suca i VAR sobe na temu možebitne igre rukom nekog od igrača Silvija Čabraje. Nije bilo ništa...

Onda je vrlo brzo nakon izvrsne dubinske lopte Špikića pobjegao Martin Baturina, zaobišao je Čavlinu i loptu poslao u mrežu. Međutim, bio je u debelom zaleđu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nekoliko minuta nakon tog događaja, Modri su propustili dvije bogovske prilike. Mišić je gurnuo do Špikića, koji brzim primanjem lopte u koraku prolazi pokraj vartara, puca, pogađa vratnicu, lopta se odbija do Baturine koji je sam na na nekih sedam-osam metara, kad su vjerojatno svi na stadionu vijdeli loptu u mreži, na gol-liniji nogu je ispružio Josip Pivarić i spasio Lokose. Bio je to pravi zicer... Kad neće, neće!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

To su Modri mogli kazati nakon nešto više od dvadesetak minuta igre. Ivanušec je servirao loptu Ljubičiću koji puca s vrha šesnaesterca i pogađa - gredu! Sa Sjevera se orilo; ‘hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu‘... Najvjerniji navijači su vidjeli s kakvim žarom njihovi ljubimci jurišaju, ali ih neće gol. Dok se orila ‘budnica‘ sa Sjevera, opet je Dinamo bio u šansi, Špikić je s nekih četrnaest metara pucao iz dobre stiuacije, ali lopta odlazi iznad grede.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Lokomotiva je teško patila, nije se mogla izvući iz čvrstog stiska Modrih, teško je prelazila centar. Ali što je to vrijedilo Čačićevoj momčadi kad je lopta odlučila ne ulaziti u mrežu gradskog suparnika. To se pokazalo opet nešto kasnije. Uletio je centaršut u šesnaestrac Lokomortive, nastala je ogromna gužva, Marić je želio izbiti loptu, ona je pogodila de Haasa i odbila se, pogađate u - vratnicu. U pola sata Modri su imali dvije vratnice i gredu. Sve je izgledalo pomalo nadrealno.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

I onda, konačno! Kakvo li je samo oduševljenje nastalo na Maksimiru. Ivanušec je sjajno centrirao, Ristovski je visoko skočio, glavom pogodio, vjerovali ili ne, opet vratnicu, ali lopta se odbila, na nju je opet naletio reprezentativac Sjeverne Makedonije i iz blizine opet glavom pospremio u mrežu! Nakon sveg tog ludila s vratnicama i gredom, ovo je bio svakako jedan od najdražih golova Modrih ove sezone, prvi u proljetnom dijelu. Pet minuta prije kraja prve dionice, opet se u u finoj situaciji našao Špikić, ali njegova udarac s vrha šesnaesterca odlično brani Čavlina.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Na startu druge dionice u koju je Čabraja krenuo s tri nova igrača, Lokosi su krenuli mnogo hrabrije i odlučnije, pa su i stvorili prvu priliku na utakmici. Aliyu je nakon prolaska po boku zavrnuo do Stojkovića koji posve sam puca s nekih deset metara, ali Livaković brani kao protiv Brazila, čudesno.

Ubrzo nakon toga se Lokomotivi dogodilo ono što se Modrima događalo tako često u prvom poluvremenu. Milićević je prošao po boku, opalio iskosa, ali lopta je pogodila vratnicu. Kad nije zabila Lokomotiva, zabio je Dinamo, mladi Baturina je pogodio i činilo se da je gradski derbi zaključen.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

No Lokosi se nisu predali, zabio je Pivarić i opet se sve vratillo u neizvjesne vode. Zanimljivost kod gola Pivarića jest činjenica da je lopta prošla kroz šuplju mrežu! Ne sjećamo se da se ikada dogodilo da mreže u Maksimiru nisu bile ispravne, da su imale rupu, a također se postavlja pitanje zašto pomoćni sudac nije provjerio ispravnost mreže.

Taj pogodak kao da je šokirao Čačićeve dečke, dvadeset minuta prije kraja Lokomotiva je imala zicer, Cipetić se ubacio s desnog boka, pucao je s nekih šest-sedam metara, ali je promašio. Primio se za glavu i morao se primiti, takve šanse bi se trebale zabiti.

S igračem više nakon isključenja Mišića zbog dva žuta kartona, Lokosi su probali doći do izjednačenja, ali nisu uspjeli, Modri su uzeli cijeli bodovni plijen.

image
DAMIR KRAJAC Cropix


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86‘ - Izaći će Josip Pivarić uz pljesak s tribina, mijenja ga 18-godišnji Marin Šotiček.

84‘ - Kulenović je šutirao iz tog slobodnjaka - neprecizno, pored gola.

82‘ - CRVENI KARTON DINAMU! Josip Mišić neoprezno je startao na Stojkovića, a sudac Čuljak ekspresno mu je pokazao drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton! Uz sve to, prekršaj je bio u zoni udarca...

81‘ - U igru će Moharrami, izlazi sjajni Dario Špikić.

79‘ - S desetak metara gađa De Haas potpuno sam i neometan nakon kornera Lokomotive, bio je to loš udarac koji nije ni najmanje ugrozio Dinamova vrata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

72‘ - Izlazi Art Smakaj, zamijenit će ga 17-godišnji talent Fabijan Krivak.

72‘ - Kakva šansa Lokomotive! Cipetić je pobjegao Ljubičiću po desnoj strani i gađao suprotan kut, a lopta je prošla tik uz vratnicu! Livaković je već bio svladan...

70‘ - Prvi Čačićevi potezi. Ulaze Mahir Emreli i Marko Bulat umjesto Josipa Drmića i strijelca Martina Baturine.

65‘ - GOOOL! Stojković je sjajno proigrao kapetana Pivarića koji maestralno, iz voleja, gađa i pogađa suprotan kut! Strašna golčina srebrnog Vatrenog koji je doslovno rasparao mrežu Livakovićeva gola, točnije - baš je u tome kutu mreža već bila načeta... Lokosi smanjuju prednost Modrih!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

59‘ - GOOOL! Izigrana je obrana Lokosa i čini se da je Špikić izbjegao zaleđe, majstorski je pronašao Baturinu pred golom, a mladi dinamovac probija nemoćnog Čavlinu za 2:0! Lokosi su u nastavku uspjeli napokon konsolidirati redove, tako da ih je ovaj pogodak zasigurno dodatno šokirao...

Provjerava se VAR zbog potencijalnog zaleđa Darija Špikića...

Ništa od zaleđa, sve je čisto, Dinamo vodi 2:0!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

58‘ - TRESE SE VRATNICA DINAMOVA GOLA! Milićević se sjurio po lijevome krilu i silovito opalio iskosa, a od okvira gola odbija se to u korner...

52‘ - Traje kraća pauza zbog oštrog starta Josipa Šutala na Kulenovićevo stopalo. Bit će sve u redu s centarforom Lokomotive, stisnut će zube i nastaviti.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

47‘ - Šansa za Lokose! Aliyu je probio desni bok i poslao povratnu do Stojkovića koji šutira s desetak metara u bliži kut, a Dominik Livaković fantastično brani!

46‘ - Vraćamo se na Maksimir. Trener Ante Čačić nije mijenjao početnu postavu, dok je Silvijo Čabraja na travnjak poslao Aliyua, Mateja Matića i Ivana Milićevića umjesto Tucija, Salihua i Goričana.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je zagospodario gradskim derbijem od samoga starta, nije dopustio Lokomotivi ni milimetra prostora na maksimirskom travnjaku. Bilo je pitanje trenutka kada će pasti gol, a u strijelce se upisao Dinamov Makedonac. Triput su vratnicu pogodili Čačićevi nogometaši, jednom i gredu, uz to su osam puta zaprijetili Čavlini... Pravo je čudo da prednost za domaću momčad nije i veća.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43‘ - Žuti karton dobio je Josip Mišić zbog prekršaja.

40‘ - Posjed lopte je 65 % - 35 % u korist Modrih. Dinamo ima i osam udaraca na Čavlinin gol u odnosu na nula pokušaja Lokomotive.

39‘ - Salihu dobiva žuti karton zbog faula na Ivanušecu.

GOL RISTOVSKOG POGLEDAJTE OVDJE.

35‘ - GOOOL! Bilo je pitanje vremena i mogao je praktički bilo tko od dinamovaca zatresti mrežu, toliko su dominantni Modri... Strijelac je pak Stefan Ristovski, potpuno zasluženo, nakon ubačaja Luke Ivanušeca! Požtrvovni Makedonac glavom je prvo zatresao vratnicu (četvrti okvir gola na susretu), a potom je natrčao na odbijanac i glavom pogodio praznu mrežu za 1:0 Dinama na Maksimiru!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

29‘ - Još jedna vratnica! Ovog su puta braniči Lokosa zamalo sami sebi zabili gol... Pod pritiskom Modrih i u pokušaju izbijanja, odbio se jedan udarac od De Haasa ravno u vratnicu!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

24‘ - Pogodak visi u zraku... Ristovski po tko zna koji put probija desni bok i daje povratnu na vrh šesnaesterca odakle šutira vidno raspoloženi Dario Špikić, prolazi i ovaj pokušaj preko grede.

22‘ - TRESE SE GREDA! Ljubičić je opalio s vrha šesnaesterca, ispružio se Čavlina na golu, a lopta je odsjela na gredi!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20‘ - I dalje traje Dinamova opsada gola Lokomotive. Ristovski je ubacio, obrana Lokosa izbila, dalje su kombinirali Baturina i Ljubičić, raščišćena je i ta opasnost...

13‘ - Dvije velike šanse Dinama! Špikić je napravio pomutnju u obrani Lokosa i s desetak metara pogodio vratnicu u trenutku kada je Čavlina istrčao te ostavio nebranjenu mrežu! Na odbijanac je naletio Baturina koji plasiranim šutom gađa bliži kut, a kapetan Josip Pivarić čisti s gol-linije!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

10‘ - Od prve minute glasna je podrška Bad Blue Boysa, s tribina neprestano odjekuje: "Volim te, Dinamo!"

8‘ - GOL! Ali odmah je i poništen... Mišić je sjajnom okomitom loptom gurnuo Baturinu u prostor, mladi veznjak Dinama zaobišao je vratara Čavlinu i pogodio mrežu, no pogodak je poništen zbog zaleđa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

5‘ - Modri su odmah nametnuli svoju igru i diktiraju tempo. Lokosi se disciplinirano brane, a Stojković je čak i zamalo zaprijetio Livakoviću... Sjurio se u šesnaesterac i potom ‘zavrnuo‘ povratnu, no lakoćom su to izbacili dinamovci.

17.10: Počeo je gradski derbi na Maksimiru. Glavni je sudac Ante Čuljak iz Zagreba.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix


16.20: Stigli su sastavi. Ante Čačić izvodi prvih 11 koje smo i najavili. Bruno Petković je i dalje ozlijeđen, kalkuliralo se s njegovim mogućim nastupom danas, ali nije niti na klupi.

Silvijo Čabraja izmiješao je sastav, ima dosta promjena, s obzirom da danas ne može računati na Bubanju, Mersinaja i Vasilja.

Treneri Ante Čačić i Silvijo Čabraja izveli su očekivane sastave. U modroj momčadi u srcu vezne linije pojavio se Martin Baturina koji se oporavio od manjih problema s mišićem kvadricepsa. Nakon utakmice s Goricom gdje je bilo problema s kreacijom u zadnjoj trećini terena, Čačiću je dobro došao povratak ‘desetke‘. Trener Modrih je promijenio neke figure i njihov položaj u odnosu na utakmicu s dečkima iz Turopolja gdje je osvojen samo bod. Petar Bočkaj koji je prošli vikend igrao na desnom krilu ispao je iz momčadi, njegovo mjesto je zauzeo Darijo Špikić koji se na desnu stranu vratio s lijeve gdje je igrao s Goričanima.

Zanimljivo, Mahir Emreli koji je bio među najboljim igračima na pripremama opet je na klupi, ali tijekom tjedna je prijavio neke probleme s leđima. Luka Ivanušec je pak bio centriran na lijevu stranu, na mjesto na kojem smo ga i očekivali vidjeti nakon rovinjskih priprema. Modri igraju u sustavu 4-1-4-1.

Kod Lokosa na klupi je ostao stoper Branimir Kalaica, koji ima problema s rukom, umjesto njega zaigrao je Hajdin Salihu. Josip Pivarić je pak zauzeo poziciju lijevog bočnog, ovog puta se Čabraja odlučio da iskusni majstor igra otraga, makar se često znao istaknuti i na krilnoj poziciji. (Davorin Olivari)


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:09