GORAN MEHKEK Cropix
OKRŠAJ NA MAKSIMIRU

UŽIVO: Bjelica iznenadio sastavom, Dinamo krenuo po pobjedu u derbiju, Cordoba promašio prvu priliku

Utakmicu Dinama i Lokomotive pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: SNObjavljeno: 28. rujan 2024. 20:08

Dinamo - Lokomotiva 0:0

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Torrente, Bernauer, Pierre-Gabriel - Ademi, Mišić - Cordoba, Baturina, Hoxha- Petković.

LOKOMOTIVA: Šubarić - Karačić, Boune, Kolinger, Leovac - Bošković, Fetai - Vrbančić, Mudražija, Goričan - Čop

8. Dugo je Dinamo pleo mrežu oko 16-erca, a onda je Goričan presjekoa jedno dodavanje. Bit će korner za Modre.

6. Šalje sada Bernauer dugu loptu prema napadačima, no stiže samo do Šubarića.

4. Cordoba skoro zabija za vodstvo Dinama! Baturina je izvrsno ubacio s lijeve strane u peterac, ali Cordoba nije najbolje udario glavom, stoga lopta leti preko vrata.

3. Malo je nedostajalo da govorimo o jednom od bizarnijih golova u SHNL-u. Vratar Šubarić dobio je loptu iz obrambene linije, ali prošla mu je ispod noge pa je morao u trk ne bi li spriječio auto-gol.

1. Počinje utakmica na Maksimiru!

19.57 Igrači izlaze na travnjak, svaki čas kreće zagrebački derbi!

19.50 Pitali ste se hoće li Bjelicu dočekati aplauz ili zvižduci? Tijekom prozivke spikera, trener Dinama zaradio je - najveći aplauz.

Nenad Bjelica u trenerskoj karijeri najviše je utakmica vodio protiv Rijeke (20), a druga na listi je upravo Lokomotiva. Evo i statistike protiv zagrebačke momčadi:

🏃 Broj nastupa: 16

🏆 Pobjede: 12

🤝 Neriješeno: 3

❌ Poraz: 1

Dinamo Zagreb objavio je večerašnje Bjeličine "ratnike".

18.30 Evo nam i sastava! Bjelica je ostavio na klupi Sučića i Pjacu. Vezni red držat će iskusni dvojac Mišić-Ademi, a na desnom krilu igra Kolumbijac Cordoba. Starta i Arber Hoxha, a u vrhu napada Petković, dok je Kulenović na klupi. S druge strane nema mnogo iznenađenja, jedino Bounea nismo očekivali u prvoj...

Najavu piše: Davorin Olivari

Dinamov trener Nenad Bjelica u prvom je mandatu na klupi maksimirskog kluba sedam puta vodio Plave protiv Lokomotive i upisao šest pobjeda i jedan remi. U tih sedam dvoboja Lokosi su postigli samo jedan pogodak, i tu u onom jedinom remiju, 1:1, u Kranjčevićevoj. U prvim dvjema utakmicama plavi su slavili s 1:0 i u oba je navrata strijelac bio Bruno Petković! U prvom slučaju iz jedanaesterca u dvoboju u Maksimiru, a potom spektakularnim škaricama u Kranjčevićevoj. S druge strane, trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, u pionirskim je danima boravio i u Dinamu, igrao je u generaciji zajedno s Robertom Prosinečkim i Fabijanom Komljenovićem. S Plavima je, primjerice, 1982. godine zauzeo drugo mjesto na jakom U14 međunarodnom turniru u Milanu, “Coppa Europa Giuseppe Meazza”. U finalu je bolji bio domaći Inter, a iza Dinama bili su Barcelona, Brugge, Borussia Mönchengladbach, Austria Beč, Sparta Rotterdam... Plave je tada predvodio trener Rudolf Cvek.

Bjelica ima iznimno dobro mišljenje o Čabraji, u petak ga je nahvalio na press konferenciji. Utakmice Dinama i Lokomotive, kao i njihov odnos u povijesti uvijek su bile zanimljiva tema u povijesti SHNL-a. Tako će biti i u subotu, ovoga puta zbog toga što Bjelica svoj novi trenerski opus u plavom domu počinje baš protiv gradskog suparnika. Koji ovoga trenutka nije u dobroj situaciji nalazi se na devetom mjestu ljestvice, s samo pet bodova. Naravno, niti Modri nisu u boljoj situaciji nakon svih ovih posljednjih poraza. Subota će biti okršaj dva zagrebačka kluba koji su poprilično oštećeni. Usput, bit će i intrigantan i taj okršaj dva trenera, jer i Silvija Čabraju su mnogi vidjeli kao trenera koji bi mogao voditi Dinamo. Nakon smjene Sergeja Jakirovića i njegovo ime se, doduše stidljivo pojavljivalo u eteru.

- Mi smo fokusirani na Lokomotivu, znamo što nam SHNL donosi. Vjerujemo direktan plasman u Ligu prvaka dogodine, zato moramo biti prvaci i biti dobri u Ligu prvaka. Fokus je na prvu sljedeću utakmicu. Lokomotiva je danas iskusna momčad s nekoliko mladih pojedinaca, imaju prekaljenih boraca u SHNL-u. Imaju trenera koji je sjajan, najdugovječniji u SHNL-u. Trebat će nam želje, discipline, svaki igrač mora dati maksimum, ići na maksimum. U razgovoru s igračima ćemo ih pripremiti. Nemamo na raspolaganju Mmaeea i Theophilea, drugi bi trebali biti O.K. Naravno, osim dulje ozlijeđenih Perića i Perkovića - kazao je Bjelica.

Nije u petak bilo mnogo više priče o Lokomotivi, što je i bilo logično s obzirom da se presica u Maksimiru primarno odnosila na predstavljanje Nenada Bjelice. Ali iz svake riječi modrog trenera se vidjelo koliko poštuje društvo s Kajzerice. Konačno, Lokosi su u zadnje vrijeme znali biti rak-rana Dinama. Sjetite se samo one maksimirske utakmice na početku proljeća prošle sezone kad su ih usred Maksimira pobijedili s 3:0. Tad je bivši trener Jakirović ipak izbjegao otkaz, makar je bilo znakova da bi se to moglo dogoditi. Na koncu je to ispalo dobro za Dinamo, jer je pod Jakirovićem osvojena dupla kruna, te se ostvario plasman u Ligu prvaka. Ta utakmica ipak mora tjerati na oprez Bjelicu i momčad, nikad se ne zna što su Lokosi u stanju “skuhati” protiv favorita. Da, Dinamo je favorit u subotu, bez obzira što se nalazi u ovakvom, pomalo razrušenom stanju, No, došao je Bjelica koji bi trebao izgraditi nove temelje, pa makar i u tako kratkom vremenu.

Kad smo već kod zanimljivosti oko Dinama i Lokosa, evo još nekih. U Dinamo su prošle zime došla dvojica igrača koji su ranije nastupali za Lokomotivu, Arber Hoxha i Moreno Živković. Hoxha je za Lokose igrao ujesen 2021. godine, dok je Živković, kao posuđeni Dinamov igrač, nosio dres Lokomotive u prvom dijelu aktualne sezone. U međuvremenu se Živković vratio u sastav Lokosa. Od ovoga ljeta u Dinamu su još dvojica ranijih igrača Lokomotive, Marko Pjaca i rezervni vratar Ivan Filipović. Pjaca je u HNL-u debitirao kao 16-godišnjak u dresu Lokomotive. Bilo je to u veljači 2012. godine u pobjedi protiv Zadra s 3:0. U sastavu lokosa tom su prilikom, pod vodstvom trenera Tomislava Ivkovića, bivšega popularnog Dinamova vratara, bili i Arijan Ademi, Marcelo Brozović, Andrej Kramarić... Bila je to jedna od ukupno tri utakmice koje je Ademi odigrao na posudbi u Lokomotivi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 20:10