Rene Poms

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PRED NOVIM UGOVOROM

Anegdota koja govori sve o treneru Osijeka: ‘Svih 15 je reklo da ispadam iz lige! Znate koji smo bili? Prvi‘

Rene Poms čelnicima iz Gradskog vrta nije bio prvi izbor, ali se ispostavilo da je bio pravi izbor
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. studeni 2022. 10:41

Rene Poms nam je ispričao zanimljivu anegdotu. Nakon što je na početku sezone 2012./13. preuzeo drugu momčad WAC-a, koja se tada natjecala u četvrtoj austrijskoj ligi, sprovedena je anketa među trenerima u tom rangu natjecanja s pitanjem “tko će ispasti u niži rang?”. Baš svi, odnosno, njih 15 od ukupno 16 koliko ih se natjecalo u ligi, odgovorili su kako će to biti WAC. Međutim, na koncu te sezone Poms je bio taj koji je sa svojom momčadi podigao šampionski pehar.

Nije mu u Osijeku, dakle, bilo prvi puta da je dočekan sa sumnjom. Nakon što je sjeo na klupu umjesto smijenjenog Nenada Bjelice, kojemu je prethodno deset godina bio pomoćnik, od mnogih je isprva doživljen kao privremeno rješenje, kao osoba koja će grijati klupu do očekivane promocije Gorana Tomića, s kojim su čelnici Bijelo-plavih bili u ozbiljnim pregovorima, pa i pred zaključenjem istih. Pomsu mnogi nisu davali šanse, prvo se špekuliralo kako će trajati svega jednu utakmicu, pa da je prošlost do reprezentativne stanke u rujnu, a onda kako mu je rok trajanja do konca polusezone... Nije tajna, Rene Poms čelnicima Osijeka nije bio prvi izbor, ali se dva i pol mjeseca, odnosno, 12 utakmica kasnije, pokazalo kako je bio pravi izbor.

- Zadovoljan sam, znate i sami u kakvoj sam situaciji preuzeo momčad. Bilo je konfuzno, u klubu su imali ideju oko trenera, ali nije realizirana. Na kraju sam dobio šansu, preuzeo odgovornost, a to povjerenje vratio sam klubu s rezultatima. Dva mjeseca kasnije smo na trećem mjestu u prvenstvu, igrat ćemo četvrtfinale Kupa. Naravno, napravio sam i sebi dobar marketing jer pokazao sam kako mogu biti dobar trener - kazao je prvi strani trener u povijesti kluba iz Gradskog vrta.

Vodio je Poms momčad Bijelo-plavih u 12 utakmica, deset u prvenstvu i dvije u Kupu, ostvario devet pobjeda, zabilježio jedan remi i doživio tek dva poraza. Osijek je pod Pomsom osvojio 22 od mogućih 30 bodova u prvenstvu, odnosno, u prosjeku 2,2 boda po utakmici. Da su takav bodovni prosjek Bijelo-plavi imali čitave sezone, jesen ne bi završili s 11 nego sa svega četiri boda manje od Dinama!? Inače, Pomsov prosjek osvojenih bodova u HNL-u bolji je i od Bjeličinog (2,03), koji je, doduše, momčad iz Gradskog vrta vodio u puno većem broju prvenstvenih utakmica (njih 74).

- Ne mislim kako sam napravio velike promjene, početak sezone nije bio dobar i sve je otišlo u pogrešnom smjeru, ali nisam počeo od nule, momčad je bila dobra tako da nisam morao puno mijenjati. A imao sam veliku motivaciju i energiju, i možda je upravo to bio detalj koji je napravio razliku kod igrača. S taktičke strane imao sam ideju, mali detalji promijenili su smjer u kojem danas idemo - objašnjava Poms.

A ti detalji promijenili su lice momčadi...

- Ako ostanem neću mijenjati svoj način rada, a to znači kako ću uvijek prvu iduću utakmicu smatrati kao najvažniju, kao da je finale Lige prvaka. Radit ćemo tjedan po tjedan, pripremati se protivnika po protivnika i u svakoj idućoj utakmici pokušati pobijediti... Imamo puno prostora za napredak, želim da igramo još brže, s još višim intenzitetom. Recimo, prvo poluvrijeme protiv Lokomotive ili prvo poluvrijeme Dinama ogledan su primjer kako želim da izgledamo svih 90 minuta - kaže.

Poms o svojoj budućnosti među Bijelo-plavima i dalje govori uz ogradu, “ako ostanem”. Međutim, čini se kako oko njegovog ostanka nema, a ne bi ni smjelo biti upitnika, izvjesno je kako će mu ove zime ispred funkcije biti skinut prefiks “vd”. Uostalom, napravio je program priprema, igračima podijelio plan individualnog rada tijekom stanke... Preostalo je još da usmeni dogovor oko novog ugovora bude formaliziran i potvrđen službenim potpisom.

- Razgovarali smo, ali znate kako je u nogometu, ništa nije definitivno dok se ne potpiše. Ali na dobrom smo putu - veli Austrijanac.

U tjednima koji slijede u Gradskom vrtu se moraju pozabaviti kadrovskom križaljkom, a ima li Poms nekakvih zahtjeva prema sportskom direktoru Kuleševiću uoči prijelaznog roka?

- Radim s onime što imam i trudim se izvući najbolje od igrača s kojima raspolažem. Naravno da svaki trener na svijetu želi imati Messija, ali generalno jako zadovoljan sam kadrom kojeg imam. Moramo vidjeti kako će izgledati prijelazni rok, počinje u siječnju, a mi s pripremama krećemo u prosincu. Imamo veliki roster i dolasci će umnogome ovisiti o odlascima, ali još uvijek je prerano govoriti o tome. Možda nas napuste jedan ili dva igrača, a možda niti jedan - kazao Poms.

Iduća tri tjedna u Gradskom vrtu bit će neradna iako igrači neće biti posve bez obveza do novog okupljanja.

- Igrači imaju dva tjedna odmora, a onda će u zadnjem tjednu pred početak priprema početi raditi individualno po programu kojeg su dobili. S treninzima opet počinjemo 5. prosinca, a 2. siječnja odlazimo u Umag na završnicu priprema. Prije nastavka sezone odigrat ćemo dvije ili tri utakmice, ali protivnike tek trebamo definirati - kaže Poms.

A kakve su rezultatske ambicije Osijeka u drugom dijelu sezone? S obzirom na realno veliki zaostatak u prvenstvu za Dinamom, hoće li fokus u nastavku sezone biti na Kupu?

- Kao što sam rekao, idemo utakmicu po utakmicu i pokušat ćemo pobijediti svaku iduću. A ako dobijemo svaku utakmicu u Kupu onda ćemo ga i osvojiti - nasmijao se Poms.

POMSOVI REZULTATI

03/09/22. HNL

Osijek - Šibenik 1:1

10/09/22 HNL.

Rijeka - Osijek 0:3

17/09/22. HNL

Gorica - Osijek 0:1

01/10/22. HNL

Osijek - Lokomotiva 4:1

09/10/22. HNL

Slaven Belupo - Osijek 0:4

15/10/22. HNL

Osijek - Istra 1961 2:0

18/10/22. KUP

Papuk - Osijek 0:2

22/10/22HNL

Varaždin - Osijek 4:1

29/10/22HNL

Osijek - Dinamo 1:0

05/11/22HNL

Hajduk - Osijek 3:1

09/11/22. KUP

Varaždin - Osijek 1:2

13/11/22HNL

Šibenik - Osijek 0:2

Nedostaje pomoćni trener

Poms je svoj stožer osnažio s dva imena, analitičarem Robinom Krasniqijem i terapeutom Thomasom Koranom, no trener Bijelo-plavih je i dalje bez klasičnog pomoćnika. Hoće li možda u stožeru biti pojačanja?

- Zadovoljan sam kako funkcioniramo. Unutar stožera imamo dobru energiju, svi vjerujemo jedni u druge i odlično funkcioniramo zajedno. Istina, pomoćni trener nedostaje, ali to kompenziramo tako što svatko daje malo više.

47

godina ima austrijski trener na klupi osječkog kluba

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:12